Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 162.37 naar Hiroshima Nu boeken

Hiroshima ligt aan de westkant van het eiland Honshu, in het Chugoku gebied. Voor veel reizigers is het de meest zuidelijke stad  die ze tijdens een reis naar Japan bezoeken. Vanwege de verschrikkelijke gebeurtenis in de geschiedenis, waarbij de Amerikanen in 1945 een atoombom op de stad lieten vallen, mag je Hiroshima eigenlijk niet overslaan. Door met eigen ogen te zien wat toen gebeurd is zal je kijk op bepaalde huidige ontwikkelingen in de wereld veranderen.

Hiroshima is aan het einde van de 16e eeuw gesticht als kasteelstad met de Ota-gawa rivier stromend door het centrum van de stad. Over de oorsprong van de naam van de stad bestaan verschillende theorieën. Eén daarvan is dat het een combinatie is van twee Japanse woorden Hiroi en Shima, die uitgestrekt en eiland betekenen. Kijkend naar het gebied zou dat een logische verklaring zijn. De stad en haar inwoners werden tot en met 1868 goed beschermd door het kasteel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en het gooien van de atoombom werd het kasteel echter verpulverd tot een ruïne zoals die nu nog altijd te zien is.

Hoewel de stad na de atoombom gelukkig een nieuwe start heeft weten te maken zijn er nog altijd genoeg indrukwekkende plekken in Hiroshima te vinden die aan de atoombom doen herinneren. Een bezoek aan deze plekken en het horen en zien van de verhalen en overblijfselen doen men beseffen dat dit nooit meer mag gebeuren. Dit klinkt misschien wat dramatisch, maar wanneer je Hiroshima bezoekt, zul je begrijpen wat we bedoelen.

Bezienswaardigheden Hiroshima

De belangrijkste bezienswaardigheden van Hiroshima staan in het teken van de atoombom, maar de stad heeft meer te bieden. Het grootste deel van Hiroshima is compleet vlak en daardoor makkelijk te bereizen, vooral met het goed opgezette tram- en busnetwerk. Je reist dan ook gemakkelijk naar de verschillende delen van de stad en je kunt in een relatief korte tijd veel dingen zien. Ook kun je vanuit Hiroshima enkele mooie dagtrips maken, bijvoorbeeld naar Miyajima. Voor dit soort trips kun je gebruik maken van het uitgebreide treinnetwerk en je Japan Rail Pass als je die hebt.

Zodra je op het Hiroshima JR station aankomt, vind je twee duidelijke informatiebalies. Hier kunnen ze je in het Engels informatie geven over de verschillende toeristenattracties zoals:

  • De Asa Zoo
  • Het Municipal Baseball Stadium en het Big Arch stadium (voetbal)
  • De Hiroshima New Zealand Village (waar Nieuw Zeeland is nagebouwd)
  • Het historische Hiroshima Castle
  • De Kinko Inari Shrine Myojoin
  • Het Culture and Science Museum
  • De Hiroshima City Comics Library

Peace Memorial Park

In het Peace Memorial Park zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden die veelal te maken hebben met de atoombom die op Hiroshima is gegooid tijdens de Tweede wereldoorlog. Dit gebeurde op 6 augustus 1945 om 8:15. Het was de eerste keer dat een nucleaire bom in een oorlog werd gebruikt. Er stierven door de impact van de bom direct bijna 140.000 mensen en nog vele duizenden meer door de radioactieve straling, waardoor het totaal aantal slachtoffers op 350.000 wordt geschat.

Bij de Atomic Bomb Dome bushalte staan van april tot en met november iedere zaterdag vrijwilligers die je als gids kunnen rondleiden door het park. Van 15 juli tot en met 24 september zijn ze ook iedere zondag aanwezig.

The A-Bomb Dome

Het meest bekende plaatjs van Hiroshima is van de Genbaku Domu. Dit gebouw werd in 1915 als Hiroshima Perfectual Industrial Promotion Hall gebouwd, maar staat nu bekend als de plek waar de atoombom op 6 augustus 1945 ontplofte. Toen de atoombom op Hiroshima werd gegooid zochten duizenden mensen, die de eerste dodelijke klap hadden overleefd, de Motoyasu-gawa rivier op om de brandende pijn te verzachten. Honderden dode lichamen dreven nog lange tijd in de rivier voorbij de A-Bomb Dome terwijl de rest van de stad praktisch compleet van de kaart was geveegd. Het mag een wonder heten dat A-Bomb Dome niet compleet is weggevaagd terwijl ieder gebouw in een twee kilometer radius rondom de dome dat wel was. Tot de dag van vandaag herinnert het gebouw de mensheid nog altijd aan de gruwelijkheden van nucleaire wapens en is samen met het Hiroshima Peace Memorial Museum, en het Hiroshima National Peace Hall een bedevaartsplek voor mensen die hopen op een eeuwige wereldvrede.

Hiroshima Peace Memorial Museum

Indrukwekkend is het Hiroshima Peace Memorial Museum waar je veel foto’s, achtergrondinformatie en persoonlijke verhalen van de slachtoffers kunt bekijken. Bij binnenkomst wordt stap voor stap het verloop van geschiedenis uitgetekend met vanuit zowel het Amerikaanse als het Japanse standpunt. Het verhaal in het kort is dat Japan een verrassingsaanval op Pearl Harbour uitvoerde waarmee het eerst onafhankelijke Japan zich mengde in de Tweede Wereldoorlog. De strijd werd zo hevig gevoerd dat Amerika geen andere mogelijkheid zag dan het gebruik van een Atoombom. De gevolgen van deze bom en de verscheurde kleren en overgebleven spulletjes zijn in dit museum te bekijken. Ook stelt het museum de actuele situatie rondom atoomwapens tentoon zodat te zien in welke ontwikkelingen op dit moment spelen. De persoonlijke verhalen van mensen die de bom hebben overleefd zijn het meest indrukwekkend en worden continue in een videozaal tentoon gesteld.  

Toegang tot het museum kost ¥200,- voor volwassenen en ¥100,- voor senioren en studenten en is sowieso geopend tussen 8:30 en 17:00. Gedurende het jaar worden de openingstijden verruimd.

Hiroshima National Peace Memorial Hall

De Hiroshima National Peace Memorial Hall is een plek om de slachtoffers van de atoombom te herdenken en is opgedragen door de Japanse Overheid. Het is een plaats om in stilte te rouwen om de slachtoffers. De muren vormen een panoramische weergaven van de stad van na de atoombomaanval zoals gezien vanaf het Shima hospitaal en is opgebouwd uit 140.000 tegels. Verwijzend naar het vermoedelijke aantal slachtoffers door de atoombom. Toegang tot de Memorial Hall is gratis.

Children’s Peace Monument

Een beeld dat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Sasaki Sadako. Sasaki was ten tijde van de bombardementen een student en stief aan de gevolgen van de radioactiviteit van de atoombom. Saski geloofde er heilig in dat als ze, zoals de Japanse traditie voorschrijft, 1.000 papieren kraanvogels zou vouwen, ze zou genezen van haar ziekte. Het beeld toont een meisje met boven haar een grote kraanvogel . Tot op de dag van vandaag brengen mensen van over de hele wereld gevouwen kraanvogels mee om deze vervolgens hier achter te laten.

Overige bezienswaardigheden

Er is veel groen in Hiroshima en bij mooi weer en in het voor- en najaar is het de moeite waard om door een aantal parken te lopen, zoals de Shukkeien Garden en het Hiroshima's Hijiyama Park. Sla daarbij ook zeker het Peace Memorial Park niet over.

Ook voor kunst is Hiroshima een goede plaats, je hebt er het Hiroshima City Museum (Gratis) of  het Hiroshima City Museum of Contemporary Art (¥370,-), het Hiroshima Museum of Art (¥1.200,-) en het Prefectural Art Museum (¥510,-) . Daarnaast is er nog het Hiroshima Castle dat je voor ¥370,- kunt bezoeken.

Houd er rekening mee dat op 29, 30, 31 december en 1, 2, 3, 4 januari verschillende bezienswaardigheden gesloten kunnen zijn.

Miyajima

In de omgeving van Hiroshima ligt het eiland Miyajima dat op de werelderfgoedlijst staat en een aanrader is om te bezoeken. Het is een leuke dagtrip vanuit Hiroshima en gemakkelijk te bereizen. Omdat de tempel alleen bij vloed volledig in het water ligt is het verstandig om even bij de tourist office de tijden van eb en vloed op te vragen. Op die manier weet je zeker op welke tijden de tempel onder water staat.

Vanaf Hiroshima Station vertrek je met de Sanyo Line trein in de richting van Miyajima-guchi en Iwakuni die vanaf perron 1 vertrekt. Je kunt deze rit met je JR pass maken. Er vertrekt iedere 15 minuten een trein, waardoor je redelijk snel na aankomst op het station kunt verder reizen. Je stapt uit bij Miyajimaguchi Station (9 stops vanaf Hiroshima Station en ongeveer 30 minuten reizen). Vanaf het station loop je een kleine vijf minuten naar de haven waarna je vervolgens met de veerboot naar het eiland kunt. Er zijn twee veerbootdiensten die je naar het eiland kunnen brengen. Als je een JR Pass hebt, kun je kosteloos gebruikmaken van de veerdienst van de JR Ferry. Anders kost het ¥2.500,- voor een retourtje. De veerdienst sluit redelijk goed aan op de trein tijden.

 Je kunt op het eiland overnachten of dezelfde dag terugreizen naar Hiroshima. De trein terug vertrekt vanaf perron 2 en als het goed is gaan alle treinen naar Hiroshima. Vraag het voor de zekerheid wel even na.

Ook de steden Takehara en Hagi zijn populaire dagtrips.

Uit eten in Hiroshima

Op het station zit een grote Ramen waar je uit verschillende gerechtjes en restaurantjes kunt kiezen. Wil je wat anders eten dan kun je terecht in de Jizo Dori straat waar, een beetje verborgen, verschillende betaalbare en goede restaurantjes te vinden zijn.

Misschien een beetje vreemd om een Italiaan in Japan aan te raden maar Pizzaria Parco della Pace is een restaurantje dat op diverse plekken wordt aangeraden om te eten. Wanneer je langere tijd door Japan reist kan het fijn zijn eens wat anders dan de traditionele Japanse gerechten te eten en wat is er dan beter dan pizza?! De Italiaanse gerechten worden met passie en in een echte steenoven gemaakt. De gastvrouw, die beperkt maar voldoende Engels spreekt, is bijzonder vriendelijk en zal je van alle gemakken voorzien. Wanneer je het restaurant verlaat mag je nog een cadeautje uitzoeken als aandenken.

Openbaar Vervoer

Waarschijnlijk kom je in Hiroshima aan op het JR Hiroshima Station. Met 119 Shinkansen en 590 lokale treinen per dag is het een erg groot station en al een bezienswaardigheid op zichzelf. Wanneer je eenmaal op het JR Hiroshima Station bent aangekomen kun je gemakkelijk wat uitstapjes naar de omliggende plaatsen maken die we hierboven genoemd hebben.

Hiroshima Sightseeing Loop Bus

Veel van de bezienswaardigheden liggen best een eindje uit elkaar en je zal daarom ongetwijfeld gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. Wanneer je een JR Pass of JR-West Rail Pass hebt kun je kosteloos gebruik maken van de Hiroshima Sightseeing Loop Bus die je naar alle belangrijke bezienswaardigheden kan brengen. Er zijn drie verschillende routes (Orange, Lemon, Green) die bijna de hele stad bestrijken en je sowieso naar alle belangrijke bezienswaardigheden kunnen brengen. In tegenstelling tot de normale bus stap je hier voorin in(zoals in Nederland) en in het midden uit.

Wanneer je een JR Pass of JR-West Rail Pass hebt kun je op vertonen van de pass de bus in. Ze maken (iedere keer) wanneer je van de bus gebruik maakt een foto van je pas. Heb je geen JR pass dan kun je voor ¥200,- per rit meereizen of een dagkaart kopen voor ¥400,-

Tram / Streetcar

Je kunt ook met de tram de stad verkennen. Deze optie kan interessant zijn wanneer de sighseeing bus geen goede optie voor je is. Voor ¥180 kun je een dagkaart kopen waarmee je de hele dag onbeperkt binnen het centrum van Hiroshima kunt reizen.

Wil je ook naar Miyajima dan kun je voor ¥280 enkele reis vanuit het centrum met de tram reizen. Mocht je zowel één dag in het centrum als naar Miyajima willen reizen dan kan de 1 Day Free Pass voor de tram in combinatie met de ferry en de ropeway ook nog interessant zijn. Deze is verkrijgbaar voor ¥840,- Kinderen betalen ¥420,- . Wanneer je de kaartjes los koopt zou je ¥1.800 kwijt zijn voor een retour en met deze dagkaart ¥1.350.

Verder is er nog een gewone dagkaart voor de tram beschikbaar. Deze kost ¥600 en ¥300,- voor kinderen.

Overnachten in Hiroshima

Een centraal gelegen hotel in Hiroshima kan erg fijn zijn om wandelend de stad te verkennen. Zo zie je tenslotte meer en je bent in sommige gevallen ook eerder geneigd na het bezoek aan het hotel weer op pad te gaan.

Tijdens ons verblijf in Hiroshima hebben we in twee verschillende plekken overnacht welke beide rondom het Peace Memorial Park lagen. Heb je een beperkter budget dan is het Hostel J-Hoppers een betaalbare plek om te overnachten. Voor ongeveer €41,- per nacht verblijf je in een Ryokan-achtige kamer. Je bed maak je zelf op en douches en toiletten zijn gedeeld. Doordat hier voornamelijk jongere mensen verblijven én het wat internationaler is opgezet zijn luidruchtige hostelgangers wel een dingetje. De kamers zijn schoon, bedden die je zelf opmaakt prima en de voorzieningen netjes en modern, maar het kan dus soms wel wat minder rustig zijn. Ontbijt is meestal niet inbegrepen bij hostels, maar je kunt omdat het hostel centraal ligt altijd wel wat te eten vinden. Wi-fi is in de gemeenschappelijke ruimtes beschikbaar.

Heb je iets meer te besteden of wil je gewoon een rustige kamer voor jezelf dan kun je in het Oriental Hotel Hiroshima verblijven. Dit hotel ligt ook aan het Peace Memorial Park en ook net wat dichter bij het station. Mocht je weer door moeten reizen naar je volgende bestemmen dan kun je vanaf dit hotel in ongeveer 30 minuutjes lopen naar het treinstation. De kamers zijn erg modern en ogen erg westers. Wel zijn de kamers van alle Japanse gemakken voorzien zoals voldoende stopcontacten en zelfs USB oplaadpunten. Ook heb je een koelkast, purifier, espresso apparaat en verder alle andere denkbare zaken die je in deze klasse hotels in Japan mag verwachten. Op de bovenste verdieping bevindt zich ook een restaurant met een mooi uitzicht over de stad. Het ontbijt van het Oriental Hotel Hiroshima is erg uitgebreid waarbij er een keuze is uit westerse gerechtjes of typische Japanse. Waar je ook voor kiest je zal hier niet snel met een lege maag vertrekken om de stad te verkennen. Afhankelijk van wanneer en waar je boekt hoeft een overnachting hier niet duurder te zijn dan de eerder genoemde accommodatie. Prijzen beginnen vanaf €60,-  en lopen op tot rond de €200,- voor een kamer. Wanneer je rechtstreeks via de site boekt zou je ook de beste prijs moeten krijgen aldus het hotel. Wi-fi is gratis beschikbaar én voor iedere kamer een aparte hotspot om mee te verbinden.