Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Het openbaar vervoernetwerk in Tokyo is gigantisch! Je kunt eigenlijk overal gemakkelijk met de bus, trein en metro komen. Helaas is het niet altijd heel goedkoop. Afhankelijk van hoe lang je in Japan of Tokyo verblijft en van wat je wilt doen, zijn er een aantal verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Door goed te kiezen kun je zeker wat geld besparen. Lees ook zeker even het artikel over het openbaar vervoer in Japan omdat dat artikel wat verder ingaat op algemene tips en etiquette die je zeker moet kennen.

Het loont om een goed plan te maken voordat je naar Tokyo reist, omdat dit bepaalt of je beter af bent door je ritjes met het openbaar vervoer apart af te rekenen of dat één van de vele passen voordeliger is. Wanneer je één van de passen koopt ben je misschien niet altijd goedkoper uit, maar je koopt ook een stukje gemak.

JR Tokyo Wide Pass

De JR Tokyo Wide Pass maakt het mogelijk om drie dagen lang onbeperkt te reizen in Tokyo en de omgeving van de Kanto Area met een heel aantal maatschappijen. De JR Tokyo Wide Pass is alleen in Japan te verkrijgen, mag alleen aangeschaft worden als je geen Japans paspoort hebt en kost ¥10.000 (€75,-) . De Tokyo Wide Pass kan onder andere gebruikt worden om van en naar Narita International Airport te reizen, maar ook naar Mt. Fuji, Nikko, Izu en Karuizawa. Of de Tokyo Wide pass voor jou voordelig uitpakt hangt af van wat je van plan bent te gaan doen.

Laten we een rekenvoorbeeldje maken. Stel je weet dat je naar Nikko en Mt. Fuji wilt en van de luchthaven naar het centrum moet. Dan zit je met enkel deze tripjes al over het aankoopbedrag (afhankelijk van welke tijden je reist). Maak je daarnaast nog een paar ritjes met de trein in de stad dan kun je de pas daar ook voor gebruiken

Narita International Airport ¥3.020 
Dag trip Nikko ¥5.180 (enkele reis ¥2.590)
Fuji ¥2.630
Totaal ¥10.080

 

Ben je niet van plan uitstapjes te maken of ben je flexibeler om op tijden te reizen wanneer het tarief lager is dan is deze pas niet geen besparing voor jou. Dan kun je beter kijken of je de kaartjes los kunt kopen, de Skyliner metro ticket voordeliger is,  of dat misschien de Japan Rail Pass nog een uitkomst biedt.

Tokyo Metro

Naast een zeer uitgebreid treinnetwerk kun je ook op heel veel plaatsen komen met de metro. Op de  meeste grote lijnen kun je iedere paar minuten de metro nemen en je snel door de stad heen bewegen. In het begin kan het echt nog wel even lastig zijn om uit te vinden hoe het openbaar vervoersnetwerk in elkaar steekt, maar wanneer je eenmaal het systeem doorhebt is het een fijne en snelle manier van reizen. Moet je ergens op een bepaalde tijd zijn, zorg dan dat je ruim van tevoren vertrekt zodat je marge in de aankomsttijd hebt.

Er zijn twee grote metro bedrijven in Tokyo. In de meeste gevallen heb je te maken met de lijnen van Tokyo Metro, die je naar vrijwel alle bezienswaardigheden van de stad brengen. Daarnaast is ook de Toei Line voor sommige bestemmingen handig. Er zijn dagpassen te koop waarmee je lijnen van beide bedrijven kunt gebruiken. De metrolijnletter die overal te zien is op de bordjes op het station komt overeen met de eerste letter van de lijnbaan. De F is dus voor de Fukutoshin Line en de G voor de Ginza line. Als je weet welke lijn je moet hebben kun je deze gemakkelijker vinden. Ook is het handig om het nummer van het station dat op veel kaarten staat te onthouden. Op deze manier kun je sneller en gemakkelijker zien of je op het juiste station bent aangekomen en of je de goede kant op reist. Je kunt voor je vertrek alvast deze Tokyo metro kaart downloaden om je reis te plannen. Anders kun je overal op het station kaartjes vinden om mee te nemen.

Toei Metro

 • Asakusa Line
 • Mita Line
 • Shinjuku Line
 • Oedeo Line

Tokyo Metro

 • Ginza Line
 • Marunouchi Line
 • Hibiya Line
 • Tozai Line
 • Chiyoda Line
 • Yarakucho Line
 • Hanzomon Line
 • Namboku Line
 • Fukutoshin Line

De JR Rail pass is niet geldig voor de metro. Wel zijn er enkele kortings- en dagkaarten die voordelig kunnen uitpakken wanneer je veel met de metro reist. Een handige app voor de routes is de Tokyo Subway Navigation app.

Common One Day ticket for Tokyo Metro & Toei Subway

Soms is het gemakkelijker om niet met de trein te reizen maar met de Metro. Wanneer je de verschillende bezienswaardigheden een beetje op één dag plant dan haal je het meest uit een Tokyo Metro dagpas. De Tokyo Metro dag pas kost ¥600 voor enkel de Tokyo metro line. Wanneer je ook Toei metroline wilt betaal je ¥900 voor dagkaart. In de meeste gevallen is de Tokyo Metro dagkaart voldoende.

Hoe koop je een Tokyo metro dagkaart? Zoek één van de metro apparaten op, kies voor de Engelse taal, vervolgens druk je op “Best Value Tickets” om daar de opties voor de verschillende dagkaarten te vinden. Kies de kaart die je wil. De laatste stap bestaat uit betalen en je bent klaar om je ticket te gebruiken.

Als je een metro dagkaart gebruikt en aan de andere kant van het station uitkomt kun je bij één van de mensen bij de doorgangen om een tijdelijk treinticket vragen waarmee je door de doorgang kunt. De stations zijn zo groot dat je veel tijd kunt besparen door dit te doen.

De metrokaartjes kun je bij sommige poortjes invoeren waarna je ze aan het einde van de doorgang weer terugkrijgt. Bij poortjes waar IC only staat kun je alleen de Suica of Pasmo chipkaart gebruiken.

Er is ook een Keisei Skyliner Tokyo Subway ticket te krijgen. Met deze combideal kun je 24, 48, of 72 uur onbeperkt met de metro reizen en er zit een retour ticket van en naar de luchthaven en Tokyo Station in begrepen.

Suica card

De Suica card is een prepaid kaart waarmee je allerlei betalingen kunt verrichten in en rondom Tokyo. Zo kun je de kaart gebruiken als OV-kaart voor de metro, kun je er boodschappen mee afrekenen in verschillende supermarkten, gebruiken om wat drinken uit een van de drankautomaten te halen of zelfs als toegang tot enkele bezienswaardigheden. Erg handig, vooral als je niet precies weet hoeveel contant geld je moet pinnen.

Wanneer je een tijdje in Tokyo verblijft is de kaart vrij handig om te hebben. Net als met al het digitale geld is het wel wat lastiger om je uitgaven goed bij te houden omdat je met het grootste gemak overal je pas tegen de betaalautomaat houdt en het geld weer is afgeschreven.

Je kunt de Suica card krijgen bij één van de JR Ticket offices en kopen tegen een borg van ¥500. Betaal je meer dan kun je er direct bij de ticket office een tegoed opzetten waarmee je kunt betalen. Wanneer je Japan weer verlaat kun je de Suica card weer inleveren en krijg je de ¥500 weer terug. Let wel op dat wanneer je het resterende tegoed op je Suica card terug wilt hier ¥220 voor moet betalen. Je kunt dus het beste het tegoed op de kaart leegmaken voordat je ze weer inlevert. Sommige winkels doen er niet moeilijk over om een deel met je Suica card te betalen en dat wat je tekort komt contant bijlegt.

Naast de Suica card is er ook de Pasmo kaart, met vergelijkbare mogelijheden.