Geschreven door . Foto door: bolletjeom

Om tussen eilanden te reizen, kun je het vliegtuig of de boot nemen. Reis je met een auto, dan is de boot je enige optie! 

Noord eiland / Zuid eiland

De overtocht duurt gemiddeld zo’n drie uur. Vooral wanneer je van noord naar zuid vaart, zijn de uitzichten vanaf de boot spectaculair. Vooruit boeken is aan te raden maar niet altijd noodzakelijk. Als je de tijd hebt kun je ook gewoon wachten bij de ferry tot er plek voor je is. En meestal is die er wel, met uitzondering van de periode rondom Kerst en Oudjaar.

Van Wellington op het Noordereiland naar Picton op het Zuideiland (of andersom) opereren twee grote maatschappijen: 

De Interislander

Dit is de meest gebruikte maatschappij, omdat ze de meeste naamsbekendheid hebben. Ze hebben twee grote schepen en de snelle Lynx. Ze hebben de mooiste boten en varen soms wel negen keer per dag op en neer waardoor je meer dan genoeg keus hebt.  Ze staan bekend als de goedkoopste maatschappij, maar dit is eigenlijk alleen het geval als je niet in het hoogseizoen zit en ver van te voren kunt boeken. Ze hebben speciale Saver en SuperSaver aanbiedingen. Maar over het algemeen betaal je de gewone standaardprijs. Check hun site voor de tarieven. Let op  prijzen kunnen wijzigen en hoger zijn als je boekt via een agent.

The Interislander Ferry vertrekt vanaf de Interisland line ferry terminal die ene paar kilometer buiten het centrum van Wellington ligt. Een gratis shuttle bus vertrekt 35 minuten voor vertrek van de boot vanaf het treinstation. En er zijn shuttle busjes vanaf de meeste hostels die in het centrum liggen. Een busticket kost voor $2 per busticket.

De Interisland line’s Lynxs fast ferry vertrekt vanaf Waterloo warf. Die ligt vrij centraal bij de hoek van Whitmore street en Waterloo Quay in Wellington.

Beide boten arriveren op de zelfde plek in Picton 

Blue Bridge Line

Dit is een kleinere maatschappij die goedkoper uitpakt dan de Interislander als je een auto mee wilt nemen of niet heel vroeg kunt boeken. Check de site voor de tarieven.

Blue bridge vertrekt vanaf Centreport vlak achter het treinstation. Ergens tussen de Westpac Trust stadium en de hoofdingang van het treinstation

Stewart Island Ferries

Foveaux Express ( tel (03)212 7660) heeft twee 20-meter catamarans die tussen Stewart Island en Bluff varen. Dit is de goedkoopste en meest populaire manier om Stewart eiland te bezoeken. Check op de site de tarieven.

Hauriki Gulf Ferries

Fullers ( tel (09)3679111) heeft een ferry service tussen Auckland en de Hauraki Gulf eilanden. Waaronder populaire trips naar Waiheke. Kijk op de site voor de tarieven. 

Fuller maakt de half uur durende trip naar Waiheke ieder uur. Een andere populaire route is de Devenport service naar de noordkant. 

Fuller ferries vertrekken achter het ferrie gebouw aan het einde van Queen Straat in Auckland centrum

Subritsky Ferries gaan o.a. naar de Great Barrier Island. De tocht duurt vier uur  en vertrekt vanaf de Wynyard Warf op Jellicoe Street in Freemand Bay.