Geschreven door . Foto door: Tikva

Anders dan Australië is Nieuw Zeeland wat voorzichtiger met het toelaten van buitenlanders. Het is één van de veiligste en schoonste landen ter wereld en dat willen ze graag zo houden. Daarom geeft de overheid jaarlijks maar een beperkt aantal visa uit. Bij een verblijf van maximaal 3 maanden heb je als Nederlander geen visum nodig. Mocht je langer dan 3 maanden naar Nieuw Zeeland willen dan heb je wel een visum nodig.

Ga je langer dan 3 maanden? Dan kan het handig zijn om een Working Holiday Visa aan te vragen. Met dit visum mag je tijdens je verblijf ook werken om een extra zakcentje te verdienen. Werk wat je dan voornamelijk kunt gaan doen is ‘seasonal work' (fruit plukken e.d.) en werk in de toeristenbranche en horeca. 

Via de website: www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/workingholiday/ kun je het formulier downloaden voor je visumaanvraag. De ambassade zelf geeft deze niet meer uit!! Het is dus alleen via het internet te verkrijgen!  Let op: je hebt een creditcard nodig om je visum online te kunnen betalen.

Vervolgens vul je het formulier zo veel mogelijk in en stuur je deze samen met je paspoort, 65 euro en een aangetekende envelop met jouw adres naar de ambassade van Nieuw Zeeland in Den Haag. Zij verwerken dan je aanvraag en als ze akkoord gaan, krijg je je paspoort teruggestuurd met daarin je visum. Je kunt ook langs gaan bij de ambassade als je het geen prettig idee vindt om je paspoort via de post op te sturen.

Nieuw-Zeelandse ambassade in Nederland
Eisenhowerlaan 77-N (7e verdieping)
2517 KK Den Haag
Tel: (+ 31 70) 346 9324
Fax: (+ 31 70) 363 2983
www.nzembassy.com/netherlands 

Aan dit visum zijn een aantal regels verbonden:

  • Met dit visum mag je maximaal 1 jaar een werkvakantie houden in NZ.
  • Je moet een Nederlands staatsburger zijn op het moment dat je het visum aanvraagt in Den Haag.
  • Je voornaamste reden voor je bezoek moet vakantie zijn en niet werken.
  • Je bent minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud.
  • Je mag geen kinderen meenemen.
  • Je bent in het bezit van een Nederlands paspoort dat minimaal nog 3 maanden geldig is NA de geplande vertrekdatum uit Nieuw Zeeland. (denk daar dus aan op het moment van visum aanvragen!!!)
  • Je moet in het bezit zijn van een volledig betaald retourticket of genoeg geld hebben voor zo'n ticket.
  • Je moet minimaal NZ$ 4,200 op je rekening hebben staan (= ongeveer 2,100 euro).
  • Je moet in het bezit zijn van een reis-/ziektekostenverzekering die ook de bijzondere kosten zoals ziekenhuisopnames dekt. (Neem dus een zo volledig mogelijke verzekering)
  • Je mag niet langer dan 3 maanden voor dezelfde werkgever werken.

Vanaf het moment dat je je visum hebt gekregen, moet je er voor zorgen dat je binnen 1 jaar in Nieuw Zeeland aankomt. Op het moment dat je aankomt in Nieuw Zeeland heb je dan vervolgens weer 1 jaar om te reizen en werken in Nieuw Zeeland. Mocht je binnen dat jaar ook naar Australië willen, is dit geen probleem, want je mag het land meerdere malen in op het visum zolang die geldig is.