Onderzoek: mannen reizen lichter, vrouwen organiseren reis

Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Met het backpackseizoen voor de deur is goed pakken een must. Bij de een is het zo gepiept, de ander wikt en weegt avonden lang en weer een ander gooit zijn hele hebben en houwen in de rugzak, om vervolgens op reis spijt te krijgen van al die overtollige kilo’s.

Spijt van een te zware tas is iets wat vrouwen waarschijnlijk eerder zal overkomen dan mannen, blijkt uit een enquête onder onze bezoekers. Voor een reis van vier weken naar het buitenland nemen vrouwen meer setjes kleding mee dan mannen. Van de vrouwen neemt 47 procent tot zeven setjes mee; van de mannen neemt 28 procent tot vijf setjes kleding mee. Mannen nemen tot de vijftien kilo bagage mee; vrouwen rond de twintig.

Daar staat tegenover dat vrouwen minder handbagage meenemen in het vliegtuig dan mannen. Wellicht omdat mannen op het laatste moment, als de koffer al dicht is geritst, nog van alles bedenken om mee te nemen? Niet onmogelijk, aangezien meer vrouwen dan mannen aangeven zich bezig te houden met de voorbereiding van de reis. Van ondervraagden die aangeven dat zij de meeste voorbereidingen treffen voor een reis, is 40 procent man en 60 procent vrouw. Bij een reis die langer dan twee weken duurt, nemen vrouwen vaker een mp3 speler mee dan mannen. Ook nemen vrouwen meer badkleding mee. Van de ondervraagden neemt 54 procent 1 stuk badkleding mee; 35 procent neemt 2 stuks mee. Van die 35 procent is 25 procent vrouw en 10 procent man. Zo’n 7 procent van de ondervraagden neemt 3 setjes badkleding mee; dit zijn vrijwel allemaal vrouwen (6,20 procent).

Een deel van de voorpret voor een vakantie begint al bij de reisinkopen. Zonnebrandcrème voor een weekje zon, zee en strand; een goede regenponcho voor een weekendje Ardennen of het grotere werk zoals professionele outdoorkleding en vederlichte tentjes voor de doorgewinterde reiziger. Om nog maar te zwijgen over bikini’s, die gewilde GoPro camera, spelletjes… Van de ondervraagden op onze website begint 10 procent 1 week van tevoren met de inkopen voor de vakantie; 19 procent doet dit 2 weken van tevoren en 14 procent 3 weken van tevoren. Dit zijn vooral vrouwen (12 procent). Bijna 18 procent van de deelnemers aan de enquête geeft aan 4 weken van tevoren te starten met de inkoop van de benodigde spullen. Ruim 16 procent begint zelfs al langer dan 6 weken van tevoren, terwijl zo’n 15 procent pas een paar dagen van tevoren met de inkopen start.

De meeste mensen die deelnamen aan onze enquête zijn tussen de 25 en 34 jaar oud (bijna 44 procent); bijna 30 procent is tussen de 18 en 24. Zo’n 19 procent gaf aan ouder dan 45 te zijn. Van de ondervraagden gaven meer vrouwen dan mannen aan dat ze anticonceptie meenemen op reis; bijna 82 procent van degenen die dit meenemen is vrouw. Van degenen die de pil of condooms inslaan is 49 procent tussen de 18 en 24 jaar; 43 procent is tussen de 25 en 34 jaar. Boven de 45 neemt slechts 2 procent anticonceptie mee.

Van de ondervraagden die extra schoenen meenemen op vakantie, is de meerderheid vrouw: 76 procent. Ook nemen vrouwen het vaakst een camera (60 procent), het apparaatje om te internetbankieren (63 procent), een telefoon (62 procent) en medicijnen zoals slaapmiddelen, diarreeremmer en paracetamol mee (61 procent). Ook slepen vrouwen vaker elektronica mee zoals een zaklamp en elektrische tandenborstel. Van degenen die aangeven een extra kopie van belangrijke papieren op een aparte plaats te bewaren, is bijna 59 procent vrouw.

Artikel door: Isabel Michelotti