Geschreven door . Foto door: bolletjeom

Het zal je misschien verbazen maar Nieuw Zeeland staat bekend om zijn smaakvolle gerechten uit een schoon milieu. Nieuw Zeeland heeft een grote verscheidenheid aan vers fruit, groenten en vlees. Zo staan lams en rundvlees bekend om hun rijke smaak. Nieuw Zeeland heeft veel kust en zee dus volop keus uit verse vis, kreeft en oesters. 

De Nieuw Zeelanders eten graag hartige taarten en gegrild lamsvlees. De engelse keuken heeft nog sterke wortels hier. Kijk uit naar de Mint jelly voor op het lamsvlees en gezouten boter 

Het groeiende toerisme heeft veel internationale koks gelokt. Dankzij de ontwikkeling van de toeristenoorden in Maori-gebieden kan men nu ook traditionele Maori-specialiteiten proeven, zoals de hangi

Nieuw Zeelandse honing is er in heerlijke varieteiten, gemaakt van bijvoorbeeld nectar van Nieuw Zeelandse kamperfoelie en bomen. Pavlova is ook heerlijk om te proeven als dessert. Het wordt gemaakt van eiwit en suiker.

Als het wat warmer is, dan is Hokey Pokey ijs zeker een aanrader, in dit ijs zitten stukjes suikergoed, gemaakt van suikerstroop en suiker. Een Nieuw Zeelands kaasplankje is een goede afsluiting van een maaltijd.

Enige vaak voorkomende verwarringen in Nieuw Zeeland zijn, dat in Nieuw Zeeland worden frites meestal chips genoemd. Chips heten ook chips of chippies. Ketchup wordt tomato sauce genoemd.

Als je in Nieuw Zeeland wordt uitgenodig wordt ´to tea´, dan betekent dat een uitnodiging voor de avondmaaltijd. Maar de uitnodiging ´drop in and have a cup of tea´ betekent dat je wordt uitgenodigd om ´s morgens of ´s middags op de thee te komen

Wijnen

Er werden al in 1830 druiven geplant in Nieuw Zeeland, maar pas in de jaren '80 van de 20 eeuw, toen de wijnmakers besloten zich te concentreren op witte wijnen zoals sauvignon blanc, kreeg het land een naam als goede producent van goede wijnen. Het aantal wijnmakerijen bedraagt inmiddels 400 en in 2000 werd er 19,2 miljoen liter wijn uitgevoerd.

Veel wijngaarden hebben restaurants, bieden rondleidingen met wijnproeven en verkopen wijn uit het vat.

De bekendste wijnen van Northland zijn volle rode, met name merlot.

Het Auckland-gebeid produceert ook vooral rode wijn, in het bijzonder cabernet sauvignon. De belangrijkste wijnen in Waikato, de Bay of Plenty en Gisborne zijn chardonnay's. Hawke's Bay staat bekend om de topkwaliteit van zijn chardonnay's en cabernet. In Wairarapa kweekt men vooral pinot noir. Marlborough produceert een uitstekende sauvignon blanc, wat chardonnay en mousserende wijnen, terwijl op de kleinere wijngaarden in Nelson, net als op die in Canterbury, chardonnay, pinot noir en riesling groeien. Central Otago, het zuidelijkste wijngebied van de wereld, brengt a.a. gewurztraminer en riesling voort.