Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Knetterduur, dat is het beeld dat de meeste mensen hebben van Japan. Dit beeld is echter al lang niet meer correct. Reizen in Japan is qua kosten vergelijkbaar met reizen in een Europese stad. De munteenheid van Japan is de Yen. Japan werkt met het 1-2-5 systeem.

Budget

Een dagbudget voor 2 personen van €120,- is haalbaar. Minder wanneer je alleen naar grote steden gaat en altijd zelf kookt.

Een groot gedeelte van je budget zal je kwijt zijn aan accommodatie. In grotere steden, zoals Kyoto en Tokyo kan je terecht in hostels. Voor een dormbed moet je rekenen op €10-15 per nacht, een privékamer in een hostel kan je krijgen voor €30-40 per nacht. De hostels in Japan zijn van bijzonder goede kwaliteit, vaak kan je er gratis internetten, is er een tv hoek en een keuken.

In kleinere steden zijn meestal geen hostel hier ben je voor budget accommodatie aangewezen op een Ryokan of Minsuku (zie accommodatie Japan), voor een 2 persoonskamer ben je minimaal €40 kwijt.

Lange afstand transport is in Japan erg prijzig. Een Japan Railway Pass kan je heel wat geld besparen (zie transport Japan). Kijk in de stad waar je bent ook altijd naar speciale passen. Zo kan je bijv in Kyoto de hele dag reizen met de bus voor slechts 500yen.

De keuken in je hostel komt goed van pas als je geld wilt besparen. Prijzen in Japanse supermarkten zijn vergelijkbaar met Nederland. Groente, fruit en vlees zijn echter wel een stuk duurder. De beste tijd om inkopen te doen in supermarkt is 's avonds, omdat de meeste verse producten dan met een korting worden aangeboden. Maar wees snel, want de Japanners hebben het zelf ook door. Japans eten probeer je goedkoop in kleine restaurantjes of je haalt op het station een een take-away sushi of bento box (ekiben).

Pinnen in Japen

Veel ATM in Japan accepteren alleen Japanse pinpassen. In grote plaatsen vind je wel ATM die ook buitenlandse passen accepteren, de meeste kans heb je bij 7-11 en bij postkantoren. Jouw hostel of het Tourism Information Point in de stad kan je vertellen waar je deze kan vinden. Ga zeker niet naar een kleinere plaats zonder voldoende cash geld.

Budget tips 

  • Japan Railway Pass
  • Kijk op de site van de stad die je gaat bezoeken (vaak alleen grote steden) voor informatie over verschillende "day passes" (maar ook te vinden op sites zoals Japan Guide of Japan National Tourism Organization) voor bussen of een combinatie van bus en metro. Dat scheel niet alleen geld maar ook een gedoe met steeds kaartjes kopen.  
  • Hostels in Kyoto & Tokyo zijn voordeliger. Gebruik deze als je basis en maak dagtrips naar andere plaatsen.
  • Ontbijt haal je bij de 7eleven.
  • Uitgaan? Ga naar een bacpackersbar. Met aanbiedingen als 1000yen voor 3 drankjes heb je een wiskey, gin tonic en biertje voor maar 6,25. Daar doe je het in Nederland niet voor.