Geschreven door . Foto door: bolletjeom

Nieuw-Zeeland is heel goed op (backpack) toeristen zonder eigen vervoer ingericht. Er zijn maatschappijen die de twee eilanden in een bepaald traject rond rijden maar er zijn ook maatschappijen die als een soort openbaar vervoer werken en geen stop op de toeristische plekjes maken. Bij alle onderstaande genoemde bussen moet je minimaal 24 uur van te voren aangeven dat je mee wilt.  

Je zult tijdens de genoemde busritten niet veel locals tegenkomen. In Nieuw-Zeeland mag je namelijk vanaf 16 jaar auto rijden en dat is voor de meeste dan ook het voornaamste vervoersmiddel.

Hop of Hop on bus

De hop-of-hop-on busmaatschappijen bieden diverse (combinatie) trajecten aan, zodat je je pas kunt afstemmen op de duur van je vakantie en de plekken die jij wilt bezoeken. Het principe van hop-of-hop-on is dat je niet aan een vaste busreis vast zit. Er is een vast rondje dat ze rijden, en je kunt zelf bepalen waar en wanneer je in of uitstapt.
Het leuke van dit vervoer is dat de buschauffeurs tijdens het rijden optreden als reisleider en veel informatie over de cultuur, landschap etc. vertellen. Daarnaast kunnen ze ook veel voor je regelen, zoals het boeken  van hostels, activiteiten en dergelijke. Nadeel is dat ze eigenlijk vooral de highlights aandoen. Wil je dus andere dingen bekijken of dieper het landschap in dan ben je toch aangewezen op een huurauto. Veel mensen die met deze bussen reizen huren dan ook af en toe een auto om zelf een stuk te ontdekken, en stappen later dan weer op de bus.

Voor zo ver bekend kunnen onder genoemde busbedrijven gedurende je reisdag accommodatie voor de volgende bestemming voor je boeken. Zij kunnen je niet garanderen dat er ook plek in je gewenste accommodatie is, dus als je zekerheid wilt kun je het beste van te voren zelf reserveren. Als je een hostel reserveert waar zij een afspraak mee hebben, krijg je vaak korting en wordt je voor de deur afgezet en opgehaald.  De beste tijd om een buspas te kopen is buiten het hoogseizoen, dan zijn er vaak grote kortingen. De passen zijn 12 maanden geldig.

Grote maatschappijen die tijdens het traject op stops op de high lights maken zijn

  • Magic Bus heeft haar nachtstops bij plaatsen waar altijd toeristische highlights te vinden zijn. Er wordt altijd een ochtend- en middagstop gemaakt. Deze zijn meestal bij een mooie toeristische spot. Magic stopt niet in de Nationale parken zelf, maar kan wel vervoer daarnaar toe regelen. Het grote voordeel van Magic is dat zij altijd een 24-hours stoel garantie hebben. Dat bekent dat je altijd mee kunt als je 24 uur van te voren reserveert, omdat zij als enige maatschappij extra bussen inzetten. Tijdens een Magic reis zul je veel verschillende mensen van alle leeftijden tegen komen, over het algemeen vanaf 23 jaar. 
  • Stray Travel onderscheidt zich door diverse parken in te gaan. Zo stopt Stray standaard bij de Tongario Cossing voor de prachtige hike van 17km. Het is aan te raden om je reisplannen ruim van te voren bij Stray in te laten plannen. Er zijn namelijk verhalen bekend van mensen die een aantal dagen moesten wachten voordat ze weer met de bus meekonden. De leeftijd bij Stray ligt ongeveer tussen de 18 en 25 jaar. 
  • Kiwi Experience maakt net als de andere maatschappijen een rondje over beide eilanden. Kiwi staat bekend als een bus met feestende jongeren die meer bier drinken dan van de natuur genieten. Dit zal zeker niet altijd juist zijn, maar deze naam hebben ze wel. Kiwi trekt daarom over het algemeen wel een wat jonger publiek aan, de gemiddelde leeftijd is tussen de 18 en 25 jaar, met veel engelsen.

Busmaatschappijen

Inmiddels komen er ook steeds meer maatschappijen op de markt die je alleen in vervoer voorzien. Hier kun je denken aan onderstaande maatschappijen:

  • Flexi Pass kent een prepaid systeem. Je koopt blokken tijd van minimaal 15 en maximaal 60 uur in. Voor ieder traject staat een bepaalde tijd die afgeboekt wordt op het moment dat je instapt. Je maakt gebruik van de Newmans Coach lines en de Inter City bus.
  • Naked Bus werkt met het systeem “hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket is”. Dat betekent dat je soms voor 1 NZ$ een redelijk groot traject kunt afleggen. Bustickets kun je alleen via het internet boeken. Tijdens het boeken blijkt direct voor welk tarief je kunt reizen. Omdat deze organisatie nog niet zo lang bestaat is het vaak mogelijk om een aantal dagen voor vertrek nog een busticket voor 1 NZ$ te boeken. Er zijn mensen die voor 30 NZ$met Naked bus heel Nieuw-Zeeland door getrokken zijn.
  • Atomic Shuttles rijdt op het zuider eiland tegen een aantrekkelijk tarief.
  • Intercity wordt vaak gebruikt door locals. Het is duurder dan de andere maatschapijen wanneer je er het hele land mee doorreist, maar zeker een goed alternatief als je ergens wilt komen.

In de grote steden rijden stadsbussen. De dienstregeling is een beetje complex, evenals de route. Vraag goed waar de bus stopt. Zo heb je in Auckland een echt Centraal station (Britomart Transport Center) maar ook daar stoppen de bussen verspreid rond het stationsgebouw. Ook beginnen de lijnen die naar het zuiden van Auckland rijden voor het Civic theatre (500 meter verderop), dus niet op het centraal station. Een goedkope bus vanaf het vliegveld naar auckland is de airbus express (zo'n 14 NZ dollar), deze zet je ook af bij je hostel. In de kleinere plaatsen rijden ook wel bussen, maar dat is maar ontzettend mager. Vaak kleinere bussen die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse buurtbus.