Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Kyoto ( of Kioto ) is een populaire bestemming voor toeristen in Japan. Dit is niet zonder reden, wil je wat van het oude en traditionele Japan zien of ben je een tempelliefhebber, dan moet je deze stad zeker bezoeken. Je kunt jezelf gemakkelijk enkele dagen in Kyoto vermaken. Wil je de belangrijkste bezienswaardigheden zien dan heb je minimaal 3 dagen nodig, maar heb je iets meer tijd dan zijn 5 dagen aan te raden.

Bezienswaardigheden

Kyoto staat in Japan bekend als de traditionele stad. Op het eerste gezicht zou je dit niet zeggen. Overal waar je kijkt zie je moderne gebouwen en met 1.5 miljoen inwoners is het ook zeker geen kleine stad. Kyoto heeft in totaal 17 bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst staan en enkele honderden tempels die over de stad verspreid liggen. Dit allemaal met dank aan de vroegere status als keizerlijke hoofdstad van Japan en het feit dat Kyoto niet gebombardeerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Toegegeven; alleen de echte tempelfans zullen daadwerkelijk alle 17 Werelderfgoedlijst bezienswaardigheden in de stad bezoeken, daarom hebben we de mooiste of bekendste voor je uitgezocht en een mix gemaakt van andere leuke bezienswaardigheden in Kyoto.

Nog iets voor de tempelfans: Je kunt bij een boeddhistische tempel een tempelboekje kopen. Hierin kun je bij bijna elke tempel in je boekje laten kalligraferen dat je er bent geweest. Het boekje kost ongeveer ¥300,- en het kalligraferen ¥150,-.

Wil je zo veel mogelijk van Kyoto zien, doe je er goed aan om vooraf een plannetje te maken. Tijd technisch zou je in één dag Nijo- Castle, Kinkakui Temple, Kyoto Imperial en Gion area kunnen bezoeken. Wanneer je (op een nieuwe dag) naar Nara gaat zou je een tussenstop kunnen maken op Fukakusa station (als je een JR pass hebt) om daarna naar Fushimi Inari Shrine te gaan. Zo heb je in twee (misschien drie) dagen al wat belangrijke bezienswaardigheden gezien.

Fushimi Inari Taisha

Wat je echter echt niet mag missen is de Fushimi Inari Taisha, geen tempel maar een pad omgeven door duizenden, traditionele Japanse poorten, de zogenaamde Torii. In de wijk Fushimi-ku is deze schrijn gewijd aan de kami Inari en vormt de hoofdschrijn van ongeveer één derde van alle Inariheiligdommen in Japan.

Wanneer je de Fushimi Inari Taisha wilt zien met zo min mogelijk mensen op de foto dan moet je er al vroeg bij zijn. Wanneer je één van de eerste treinen vanaf Kyoto Station neemt naar Inari station is het nog lekker rustig. Tot 7:00u zijn er nog maar een handjevol mensen en kun je in alle rust deze heilige plek verkennen. Rond 8:30 is het al redelijk druk en arriveren de eerste tourbussen, zodat een foto zonder andere mensen al bijna onmogelijk is. Rond 9:30 hebben de meeste toeristen hun weg gevonden naar Fushimi Inari Taisha en is het er erg druk.

Ongeacht wanneer je gaat is het een stukje rustiger als je verder doorloopt dan de eerste Japanse poortjes. De meeste mensen blijven namelijk bij het begin hangen. Wanneer je bij een t-splitsing aankomt en de poortjes niet langer doorlopen is er enkel nog de tempel aan de top om te bezoeken. Bij goed weer schijn je hier ook een mooi uitzicht te hebben.

De rit van Kyoto naar Inari Station duurt ongeveer 5 minuten. Met de JR Pass reis je gratis naar dit station. Iedere 15 minuten rijdt er een trein terug naar Kyto Station van Inari Station vanaf perron twee.

Nishiki Market

Deze lange overdekte markt is rond lunchtijd de perfecte bestemming wanneer het weer niet zo goed is. Overal op de Nishiki Market kun je zien hoe de lokale gerechtjes worden gemaakt. Er zullen maar weinig gerechtjes tussen zitten die je zal herkennen, dus je kijkt sowieso je ogen uit. Wanneer je wat ziet wat je lekker vindt is het aan te raden het te kopen en te eten.

Nishiki Market is het gemakkelijkst te bereiken vanaf Kyoto Station met bus 101 vanaf bus stop B2 (recht voor de hoofdingang). Je moet uitstappen bij de bushalte Shijo Karasuma en daarna nog een stukje lopen naar de markt. Na een bezoek aan de Nishiki Market kun je eventueel in 30 minuten naar het Nijo-Jo Castle lopen.

Nijo-Jo Castle

Het Nijo-Jo Castle, dat zo’n 400 jaar geleden gebouwd is in opdracht van Tokugawa Ieyasu, heeft een belangrijke rol gespeeld in de Japanse geschiedenis. De Ierasu regering zorgde ervoor dat er vijftien generaties lang stabiliteit en welvaart was. Dit was ook meteen een van de langste tijden in Japan dat er relatief weinig oorlog gevoerd werd. Mede dankzij de relatief rustige periodes kreeg Njio-Jo een steeds belangrijkere rol voor ceremoniële gebeurtenissen en werd het kasteel in 1994 op de UNESCO werelderfgoedlijst gezet. Sinds 2011 wordt het kasteel volledig gerestaureerd waardoor je nu de geschiedenis en de vele muurschilderingen van Nijo-Jo van het kasteel kunt bekijken. De grote en mooie tuin die rondom het kasteel ligt is ook zeker de moeite waard.

Toegang tot het kasteel kost ¥600 per persoon. Een bezoekje aan Nijo-Jo Castle is eventueel te combineren met de Nishiki Market. Je kunt terug naar Kyoto Station met bus 9, 50, 101 aan de overkant van de weg.

Arashiyama

Arashiyama is een gebied in het westen van Kyoto waar je naartoe gaat om het Bamboo Forrest, de Tenryuij Temple en de Togetsukyo brug te bekijken. Je kunt hier ongeveer een halve dag spenderen. Arashiyama is vooral in trek tijdens het voorjaar en de “cherry blossom” en de herfst wanneer de natuur hier op zijn best is. Ook de decembermaand is populair want tijdens de Hanatoro zorgen de lantarens in de straat voor mooie verlichting en is ook het Bamboo Forrest mooi verlicht.

Een van de gemakkelijkste manieren om jezelf hier te verplaatsen is door het huren van een fiets. Deze kun je meestal huren in de buurt van een treinstation voor ongeveer ¥1.000.

Wanneer je een Japan Rail Pass hebt kun je met de trein van Kyoto Train Station naar Saga Arashiyama reizen. De trein vertrek van perron 31 of 32 van Kyoto Station. De trein doet er ongeveer 20 minuutjes over. Vanaf Saga Arashiyama vertrekt ongeveer om de 10 -15 minuten een trein terug naar Kyoto. Er zijn Express treinen die sneller zijn en normale lokale treinen.

De Tenryuij Temple is de moeite waard om te bezoeken. Je hebt de keuze aan de kassa om alleen de tuinen te bekijken voor ¥500,- of voor ¥300,- ook de binnenkant van de tempel. De extra ¥300,- is het eigenlijk niet waard omdat je grotendeels de tempel ook vanuit de tuin kunt bekijken.

Gouden Tempel (Kinkakuij Temple)

De gouden tempel, of Kinkakuij Temple zoals die officieel heet, is een must-see wanneer je in Kioto bent. Je kunt hier het beste zo vroeg mogelijk naartoe gaan want later in de ochtend is het hier al schouder aan schouder voorbij de tempel schuifelen. Ondanks dat is deze bijzondere Unesco tempel toch echt een bezoekje waard. De tempel is vanaf 9:00u tot 17:00u te bezichtigen en entree kost ¥400,- per persoon.  Je kunt de tempel bereiken met bus 101 vanaf perron 2 vanaf Tokio Station.

Na een bezoekje aan de gouden tempel raden we je aan om door te reizen naar de Ginkaku-Ji tempel waar het begin is van het filosofen pad.

Filosofen pad

Het klinkt misschien wat suffer dan het is, maar al wandelend over het filosofen pad kun je langs een mooi riviertje en natuurpaadje naar de Eikan-do tempel wandelen. In het najaar zijn de bomen hier te zien in herfstkleuren en in het voorjaar staan dezelfde bomen mooi in bloei. Vanaf de Eikan-do tempel pak je weer een bus voor een kort ritje naar de Kiyomizu-dera tempel.  

Lijkt wandelen in Kyoto je sowieso leuk dan kun je deze Kyoto Walks kaart alvast downloaden en de opties bekijken.

Eikando Zenrin-Ji

De priester Shinjo startte in 853 een plek om Boeddhisten op te leiden en het Boeddhisme te praktiseren. Tien jaar later kreeg hij toestemming een tempel te bouwen op de plek waar nu de Eikando Zenrin-Ji staat. Net als veel andere tempels in Japan is ook de Eikando Zenrin-Ji meerdere malen verwoest geweest. Onder andere door brand of opstand tegen de Boeddhisten, maar hijis nu weer volledig hersteld te bekijken.

De Eikando Zinrin-Ji tempel is net wat anders dan sommige andere tempels die je in Japan zal tegenkomen. Met name de mooie tuin en verschillende delen van de tempel waar je via verbindingspoorten naar toe kunt lopen zie je bijna niet bij de andere tempels. Zeker in het voor en najaar is deze tempel het bezoeken waard.

Wanneer je het Filosofen pad volgt kom je halverwege je wandeling voorbij deze tempel.

Kiyomizu-dera

De Kiyomizu-dera tempel is de grootste werelderfgoedlijst tempel en is gebouw zonder het gebruik van spijkers. Bij mooi weer heb je een mooi uitzicht vanaf de tempel. Voor bij de ingang vind je bijna de gehele dag (Aziatische toeristen?) koppeltjes waarbij de dames in kimono gekleed zijn om mooie foto’s van zichzelf te maken. Een uitgelezen kans om veel traditioneel geklede dames te zien die om beurten de tempel gebruiken als achtergrond. Na een bezoek aan de Kiyomizudera tempel (¥400,- per persoon) of gewoon het bekijken van dames in kimono kun je een stukje teruglopen en kort na het verlaten van de tempel een smal paadje naar beneden inslaan; het Sannei zaka straatje. Volg dit straatje dat overloopt in Ninei zaka street, zodat je in Kodaij Park uitkomt in het Gion gebied. Wanneer je hier rond 15:30 bent heb je voldoende tijd om al slenterend deze mooie straatjes te bekijken én op tijd in Gion te zijn om eventueel een geisha te zien. Zodra het donker is ( en liefst nog net voor de sluitingstijd van de winkeltjes) zijn de mooie straatjes Sannei Zaka street of Ninei zaka street sfeervol verlicht en ook de moeite waard om te bekijken. Later op de avond is er in deze straatjes verder weinig te doen.

Gion

In Gion zijn er nog enkele straten waar het beton niet alles heeft verdrongen en waar je het gevoel hebt in een oude Japanse buurt rond te dwalen. Dit is dan ook meteen een van de bekendste wijken in Kyoto. Je kunt hier lekker eten en als je geluk hebt een geisha zien. De reisgidsen geven aan dat je tussen 17:00 en 18:30 de grootste kans hebt om een geisha te spotten en dat leek tijdens ons bezoek redelijk te kloppen. We noemen het spotten want ze laten zich niet gemakkelijk zien en al helemaal niet fotograferen. Als je geluk hebt zie je rond de eerder genoemde tijd de geisha’s naar hun afspraak gaan. Let ook zeker goed op de voorbij rijdende taxi’s, Geisha’s lijken ze veel te gebruiken om toeristen te ontwijken, maar toch kun je vaak wel een glimp opvangen. Geisha’s s zijn niet de enige reden om naar Gion te gaan. De mooie straatjes in de wijk voldoen aan het typische beeld van Japan. Enkele mooie straatjes om doorheen te wandelen zijn de Shinbashi Dori street, Shin Monzen Dori street en de hoofdstraat Hanamikojin Dori street.    

Later in de avond wanneer het donker is kun je een bezoekje brengen aan de mooi verlichte Yasaka Shrine voordat je in de Higashi Oij Dori de bus terugpakt naar Tokio Station.

Nara

Tijdens een dagtripje vanuit Kyoto kun je naar Nara reizen. Nara was de eerste echte hoofdstad van Japan van 710 tot 783. Nara is een stuk compacter en rustiger en heeft over het geheel genomen een veel vriendelijke uitstraling dan Kyoto. Net als in Kyoto vind je ook in Nara vele Werelderfgoedlijst bezienswaardigheden. De meest bekende is de Todaiji tempel. De Todaiji tempel is het grootste houten gebouw ter wereld en hier staat het grootste bronzen boeddha beeld van Japan.

De meeste tempels liggen in een park met tamme herten en zijn in een dag te voet te bezoeken.

Er is minder keuze in accommodatie waardoor de meeste toeristen ervoor kiezen om in Kyoto te slapen en Nara als dagtrip te bezoeken.

Er gaan twee snelle treinen per uur tussen Kyoto en Nara, de Rapid service Miyakoji Kaisoku, die doet er 44 minuten over. Daarnaast gaan er meerdere goedkopere, langzamere lokale treinen per uur die er ongeveer 55 minuten over doen. Dit zijn de Rapid service Kaisoku of de Local train Futsu. Deze treinen naar Nara vertrekken iedere 15 minuten vanaf perron 8,9 en of 10 vanuit Kyoto. De treinrit naar Nara kost ¥710,- wanneer je geen JR Pass hebt, anders is de JR pass ook geldig op dit traject.

Pontocho Dori Street

Pontocho Dori Street is een smal lang gerekt sfeervol straatje met heel veel echte Japanse restaurantjes. Het straatje loopt van Shijo-dori tot aan Sanjo-dori, een blok ten weste van de Kamogawa Rivier. Aan beide kanten van het straatje vind je een heel scala aan restaurantjes waaruit je kunt kiezen. Vaak zijn ze ook niet al te duur. Het is ook een goede plek om yakitori uit te proberen. De meeste restaurantjes zijn open tussen 17:00 en 23:00, maar openingstijden kunnen per restaurant verschillen.

Suggesties bij slecht weer in Kyoto

Helaas kan het voorkomen dat het weer niet echt meezit en een bezoek aan een tempel in de stromende regen niet echt een aantrekkelijke optie is. Gelukkig zijn er een aantal opties die ook bij slecht weer leuk en tijdvullend zijn. In Kyoto heb je tal van grote shoppingmalls rondom Kyoto Station. Je kijkt je ogen uit als je hier rondloopt. In sommige malls heb je ook een spelletjeshal waar je wat tijd kunt doorbrengen.

Wanneer je via de Central Gate Kyoto Station verlaat zit aan je linkerkant (net om het hoekje) een Bic Camera. Deze grote elektronicawinkel is ideaal voor iedereen die zich wil vergapen aan de laatste camera’s of de uiteenlopende accessoires hiervoor.

De Kyoto Yodobashi Mall is nog zo’n winkelcentrum waar je uren rond zou kunnen dwalen. Ook hier hebben ze een elektronica afdeling waarbij je de laatste camera’s ook uit kunt proberen.

De laatste mall bij het station is de AEON Mall Kyoto. Hier vind je vooral kleding, leuke spulletjes en een game hall waar je de hele dag door Japanners los ziet gaan op spelletjes die wij nog nooit gezien hebben. Sowieso een aanrader om even te gaan kijken.

Uit eten in Kyoto

Je kunt uit eten in Pontocho Dori Street, wat we ook als aparte bezienswaardigheid hebben genoemd. Je kunt hier van alles en nog wat vinden en restaurants van redelijk goedkoop tot erg duur er zit dus ongetwijfeld een tentje bij waar je een hapje kunt eten.

Op de 10e en 11e verdieping van het winkelcentrum van Kyoto Station zitten tal van restaurantjes. Ook kun je op deze verdieping naar het dak lopen vanwaar je een mooi uitzicht over de stad en de Kyoto Tower hebt. Op de 11e verdieping zit ook Eat Paradise, waar je tal van restaurantjes hebt met allerlei soorten eten voor ieder budget. Wil je snel of juist goedkoop eten dan is de 10e verdieping, waar je Ramen restaurants hebt, een betere keuze. Je bestelt je eten bij de vending machine en wacht vervolgens in de rij tot er plek is in het restaurant. Zeker rond etenstijd heb je overal wachttijden, maar de doorloop is redelijk hoog en je wacht vaak niet langer dan 30 minuten.

De penny pitchers kunnen eventueel ook terecht op de onderste verdiepingen B1 en B2. Hier vind je een food market met tal van (verse) gerechten en producten. Zin in Sushi of Noodles? Dan kun je dat hier krijgen. Iedere avond kort na 19:00u worden veel (verse) producten in de aanbieding gedaan en tegen meer dan 30% korting verkocht.

Onder het busstation zit Porta dining op de onderste verdieping. Hier kun je ook een prima (Ramen) maaltijd halen voor verschillende budgetten. In andere delen van deze verdieping zitten nog kleine supermarktjes en broodjeszaken.

Openbaar Vervoer in Kyoto

Kyoto heeft een goed en goedkoop bus systeem wat erg handig is bij het bezoeken van de verschillende tempels en andere bezienswaardigheden. Twee of drie dagen tempel hoppen is voor de meeste mensen voldoende. Zeker wanneer je Japan op een beperkt budget wil zien, want de entree prijzen kunnen flink oplopen en een deel van de tempels lijkt ook een beetje op elkaar.

Ook is het huren van een fiets mogelijk en heel goedkoop, je kunt overal makkelijk komen. Het is wel handig als je een kaart hebt zodat je een beetje een gunstige route kunt uitstippelen. Zorg dan dat je een Engelse en Japanse kaart hebt zodat je onderweg (met de Japanse kaart) de weg kunt vragen. Mocht je internet in Japan hebben dan is Google Maps of Maps.me ook erg handig.

Bus en metro passen

Een ritje met de bus kost ¥230,- per persoon per busrit. Wanneer je van plan bent om op één dag meerdere ritten te maken dan is een Kyoto City Bus – Kyoto Bus One-day Pass al snel de moeite. Wanneer je enkele tempels wilt bezoeken die net wat verder uit elkaar liggen dan haal je de drie ritten wel. Bij de eerste rit stop je de buspas in de automaat bij de chauffeur zodra je op je eindbestemming bent. Daarna hoef je alleen de pas, die nu voorzien is van een datum, te laten zien aan de buschauffeur bij het uitstappen en kun je één kalenderdag onbeperkt reizen. Dit zijn de beschikbare passen.

Kyoto City Bus – Kyoto Bus One-day Pass ¥500,-. Deze pas kan één dag gebruikt worden om met de Kyoto City Bus en Kyoto Bus te reizen in het daarvoor aangegeven gebied.

Kyoto City Subway One-day Pass ¥600,- . Deze pas kan één dag gebruikt worden voor alle Kyoto City Subway lijnen. Meestal is de bovenstaande buspas voldoende, gemakkelijker en ook ietsjes goedkoper.

Kyoto Sightseeing Pass Card ¥1200,- voor 1 dag, ¥2000,- voor twee dagen. Deze pas kan voor één of twee dagen aangeschaft worden waarmee je gebruik mag maken van Kyoto City Bussen, de Metro, En Kyoto Bussen. Deze pas komt met een kaart, enkele toegangstickets voor bepaalde tempels, musea en shops.

Je kunt deze passen kopen bij het toeristenbureau, de kaartautomaten, in de bus en op tal van andere toeristische plekken.

Accommodatie in Kyoto

Kyoto heeft na Tokyo de grootste keuzen aan accommodatie voor buitenlanders. Er zijn vele hostels en guesthouses. Wij verbleven tijdens ons bezoek aan Kyoto bij Choei Rental Appartments. Voor ongeveer €50 per nacht kun je bij hen een “appartement” huren met eigen badkamer, bed, airco, goede wi-fi, wasmachine, keuken en tv. Vooral de locatie van het appartement is super handig want het zit recht tegenover het station. In de buurt zijn tal van restaurantjes en supermarkten. Kamers worden tijdens je verblijf niet schoongemaakt maar alles is in het appartement aanwezig om zelf wat te doen (als je wil). Na het inchecken, wat snel en efficient verloopt, mag je een klein cadeautje uitkiezen als aandenken aan je verblijf.