Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 61.28 naar Jakarta Nu boeken

Er zijn maar weinig mensen echt enthousiast over Jakarta. Onder reizigers wordt dan ook aangeraden om zo snel mogelijk door te reizen naar een volgende plaats. Dit is niet verwonderlijk, want in Jakarta zelf is vrij weinig te zien voor toeristen en de stad zelf is ook niet echt aantrekkelijk om te verkennen.  Wanneer je vliegt op Jakarta International Airport en meteen tussen de rijstvelden wilt zitten is Bogor wellicht een betere optie om de eerste paar dagen te acclimatiseren.

Je zal hoe dan ook waarschijnlijk ten minste één nacht in Jakarta verblijven, bijvoorbeeld om terug naar huis te vliegen. Gelukkig heeft Jakarta nog wat onontdekte geheimen waardoor je jezelf  in deze stad in ieder geval één dag kunt vermaken en niet op je hotelkamer je tijd hoeft uit te zitten.

Bezienswaardigheden Jakarta

Jakarta is niet overladen is met toeristische trekpleisters (die ook nog eens het bezoeken waard zijn). Ook gezellige straatjes en restaurantjes zijn schaars (of misschien nog niet ontdekt?).

National Monument Jakarta

Het 132 meter hoge National Monument in Jakarta is het bezoeken waard. Dit monument staat symbool voor het gevecht dat Indonesië heeft moeten leveren om onafhankelijk te worden. In 1961 is begonnen met de bouw van het monument en is in 1975 is het geopend voor het publiek.  In het monument vind je een museum met een dioramatentoonstelling met Engelse toelichting, die de geschiedenis van Indonesië vertelt. Voor Nederlanders is het interessant om te zien wat “wij” daar vroeger hebben uitgespookt en wat de gevolgen waren voor het land en de bewoners. Entree voor het museum is 1.500 Rp per persoon.

Naast het museum kun je na betaling van een aparte entree (3.500 Rp pp) ook met de lift naar de top van het monument. Hier heb je een uitzicht over de stad met borden die je uitleggen welke opvallende gebouwen je vanaf het monument kunt zien. Leuk om te zien, en ook makkelijk om je te oriënteren in deze grote stad.

Batavia, het oude stadscentrum

Het oude stadscentrum Batavia was vroeger de hoofdstad van Nederlands-Indië. Door de grote invloed van de Nederlanders tot in de 19e eeuw zie je hier veel herkenbare Nederlandse elementen terug. Zo zijn er verschillende typische Nederlandse (ophaal-)bruggen zoals de 'Chicken Market Bridge', die nog steeds intact is. Deze ligt over één van de grachten die door de Nederlanders zijn aangelegd. Ook doet de bouwstijl en architectuur erg Nederlands aan.

Op het grote plein in de oude stad Batavia kun je fietsen huren of te voet het gebied verkennen. Ook is er iedere avond een grote markt waar verschillende spullen verkocht worden.

Wil je het oude Batavia echt goed zien en ervaren dan is het aan te raden om een gids te nemen en het verkennen te voet de doen. Door een gids word je op tal van details gewezen waar je anders gewoon aan voorbij loopt. Ook neemt een gids je mee naar plaatsen waar je zelf niet zo snel zal komen maar die je wel een heel ander beeld geven van Jakarta.

Gids Agus Waluyo is een jonge leuke man van 27 die je in zeer goed Engels veel over Batavia kan vertellen. Met hem als gids loop je vanaf het plein door de straten richting de haven. Onderweg loop je langs een van de kanalen, langs de door Nederlanders aangelegde ophaalbrug richting de oude haven Sunda Kelapa. De vele (houten) schepen die hier aan wal liggen en dagelijks goederen aan en af voeren leveren een bijzonder plaatje op.

Afhankelijk van je wensen kun je met Agus Waluyo ook enkele buurten bezoeken waar je normaal nooit zou komen en waar de mensen in de stad leven. Veel van de mensen zijn te arm om een huis te huren en leven onder de brug. Mensen die wel wat meer geld hebben huren een éénkamerwoning (lees: hok van 2x2 meter) waar soms hele gezinnen in wonen. In de kleine steegjes waar deze mensen wonen kun je  een kijkje nemen en zien hoe mensen met weinig middelen toch een (relatief) mooi en gelukkig leven lijken te hebben. Mensen staan open voor contact met je (al spreken ze geen Engels) en laten graag zien hoe ze wonen. Het voelt misschien ongemakkelijk om hier te lopen en foto's te maken, maar de meeste bewoners vinden het juist een eer om op de foto te gaan! Wel eerst even vragen, dan doe je het nooit fout.

Je kunt Agus vinden op het plein in Batavia stad en in overleg met hem bepalen hoe lang je de tour wilt laten duren. Hij verkoopt ansichtkaarten en werkt ook voor één van de fietsverhuurders. De wandeltour is zijn eigen initiatief, en het geld wat hij ermee verdient (omgerekend ongeveer 5 euro) is dan ook helemaal voor hem. De wandeling duurt ongeveer een uur, maar langer of korter kan ook als je dat wilt.
Wil je graag vanuit een andere plaats alvast contact met hem opnemen om een tour te boeken of hem als gids inhuren voor andere bestemmingen dan kun je hem bereiken op aguswaluyo1984@gmail.com of op telefoonnummer 081286896242 (vanuit Indonesië). 

Accommodatie Jakarta

Goede accommodatie voor een redelijke prijs is lastig te vinden in Jakarta. De budgetopties in Jalan Jaksa, de backpackerstraat van Jakarta, zijn niet om over naar huis te schrijven en kunnen volgens velen zelfs beter vermeden worden. Een van de betere opties in deze buurt is wellicht het Ibis Hotel. Het hotel is prima maar de prijs kwaliteit verhouding valt wat tegen, de kamers zijn erg klein. Voor €40-60,- per nacht heb je in ieder geval een schone kamer en prima douche en ontbijt.

Eten en drinken

Eten en drinken in Jakarta gebeurt vooral op straat. In Jalan Jaksa zijn enkele restaurantjes te vinden waar je Indonesisch kunt eten en waar je ook andere reizigers tegen zal komen. Verder kun je in de buurt van deze straat ook een groot winkelcentrum vinden waar o.a. ook de McDonalds en Pizza hut te vinden zijn.

Ook in de oude stad Batavia zijn enkele eettentjes waar je voor een avondmaaltijd terecht kunt.