bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Maleisisch Borneo heeft ook veel te bieden en wanneer je een vlucht in Maleisië regelt kan je er ook nog eens spotgoedkoop komen!

Sarawak

Kuching
Dit is een leuk stadje van waaruit je veel kunt gaan zien. Het stadje zelf heeft niet echt bezienswaardigheden. Je kunt in de omgeving op zoek naar een bloeiende Raflessia bloem, het mooie openlucht museum (Sarawak cultural village) bezoeken en naar het Semonggoh Nature reserve and rehabilitation centre waar ze Orang Utans opvangen. Bako National Park is echt prachtig en  vlak bij Kuching. De locale bus doet er 45 minuten over en dan moet je nog 10 minuutjes met de boot. Dit is een mooie plek om Neusapen te zien en veel vleesetende planten. Het is ook mogelijk om in dit park te overnachten. DeNiah Caves en Mulu National Park zijn ook echte hoogtepunten maar het is niet altijd makkelijk om er te komen. Bereid je dus een beetje voor. Een bezoek aan een longhouse of zelfs een homestay is ook absoluut een aanrader. Een boottochtje over de Sarawak rivier is een leuke manier om de stad te bezichtigen vanaf het water. Varen door de Kuching wetlands is een mogelijkheid om dolfijnen en vuurvliegjes te zien.
Kortom: je kunt je makkelijk 5 dagen vermaken in Kuching!

Sabah                 

Labuan eiland
Dit is een belastingvrij eiland en de tussenstop van de Ferry's tussen Brunei en Kota Kinabalu
De hoofdstad is Bandar Labuan, het eiland is ca. 75 km2 groot en heeft ca. 100.000 inwoners.
Er liggen ook nog 6 kleine eilanden omheen.
Veel bewoners uit Brunei komen hier belastingvrij sigaretten en drank kopen omdat dit niet in Brunei te verkrijgen is.

Bezienswaardigheden: Een van de beste lokaties om naar wrakken te duiken is hier, je hebt keuze uit 4 wrakken. Sportvissen is hier ook een populaire bezigheid. Er zijn prachtige stranden, de bekendste zijn Batu Manikar, Pancur Hitam en Layang-layangan waar in het weekend veel lokalen komen. Er is een mooi vogelpark en Kampung Air (Watervillage) is leuk om te bezoeken.

Kota Kinabalu
Dit is de hoofdstad en hier komen veel backpackers naar toe op het begin of einde van hun rond reis. Het Sabah Museum is een bezoek waard als je tijd hebt. Voor de kust van Kota Kinabalu ligt het Tunku Abdul Rahman national park: een verzameling van eilandjes die binnen 30-45 minuten te bezoeken zijn. Hier kun je op het strand liggen, snorkelen en zelfs duiken. Ook overnachten is er mogelijk. Het vliegveld van Kota Kinabalu ligt ca. 8 km buiten de stad.

Mount Kinabalu en National Park

Vrijwel iedereen gaat hierheen om in 2 dagen naar de top van de hoogste berg van Zuidoost-Azië  klimmen. Dit omdat het een relatief makkelijke klim is. Onderschat het echter niet. Hoogte ziekte kan je parten gaan spelen en wanneer het bewolkt is of zelfs regent kan het laatste stuk levens gevaarlijk zijn! Het graniet is spekglad en je loopt er in het donker zonder relingen. Maar wanneer je op een heldere dag (of moment) op de top staat is dat top! Het park heeft ook andere wandelingen, een botanische tuin met de duurste en de kleinste orchidee ter wereld.

Poring

Poring is een plaatsje met heetwaterbronnen die verderop in het park ligt. Met de bus ben je een uur onderweg om er te komen. De Jappanners hebben er baden gebouwd. Geen grote zwembaden maar okselhoge stabakken. Appart! In dit gebied kan je ook een wandeling maken tussen de boomtoppen en de raflessia zien (als je geluk hebt).

Sepilok

Sepilok is 25 kilometer buiten Sandakan en wordt voornamelijk bezocht om zijn orang utang centrum. In het centrum vangen ze (voornamelijk jonge) orang utangs op die verweesd zijn geraakt of toch geen geschikt huisdier bleken te zijn. De jonge apen moeten gestimuleerd worden om hun eten te gaan halen op een platform in de jungle. Hiervoor moeten ze klimmen en slingeren en hun angst voor het bos verliezen. Tijdens het bekijken van deze geweldige beesten zul je ook hornbills (neushoornvogels) zien en natuurlijk de makaken die het eten van de Orang Utangs proberen te stelen.

Vlakbij Sepilok is ook nog een krokoillenfarm en The Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary waar je de proboscis monkey van heel dichtbij kunt zien via 2 voederplaatsen, je kunt hier ook overnachten.

Kinabatangan rivier

Een meerdaags verblijf aan de Kinabatangan rivier is een absolute aanrader. Je gaat een paar keer per dag de rivier op met een bootje in de hoop beesten te zien. Dit is waarschijnlijk je enige kans om een Orang Utang in het wild te zien! Verder zijn er neusapen en nog een paar andere apen soorten, veel vogels en kaaimannen. Wanneer je heel veel geluk hebt kan je de Borneo Pygmee Olifanten zien!

Er zijn diverse accomodaties waar je kunt verblijven van simpel tot luxe. Een aanrader is het zogenaamde homestay project in het plaatsje Bilit. Hier verblijf je bij een familie in het dorp en ze koken dan 3x per dag de heerlijkste lokale gerechten voor je. Een gids die ook in het dorp woont neemt je diverse keren mee de rivier op en je gaat ook de jungle in, 1x overdag en 1x na zonsondergang.  Op deze manier draag je ook nog een steentje bij qua inkomsten voor het dorp.
De luxere resorts zijn vaak in handen van chinezen.

Semporna/Mabul/Sipadan

In het uiterste oosten van Sabah ligt een duikparadijs. Semporna is de plaats waar je meestal aankomt. Dit is voornamelijk een smerige plaats die als uitvalsbasis dient voor al het moois dat er in de buurt ligt. Het is mogelijk om dagelijks in ongeveer 1 uur de boot naar Mabul te pakken. Een verblijf op het eiland Mabul is een aanrader, echter is dit wel aanzienlijk duurder dan een verblijf op het 'vasteland'. Vanaf Mabul zijn er allerlei duik- en snorkelexcursies te boeken.

Dé plek om te duiken is echter Sipadan. Hier kun je barracuda's, roggen, haaien, schildpadden en zelfs whalesharks zien. Alle accommodatie is van het eiland verbannen om het rif te beschermen. Ook zijn er beperkte plekken beschikbaar voor duikers en snorkelaars. In het hoogseizoen moet je maanden vooruit boeken! Maar het is absoluut 1 van de mooiste plekjes op de wereld om onder water te kijken! 

Tawau
Dit stadje ligt vlak aan bij grens met Kalimantan eb is de main getaway naar Kalimantan voor bijvoorbeeld de Derawan eilanden. Het is de drie na grootste stad van Sabah met ca 475.00 inwoners. De stad heeft ook een modern vliegveld op ca 30 km van Tawau en 80 km van semporna

De laatste jaren heeft de stad een grote verandering doorgemaakt. Er zijn nu heel veel restaurantjes, verse sappenbarretjes, moderne winkels en redelijk wat luxe hotels, maar je kunt er prima goedkope hotels vinden. Er zijn diverse shopping malls: Sabindo Plaza en het moderne Eastern Plaza zijn de twee bekendste. Op elke hoek van de straat vind je een groot bankgebouw meestal met ATM.

De stad is verdeeld in twee delen (het oude en het nieuwe) gescheiden door de Jalan Dunlop, de drukste verkeersader van de stad. In het nieuwe gedeelte langs de kust liggen de meest moderne winkels en een grote supermarkt. Ook bevindt zich hier de bootferry naar Tarakan Kalimantan en het het busstation voor lange afstanden. Het lokale busstation ligt in het oude gedeelte. Hou je van vis dan kun je hier je hart ophalen. Er zijn hier diverse visrestaurants. De beste van de stad!
Omdat het voornamelijk moslim is, wordt er in de restaurants geen alcohol geschonken. Wil je toch een biertje drinken, in het oude centrum is één Chinees restaurant die diverse merken verkoopt en heerlijk eten serveert. Wil je toch liever fastfood, er zijn 2 KFC's in het centrum.