bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

De Marlborough Sounds hebben niets te maken met een sigarettenmerk of met geluiden. Het is een prachtig kust gebied vol recreatiemogelijkheden. De Marlborough Sounds liggen in het uiterste noorden van het Zuidereiland. Wanneer je de ferry tussen beide eilanden neemt, vaar je door de Sounds. Dit is één van de redenen waarom veel mensen je zullen aanraden om overdag de ferry te nemen, dan kan je al een deel van dit prachtige gebied zien. 

Bezienswaardigheden

De Marlborough Sounds is een doolhof van zeearmen, bergkammen, eilanden en baaien. Het lijkt qua natuur op het Noorse Fjorden gebied. Ietsje minder ruig en met wat fijnere temperaturen is dit een van de mooiste stukjes Nieuw-Zeeland. Er zijn talloze wandelpaden, veel vogels, dolfijnen, pinguïns, baaitjes, eilandjes, inhammen met stranden en schitterende uitzichtpunten. 

Kayaken

Het is zeer de moeite waard om in dit prachtige natuurgebied een (zee)kajak te huren en er op uit te trekken. Een beetje zeekayak ervaring is wel handig. Zelfs bij rustig weer kan je nog redelijk wat golfslag hebben wanneer je op een open stuk komt omdat je naar de volgende baai wilt. Kijk goed om je heen want de kans dat er ergens een zeeleeuw in het water ligt te dobberen is zeker aanwezig! Neem lekker wat te eten mee om onderweg op een klein strandje te picknicken.

Wil je niet zelf peddelen dan kan je natuurlijk ook een zeilexcursie boeken.

Queen Charlotte Track

In de Sounds kunnen wandelliefhebbers hun hart ophalen. Een van de mooiste is de Queen Charlotte Track. Dit is één van de mooiste wandelingen van Nieuw Zeeland en daarom  1 van de "great treks of New Zealand"

De Queen Charlotte Track is een 71 kilometer lange wandeling van Ship Cove naar Anakiwa. Deze wandeling is voor iedereen geschikt. Er wordt langs bosrijke kusten gelopen en onderweg zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden.

Sauvignon Blanc

Net als in het stadje Blenheim, dat vlakbij Picton ligt, kun je ook in Picton deelnemen aan de verschillende wijntours van Malborough. Deze regio staat namelijk bekend als de Sauvignon Blanc regio van Nieuw Zeeland.

Overnachten in de Sounds

Je kunt in dit gebied kiezen uit de verschillende campings die allemaal idyllisch liggen. Niet alle campings zijn echter toegankelijk met een campervan omdat sommige toegangspaden steil en smal zijn. Bij twijfel kun je beter eerst het pad lopen voordat je jezelf klem rijdt. Misletoe bay is daar een voorbeeld van. Het is een pracht plek maar het toegangspad is kantje boord met een busje. 

Accommodatie met een fraai uitzicht? Er zijn verschillende lodges, zoals de Furneaux Lodge op de Queen Charlotte Sound (Picton). De huisjes hebben uitzicht op de Sounds en een mooie, knusse tuin.

Er zijn meer dan 120 hostels in het Marlborough-gebied. Zo is er Fat Cod Backpackers  (9 Auckland Street, Picton), dat zich op 150 meter van de veerboothaven van Picton bevindt en uitzicht biedt op de Sounds. Het hostel ligt op 2 minuten lopen van de restaurants, cafés en bars. 

Populair zijn ook motels, zoals de Admirals Motor Lodge (161 Middle Renwick Road, Blenheim) De accomodatie ligt op 5 minuten rijden van de luchthaven Blenheim en het stadscentrum. Een zwembad, een barbecueplek en gratis eigen parkeergelegenheid zijn beschikbaar. 

De Sounds zijn makkelijk te bereiken vanuit Picton. Direct nadat je de oversteek met de ferry hebt gemaakt van het Noorder naar het Zuidereiland kan je doorrijden naar het begin van de Sounds. Ook Blenheim is een prima verblijfplaats als je de Sounds bezoekt.

Meer info over de Marlborough Sounds vind je op www.marlboroughsounds.co.nz