Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: bolletjeom

Behalve met je de auto, camper of met de bus kan je jezelf ook op andere manieren verplaatsen in Nieuw-Zeeland.

Trein

Nieuw Zeeland kent een redelijk treinen netwerk, waarvan het grootse/bekendste netwerk Tranzscenic is. De treinreizen in Nieuw Zeeland staan bekend om hun schitterende uitzichten en met name de tranzalpine, die van Christchurch naar Greymouth loopt via Arthurs’ Pass is onbeschrijflijk mooi! TVia www.railnewzealand.com zijn er enkele afstanden met de trein te boeken.

Liften

Een goedkope optie om te reizen in Nieuw Zeeland is liften. Eigenlijk is dit een optie van vervoer die men nooit aan mensen behoort aan te raden, omdat liften in veel landen de nodige risico’s met zich mee brengt. Nieuw Zeeland staat echter bekend om zijn relatief veilige, vriendelijke ‘liftcultuur’. Mits men zich aan een aantal vaste regels houdt valt het met die onveiligheid  wel mee.

  • Lift overdag
  • Blijf in de buurt van grote wegen
  • Stap NOOIT bij iemand in die je niet vertrouwt (zeker als vrouw alleen kun je ervoor kiezen om alleen bij koppels/gezinnen in te stappen, of alleen bij vrouwen)
  • Lift niet wanneer het donker is.

In Nieuw Zeeland staat men zelden langer dan 5 tot 10 minuten langs de kant van de weg. Als reziger is het overigens ook heel vaak mogelijk om vanuit de hostel een lift te regelen bij mede-reizigers die over een auto beschikken en dezelfde kant op reizen. Liften is een avontuurlijke manier van reizen en men ontmoet vaak de leukste mensen, waaronder ook vaak lokale bevolking.

Vliegen

Behalve naar Nieuw Zeeland en ervandaan is het ook heel goed mogelijk om binnen Nieuw Zeeland te vliegen. Bijna elk stadje met meer dan een paarduizend inwoners heeft een klein vliegtuig en tussen de meeste zichzelf respecterende steden gaan binnenlandse vluchten voor weinig geld. Om maar een aantal steden te noemen die een luchthaven hebben: Auckland (vanzelfsprekend), Wellington, Hamilton, Rotorua, Taupo, Nelson, Greymouth, Queenstown, Christchurch, Dunedin en nog vele anderen..

De belangrijkste vliegtuigmaatschappij is Air New Zealand. De tarieven kunnen hoog zijn, maar er bestaan veel kortingen, zeker als de reizigers flexibel zijn en ruim van te voren boeken. Ook op het internet zijn veel voordelige aanbiedingen te vinden. Tegenwoordig is er ook een low budget maatschappij beschikbaar en dat is Jetstar deze is bied soms als vluchten aan voor rond de 30 euro one way. Je dient wel alles er los bij te kopen dus ook je bagage.

Bij binnenlandse vluchten dienen passagiers een halfuur voor vertrek in te checken. Het is niet nodig om vluchten te bevestigen, maar het is wel verstandig om na te gaan of ze op tijd vertrekken.

Alle passagiers (ook kinderen) mogen 32 kilo bagage meenemen. Handbagage mag maximaal 5 kilo wegen.

Auto huren

Een veel gebruikte manier van reizen door reizigers is het huren of kopen van een auto. Er zijn heel veel verhuurbedrijven en m.n. in de grote steden (Auckland, Christchurch, Wellington, Queenstown) staan er vaak auto's te koop aangeboden. Wanneer je nog geen 25 bent is het vaak duurder om een auto te huren. En er zijn bijna altijd wel mensen in hostels te vinden die ook een auto hebben/willen huren met wie je dit samen kunt doen.