Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: bolletjeom

Een camper of  auto huren in Nieuw Zeeland is een ontzettend goede manier om te reizen. De ongekende vrijheid die je daar mee krijgt, is echt ongelooflijk. In Nieuw Zeeland heb je tal van kleine campings waar je tegen een kleine vergoeding het echte outdoor gevoel kunt ervaren. Wil je wat meer luxe dan zijn er natuurlijk ook campings die alle benodigde faciliteiten hebben voor je camper.

Voor- en nadelen van een camper huren

Een groot voordeel van het  huren van een camper in Nieuw Zeeland de ongekende vrijheid die je daar mee krijgt. Nadeel is vaak wel dat de prijzen wat aan de hoge kant zijn. Dit kan je in eerste instantie misschien afschrikken, maar met een campervan heb je een eigen bed en keuken bij je en kun je dus af en toe wild-kamperen. Vergelijk de kosten en de vrijheid van een campervan (met af en toe een camping) eens met die van een buspas ( en hostelbedden)!  

Wil je beide eilanden zien, dan moet je rekening houden met de extra kosten van een pont/ferry. Zonder auto is deze oversteek aanzienlijk goedkoper. Er zijn verhuurbedrijven die je de optie geven om je camper achter te laten op het ene eiland en dan staat er op het andere eiland weer een nieuwe voor je klaar. Dit is inderdaad goedkoper, maar je bent dan wel flink wat tijd kwijt met al je spullen weer inpakken en de camper schoon opleveren, alles meesleuren en na de overtocht weer je nieuwe camper inpakken.

Ga je wel met de camper op de ferry, dan kunnen de kosten erg variëren. Check de sites van de ferrymaatschappijen voor de actuele prijzen. Ook is het belangrijk rekening te houden dat je met een camper niet overal in de steden kunt parkeren, al ben je echt niet de enige reiziger die met een camper rondtrekt dus er is altijd een oplossing te vinden. Wanneer je op pad gaat zorg er dan ook altijd voor dat je waardevolle spullen uit het zicht hebt liggen en liefst zelfs ergens afgesloten. Alles wat tijd kost om het mee te nemen vergroot de kans dat iemand het opmerkt en je jouw spullen behoud.

Camper huren

Er zijn verschillende maatschappijen waar je een camper kunt huren. Om er achter te komen welk verhuurmaatschappij voor jou het beste is, moet je je verschillende vragen stellen:

 1. Hoeveel kan ik uitgeven?
 2. Hoe lang ben ik van plan te reizen met de camper?
 3. Hoeveel personen zou ik kunnen regelen om de kosten te delen?
 4. Hoeveel kilometer ( = extra kosten) wil ik ongeveer gaan rijden? ( NZ$ 0,85 per km verbruik van 1:5 is hier geen uitzondering)
 5. Hoeveel eigen risico neem ik bij schade? (meestal is dit: kapotte banden, ramen, krassen, deuken etc etc.)

Aan de hand van deze punten kun je een maatschappij kiezen die op dat moment de aantrekkelijkste aanbieding heeft. Wanneer je veel langer dan 6 weken naar Nieuw Zeeland gaat kan het interessant zijn om een camper of auto te kopen in Nieuw Zeeland omdat dit veel goedkoper is. Op site als trademe kun je tussen de 800-2000 NZD echt een prima auto scoren. Verhoog dit bedrag om de prijzen voor een camper, er zijn al campervans voor een kleine $1200,- uiteraard zal je dan goed moeten bekijken hoe de staat van de camper is. Mocht je zonder schade en zonder stukken je reis kunnen afleggen dan ben je in het ergste geval de aankoop prijs kwijt van je camper. Let wel als je zelf een auto of camper koopt in Nieuw Zeeland die op diesel rijdt moet je " dieselpunten" kopen om te mogen rijden. Ongeveer $45 per 1000km, dit geldt niet voor benzine campers. Het bedrag dat je moet betalen voor de huur van een camper ben je aan het einde van je rit sowieso kwijt, uiteraard zijn dan een aantal zaken wel beter geregeld en hoef je in sommige gevallen bij het rijden van een diesel ook geen "dieselpunten" te kopen, deze zijn dan inbegrepen.

Mocht je juist maar heel kort te tijde hebben dan kun je ook overwegen om een camper van A naar B te brengen. Re-location wordt dat genoemd. Je kunt op www.standbyrelocations.com of www.standbyrelocs.com kijken wat voor aanbiedingen ze hebben. Voor een lange prijs moet een camper dan op een bepaalde tijd ergens worden afgeleverd.

Er zijn een heel aantal camper verhuur bedrijven in Nieuw Zeeland een aantal daarvan hebben wij op een rij gezet:

 • Backpacker Campervan Rentals
  Zoals de naam al doet vermoeden richt dit camper verhuur bedrijf zich op backpackers / budget reizigers. Dat wil niet zeggen dat de campers daarom minder goed zijn. 
 • Wicked Campers
  Deze campers zijn bij veel mensen populair en goed geprijsd, ze richten zich ook veelal op backpackers en budget reizgiers.
 • Escape vans.
  De voorwaarden zijn vrijwel gelijk aan die van Bacpacker Campervans alleen zijn ze wat soepeler als het gaat om kleine schade aan de wagens en ze zijn allemaal erg leuk versierd.
 • Juicy Rentals
  Biedt net als de bovenstaande omgebouwde busjes aan om te camperen.
 • Exploremore
 • Space Ships Campers
 • Britz, Maui, Apollo
  Dit zijn wat duurdere maar vaak ook nieuwere en luxere campers.

Verzekering voor Camper huur

Wanneer je een camper huurt in Nieuw Zeeland kun je een verzekering afsluiten voor bepaalde schade aan de camper. Voor sommige mensen kan het een gerustellend gevoel geven om e.e.a verzekerd te hebben. Houd er echter rekening mee dat dat ook al heb je het meest uitgebreide verzekeringspakket je niet altijd alles hebt verzekerd. Vaak zijn de ruiten en banden bijvoorbeeld uitgesloten en heb je ook vaak een eigen risico. Als je een camper huurt met zijn tweeën vergeet dan niet dat de verzekering ook voor twee is, als je een aantal andere reizigers mee laat reizen en je zit met 4 of 6 personen in de camper en je krijgt een ongeluk dan ben je echt de sigaar!

Bekijk goed of de verzekering niet meer kost dan het totaal bedag dat je moet betalen bij schade en pas je verzekering daarop aan. Bekijk ook wat je eigen reisverzekering eventueel dekt. Dit zou namelijk zonde zijn. Wanneer je niet zo vaak rijdt en ook nog nooit een camper hebt gereden is het verzekeren van je camper aan te raden. Ook omdat je aan de linker kant van de weg rijdt en je hier dus ook aan zal moeten wennen.

Wanneer je schade rijdt aan je camper neem dan altijd eerst contact op met je eigen verzekeringsmaatschappij. Vraag altijd welke zaken verzekerd zijn (eigenlijk moet je dit vooraf altijd al weten, maar mocht je dat niet gedaan hebben controleer het dan eerst). Lieg ook nooit over de gebeurtenis. De kans is groot dat er een schade expert bij komt die de schade zal beoordelen. Wanneer jouw verhaal niet matched met wat de schade expert denkt zal het er niet gemakkelijker op worden. Indien de schade fors is kun je altijd ook zelf eerst een schade expert vragen wat de kosten waarschijnlijk zullen worden. Zo kun je voorkomen dat je een onredelijk bedrag moet betalen.