Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Hakone is een van Japans meest bekende gebieden met warmwaterbronnen (onsen). De natuur is er ongerept, de bergen zijn vulkanisch en het gebied is makkelijk te bereiken vanaf Tokyo (ongeveer 80km ten zuidwesten van de stad). Hakone is ook het beginpunt van wandelingen naar Mount Fuji en er wonen ongeveer 15.000 mensen in het gebied.

Drie bergen vormen een driehoek in het Hakone gebied: de Kamiyama (1438m), Komagatake (1327m) en Futago (1091m). De hellingen van alle bergen hebben plaatsen waar zwavelhoudende gassen en stoom vrijkomen.

Ongeveer halverwege de bovenkant van de driehoek vind je de stad Gora. Door middel van de Hakone Tozan Cablecar en vervolgens de Hakone Ropeway, wordt deze stad verbonden met de stad Togendai-ko, aan de top van Lake Ashi

Klik hier voor een goede kaart van het gebied.

Hakone Freepass

De meest voordelige manier van reizen naar en in het Hakone gebied, is met de 2- of 3-daagse Hakone Freepass. Deze bestaat uit een retour van/naar Shinjuku, ongelimiteerd gebruik van 7 verschillende soorten vervoer in het Hakone gebied, kortingen op veel warmwaterbronnen, museums, restaurants en andere attracties in de omgeving. 

Vanaf Shinjuku kost een 2-daagse pas 5000 Yen (45 €) en een 3-daagse kaart 5500 yen (49 €). Als je een JR Rail Pass hebt, kun je het beste met de JR naar Odawara reizen en vanaf daar een Hakone Freepass kopen (3900 Yen (35 €) voor 2 dagen of 4400 Yen (39 €) voor 3 dagen) 

Meer informatie over de Freepass (o.a. de 7 vervoersmiddelen waar je gebruik van kunt maken, prijzen en kortingen) en een kaart van het gebied  kun je vinden op de website van Odakyu Railway

Bezienswaardigheden Hakone

Het gebied heeft ontzettend veel interessante plekken om te bezoeken, waaronder de volgende:

Yumoto (vlakbij Odawara aan de ingang van het Hakone gebied) is de meest bekende warmwaterbron. Je vind er veel baden en plaatsen om te overnachten. Buiten Yumoto kun je door het hele Hakone gebied in ryokan (openbare baden) tussen de 500-2000 Yen (5-18 €) terecht.  

In het Hakone Open Air Museum  kun je genieten van de balans tussen natuur en kunst. Naast beelden zijn binnen in het museum ook schilderijen te vinden van o.a. Picasso. Het museum is te belopen vanaf het Chokoku No Mori station aan de Hakone Tozan Railway. Toegang is 1600 Yen (14€).

Lake Ashi is gevormd tijdens een vulkaanuitbarsting ongeveer 3000 jaar geleden. Vanaf het meer kun je bij mooi weer Mount Fuji zien. In het meer vind je een beetje nep, maar vrolijk beschilderd piratenschip, waarmee je de overtocht kunt maken naar beide aangrenzende steden aan de zuidelijke kant van het meer (Motohakone-ko en Hakonemachi). Van daaruit rijden bussen terug naar Gora, of langs de onderste rand van de driehoek terug naar Hakone-Yumoto.

Owakudani is het gebied rondom een krater die gevormd is tijdens de laatste uitbarsting van de berg Hakone. Het gebied  is nog steeds een actieve vulkanische zone waar je zwavelhoudende dampen, hete bronnen en rivieren kunt bekijken. Een korte wandeling leid je door het gebied en bij het eindpunt kun je gekookte (zwarte!) eieren kopen die in de hete bronnen zijn gekookt. Het schijnt dat door het eten van deze eieren je leven met 7 jaren verlengd wordt…

De Hakone Shrine staat aan de voet van Mount Hakone, aan de kust van het Ashi meer. Het gebouw is verborgen tussen de bomen, maar de enorme poorten kun je vanaf het meer goed zien. De shrine ligt op 5 minuten lopen van de Moto-Hakone pier. Een tweede shrine (Motomiya) staat aan de top van de Komagatake. Je kunt er komen met de Komagatake Ropeway vanaf Hakone-en or via verschillende wandelpaden. 

Klik hier of hier voor een overzicht van alle bezienswaardigheden in het gebied.