Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 453.09 naar Osaka Nu boeken

Osaka is op Tokio en Yokohama na de grootste stad van Japan met bijna drie miljoen inwoners. Overdag komen daar nog eens één miljoen mensen bij die naar de stad reizen voor de goede voorzieningen, werkgelegenheid en scholen.  Ook toeristen weten de stad te waarderen en het is dan ook de moeite waard de stad op te nemen in de reisplanning. Met het kasteel van Himeji in de buurt en de centrale ligging in het land is Osaka een goede tussenstop alvorens door te reizen naar andere plaatsen in de buurt, zoals Hiroshima, Nara of Kyoto.   

Bezienswaardigheden Osaka

Osaka is een gigantische stad. Voor veel reizigers is een verblijf van twee of drie nachten voldoende. De stad zelf heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bekijken en je kunt vanuit Osaka nog wat dagtripjes maken. Osaka biedt een mooie mix van moderne attracties zoals het Aquarium Kaiyukan en culturele hoogtepunten zoals Osaka Castle. Ook kun je er helemaal losgaan op winkelgebied. 's Avonds verandert een deel van de stad in één grote neon reclame. Redenen te over om deze stad dus toe te voegen aan je planning.

Osaka Aquarium Kaiyukan

Een van de grootste trekpleisters van Osaka is het Osaka Aquarium Kaiyukan. Dit is het grootste aquarium ter wereld waar je onder andere walvishaaien, mantaroggen en de mola mola (zonnevis) kunt zien zonder dat je duikspullen mee hoeft te nemen. In de 27 gigantische tanks zijn 16 verschillende leefwerelden van de dieren nagebouwd die voorkomen in de 'Ring Fire' en de Stille Oceaan. Zo is er een mangrove, een stukje Great Barrier Reef en een ijszee. De grootste tank is wel 9 meter diep. In deze tank zwemmen zo’n 620 verschillende soorten vissen en andere zeedieren rond. Door de opzet van het aquarium loop je via verschillende “verdiepingen” langs de dieren, zodat je ze van bijna alle kanten kunt bekijken.

Over de opzet van het aquarium is goed nagedacht en mede daardoor is het zeker de moeite waard om te bezoeken. Een heel aantal van de vissen en andere dieren die je in het Osaka Aquarium Kaiyukan kunt bezichtigen heb je waarschijnlijk nog nooit gezien. Zelfs voor reizigers die regelmatig duiken is er nog genoeg onbekends te bewonderen. Sowieso zijn walvishaaien nergens anders (in gevangenschap) te bekijken. Het kan dan ook erg druk zijn bij het aquarium. Wil je alles rustig bekijken dan doe je er goed aan om vlak voor de openingstijd aanwezig te zijn. Ga je later op de dag dan bestaat de kans dat je last hebt van grote groepen Japanners die elkaar voor de ramen verdrukken. Trek de tijd uit voor het aquarium, je bent er zo een paar uur zoet. 

Wanneer je in het centrum van de stad verblijft, van plan bent om het Aquarium te bezoeken en ook met het openbaar vervoer reist, dan kun je het voordeligere Osaka Kaiyu Ticket kopen op het station. Of “ SUMIMASEN , Ōsaka Kaiyū Kippu o Kaitai desu”, wanneer je het in het Japans zou willen vragen. Het Osaka Kaiyu combi ticket kost ¥2.550 voor volwassenen en geeft entree tot het aquarium. Daarnaast mag je met het kaartje de gehele dag onbeperkt gebruik maken van alle lijnen van de Osaka Municipal Subway, New Tram en de bus. Verder krijg je met de pas (een kleine) korting op enkele andere bezienswaardigheden zoals het Tempozan Ferris Wheel dat naast het Aquarium ligt. Een normaal Aquarium kaartje kost ¥2.300 en een Osaka Day Pass ¥800. Het Osaka Aquarium Kaiyukan is open tussen 10:00 en 20:00, maar de tijden worden gedurende het seizoen aangepast.

Je bent in vijf minuten bij het aquarium vanaf Osaka Station of de Chue Line metrolijn.

Tempozan Ferris Wheel

Aan de rand van de baai van Osaka en naast het Aquarium vind je het Tempozan Ferris Wheel. Ooit het allergrootste reuzenrad ter wereld, totdat de London Eye werd gebouwd. Misschien is het dan niet meer het grootste reuzenrad, maar het is nog altijd een erg indrukwekkende attractie. Voordeel ten opzichte van de London Eye is dat je voor een ritje in Osaka slechts een fractie van het geld betaalt. Voor ¥800 of omgerekend ongeveer €6,- kun je een kwartier lang de skyline van Osaka bewonderen. Heb je een Osaka Kaiyu Ticket dan krijg je ¥100,- korting.

Voor een ritje in het reuzenrad heb je de keuze uit twee verschillende opties. Je kunt zitten in een compleet doorzichtige gondel of een “normale”. Hoewel het leuker lijkt om in een doorzichtige gondel te zitten voegt het niet heel veel extra’s toe. De wachtrij voor deze gondels is vaak wel een stuk langer. Het uitzicht is in ieder geval hetzelfde en zeker in de avond, wanneer de stad verlicht is, erg de moeite waard!

Je bent in vijf minuten bij het reuzenrad vanaf Osaka Station of de Chue Line metrolijn.

Dotonbori

Misschien wel de meest populaire straat bij toeristen uit binnen- en buitenland. De Dontonbori straat loopt parallel aan het Dotonbori kanaal en is één grote neon verlichte “kermis”. Japan op zijn best zullen we maar zeggen. In de gehele straat en het gebied er omheen vind je gigantische verlichte reclameborden aan de winkel- en restaurantgevels, waarbij de ene nog spectaculairder is dan de andere. Overdag zijn de grote hoeveelheden borden al goed te zien. De straat en het gebied er omheen komen echter pas echt tot leven wanneer de zon onder is, de nacht valt en de neon verlichting aan gaat.

In Dotonbori vind je tal van leuke restaurantjes, arcadehallen, overdekte winkelstraten en nog meer restaurantjes. Een van de wat meer populaire restaurantjes in dit gebied is het Chibo restaurant, hier kun je het lokale gerecht Okonomiyaki eten. Nadat je de bestelling hebt doorgegeven zal de kok recht voor je neus het gerecht bereiden wat al een spektakel op zich is. Omdat het restaurant overal wordt aangeraden is het er ook vaak druk. De rij loopt regelmatig door tot op de straat. Wees daarom op tijd of kijk of je een plekje kunt reserveren. Gelukkig is de doorloop vrij snel.

Hozenji Yokocho

Op steenworp afstand van Dontonbori vind je een heel ander soort Osaka, namelijk Hozenji Yochoko. Een klein sfeervol verlicht straatje waarin restaurantjes verscholen liggen.

Kuromon Ichiba / Osaka Market Kuromon

Iedere markt in Japan is leuk om naartoe te gaan, maar de Kuromon Ichiba Market (ook wel Osaka Market Kuromon) is er eentje die je zeker niet mag missen. Deze 600 meter lange overdekte markt is al meer dan een eeuw een herkenningsplek voor Osaka. Op de markt worden verse vis, vlees en andere gerechten verkocht en dat maakt het een perfecte plek om één van de vele bijzondere snacks in Japan te proberen.

Veel van de gerechtjes worden voor je neus klaar gemaakt, zodat je in ieder geval kunt zien welke (onbekende) ingrediënten er in je snack gaan. Naast het eten vind je er allerlei kleine souvenirwinkeltjes, 100 yen shops en een Snoopy Store, waar Japanse dames of heren je welkom wensen zoals alleen Japanners dit kunnen.

Je kunt er komen met de Sakai-Suji lijn naar Nippobashi en vervolgens uitgang 10 te nemen.

Osaka Castle

Het kasteel van Osaka is één van de meest indrukwekkende kastelen die in Japan te vinden zijn. Osaka Castle werd gebouwd in 1583 en werd 13 jaar later al weer vernietigd door de nieuwe machthebber Oda Nobunaga. Het idee was om vervolgens op deze plek een nieuw kasteel te bouwen dat het middelpunt zou zijn van een nieuw te vormen Japan. Helaas voor Oda Nobunaga liep zijn plan anders dan gepland en werd het nieuwe kasteel opnieuw vernietigd. Ook deze nieuwe machthebbers bouwden weer een nieuw kasteel op dezelfde plek, maar je raadt het al, ook dit kasteel heeft het niet overleefd. Blikseminslag in 1665 zorgde ervoor dat grote delen van het kasteel afbrandden. Het was pas in 1931 dat het kasteel in ere hersteld werd. Tijdens de twee wereldoorlogen bleef het kasteel wonderbaarlijk gespaard, waarna in 1997 het kasteel verder opgeknapt werd. Nu kun je het moderne vijf verdiepingen hoge kasteel bekijken tijdens een bezoek aan Osaka. In het kasteel bevindt zich ook een museum waarin in veel meer detail over de geschiedenis van het kasteel wordt verteld. In het voor- en najaar zorgt het omliggende park bij goed weer voor prachtige plaatjes. Ook vanaf de bovenste verdieping van het kasteel heb je dan mooi uitzicht over Osaka. In de avond en nacht is het kasteel verlicht wat ook bijzondere plaatjes oplevert.

Van 28 december tot en met 1 januari is het Osaka Castle gesloten. De rest van het jaar kun je het bezoeken tussen 9:00 en 17:00u. Toegang tot het kasteel kost ¥600.

America Mura

Wil je jonge, hippe Japanners zien? Dan is America Mura the place to be. Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier veel verwijzingen naar Amerika en enorm veel tweedehands kledingwinkels. Deze buurt wordt ook wel omschreven als het Harajuku of Shiubaya van West Japan, waar de jongeren van het Kansai district bij elkaar komen om op straat rond te hangen.

Hotel in Osaka

Net als in de andere grote steden van Japan doe je er in Osaka goed aan om vooraf goede accommodatie te zoeken. Een hotel dat een beetje strategisch in de stad ligt, voorkomt dat je veel moet reizen met het openbaar vervoer en hiervoor kosten moet maken. Een plek in Osaka waar je jezelf niet snel zal vervelen is Namba. Wanneer je in de buurt van Namba station zit kun je veel van de bezienswaardigheden gemakkelijk bezoeken en in sommige gevallen zelfs te voet.

Het Namba Oriental Hotel ligt op steenworp afstand van Namba Station. Dontonbori ligt om de hoek en iedere keer dat je het hotel verlaat sta je midden in een overdekte winkelstraat waar altijd wat te doen is. Het hotel heeft (zeker voor Japan) ruime kamers welke voorzien zijn van alle denkbare gemakken. Het ontbijtbuffet is zeer uitgebreid, waarbij je de keuze hebt uit zowel items uit een Japans als een Westers ontbijt. Wanneer je rechtstreeks via de site boekt zou je ook de beste prijs moeten krijgen aldus het hotel. 

Openbaar vervoer

Je kunt overal komen met het openbaar vervoer in Osaka. Mocht je een Japan Rail Pass hebben dan kun je op veel plekken in de stad komen via de JR Osaka Loop Line, welke in een rondje om de stad loopt. Download een compleet overzicht  van de trein en metro verbindingen van Osaka om je reis verder te plannen.

Osaka Day Pass kost ¥800 door de week en ¥600 in het weekend. Kinderen betalen 300.  Je kunt dan met de Osaka Subway, New Tram en City Bus. Kaartjes kun je op het metro station kopen, bij de ticketautomaten en bij alle lokketen.

Er is ook de Osaka Amazing Pass. Met deze pas mag je onbeperkt gebruik maken van alle treinen en bussen in Osaka. Verder krijg je toegang tot 30 bezienswaardigheden. Kijk daarbij goed of er bezienswaardigheden tussen zitten die je wilt bezoeken. Een One Day pass kost ¥2500,- een Two Day pass 3300.  Beiden zijn te verkrijgen bij alle metro stations of bij de Tourist Information Center.

In ongeveer een half uurtje reis je met de Thunderbird 2 trein van Osaka naar Kioto. Alleen de naam van deze trein vonden wij al een ritje naar Kioto waard. Wanneer je in Nara wilt overnachten kun je de Shinkansen trein nemen, waarmee je in ongeveer een uurtje vanaf Osaka daar arriveert.

Goedkoop vliegen naar Osaka

De kans is vrij groot dat je tijdens je oriëntatie voor Japan eerst naar tickets van Amsterdam naar Tokio zoekt. Je kunt eventueel ook kijken of je de reis in Osaka kunt beginnen. Vanuit Amsterdam zijn er verschillende vliegtuigmaatschappijen die (al dan niet met tussenstop) op Kansai International Airport vliegen. Kansai International Airport ligt ongeveer 50 kilometer buiten Osaka, waarna je met de trein verder naar Osaka kunt reizen.