Dexter Geschreven door Dexter.

Mediteren in de Doi Suthep tempel in Chiang Mai, Thailand

Ik heb de volledige basiscursus meditatie gedaan, welke 3 weken duurt. De meditatiecursus is voor iedereen geschikt, onervaren tot pro. Je hebt 4 manieren om te mediteren: liggend, zittend, lopend en staand. Zittend en lopend doe je het meest en vormen de basis, liggend eigenlijk alleen voor het slapen gaan, en staand is een extra'tje.

Is het zwaar?

Ik vond van wel, daarom raad ik mensen aan zonder enige meditatie voorgeschiedenis om ongeveer 10 dagen te gaan. Doordat je niet mag praten raak je een beetje geisoleerd in je eigen wereld. De regels kan je zo strikt nemen als je zelf wilt, persoonlijk vond ik het wel fijn om af en toe even met iemand te praten, mijn gedachtes op te schrijven of iets te lezen.

Hoe meld ik me aan?

Ik heb de meditatie cursus gevonden door te surfen op internet. Aanmelden kan via fivethousandyears. Stuur een e-mail met de datum dat je zou willen komen. Je kan ook gewoon langsgaan bij de tempel. Wanneer er plek is kan je direct intrek nemen.

Wat kost het?

De gehele cursus is op basis van donatie, wat je dus kan missen. Ik denk dat de meeste backpackers rond de 4-5 euro per dag schenken. Er zijn er ook die niks geven (vrij asociaal in mijn ogen) maar ook mensen die een baan hebben en meer geven.

Wat kan je verwachten?

Je kan intrek nemen van 1 dag tot de basiscursus, welke 3 weken duurt. De basiscursus is vrij pittig zonder enige meditatie-ervaring, maar wel te doen (het is mij ook gelukt, alhoewel ik wel het af en toe behoorlijk 'zwaar' had). De meeste mensen verblijven rond de 5 dagen, ik adviseer minimaal 10 dagen te blijven om resultaat te hebben. Na 10 dagen wordt het een stuk zwaarder.

Het dagelijkse schema was als volgt:
4:30 opstaan
6:30 ontbijt
8:00 dhamma (=leer boeddhisme) talk
11:00 lunch
14:00 gesprek met teacher

Tussen deze tijden werd verwacht dat je mediteerde. Het is natuurlijk onmogelijk om dit continue te doen (qua concentratie en fysieke belasting), dus wisselde ik dit af met rondjes om de tempel lopen. Het principe van de course is dat je tot jezelf komt, wie je echt bent en 'true happiness' vindt. Dit moet bereikt worden door vipassana meditatie, maar evenzo belangrijk door continue 'mindfull' te zijn. Dit betekent kortweg je gedachten in het heden te houden, en als je loopt 'lopen, lopen, lopen' denken tot aan 'plassen, plassen, plassen'. Om je gedachten nog verder vrij te maken, waren er nog een aantal andere regels:
-Gij zult niet doden
-Gij zult niks jatten
-Gij zult niet praten
-Gij zult niet lezen, muziek luisteren, dansen, zingen etc
-Gij zult geen sexuele handelingen verrichten
-Gij zult alleen eten tussen 6-12 uur 's morgens
-Gij zult niet meer dan 6u per dag slapen
-Gij zult geen drugs en alcohol consumeren

Overigens was je vrij in doen en laten, in tegenstelling tot meditaties in bijv. Myanmar waar ze strenger zijn.

 
Hoe strict is het?

Er zijn een aantal regels waarvan verwacht wordt dat je jezelf hieraan houdt. De belangrijkste zijn: niet praten met andere mediteerders, niet lezen/muziek luisteren, en niet eten na 12u smiddags. De eerste is voor veel mensen wel lastig, de laatse had ik zelf geen problemen mee. De sfeer is vrij relaxed, je hoeft niet bang te zijn dat je echt op de vingers gekeken wordt. Ze gaan ervan uit dat je serieus meedoet en uiteindelijk, doe je het ook voor jezelf. Mindfull: kenmerk van de vipasanna meditatie is dat je probeert om continue in het 'heden' te denken.  Je probeert je gedachten niet te laten afdwalen, vooral tijdens het mediteren natuurlijk, maar ook als je dit niet doet.

Waar slaap je?

Je slaapt in je eigen kamer, ongeveer 16m2. Douchen is vrij koud in de bergen 
Kleding: dressed in white. Mag ik alcohol drinken: nee, helaas niet.

Wanneer?

Tijdens het regenseizoen nemen er veel Thai hun intrek voor meditatie alsmede om monnik worden. Dit is dus de drukste, maar wel de leukste periode. Deze periode wordt afgesloten rond half oktober met 'boeddhist lent'. Drie weken is vrij pittig maar erg bevredigend. Ik denk wel dat je mentaal enige veerkracht moet hebben, dus als je snel van je a-pro-po bent ga dan maximaal een week. Na 10 dagen komt de omslag.