Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Overnachten in Indonesië is echt spotgoedkoop (onder de 10 euro)! De luxe locaties zijn voor Nederlandse begrippen nog steeds spotgoedkoop (rond de 20 euro per nacht)! Dus als je jezelf eens wilt verwennen is Indonesië een zeer geschikte reis of vakantie bestemming.

Hoe makkelijk is het om hostels te vinden/boeken? 

Van juni tot september is het soms moeilijk om accommodatie te vinden en ook de prijzen verdubbelen in bepaalde gebieden omdat het dan het hoogseizoen is. Vooral Bali heeft hier veel last van.  In de rest van het jaar is het niet lastig om accommodatie te vinden. Behalve dan misschien op de minder bezochte eilanden, omdat het aanbod beperkter is. Probeer redelijk vroeg op je bestemming aan te komen zodat je tijd hebt om een guesthouse te vinden. Buiten het hoogseizoen is het vinden van een kamer een stuk gemakkelijker.

Guestjouses vinden in Indonesië is makkelijk en bij de meesten kan je ook vooruit boeken via sites zoals booking.com. Aangezien er overal guesthouses zitten is dit niet perse nodig. Het is alleen handig als je zeker wil weten dat je in een bepaald ho(s)tel of guesthouse slaapt. Als je ergens naartoe reist en je gaat ter plekke een guesthouse zoeken kan je in het laagseizoen vaak onderhandelen over de prijs, op die manier kan je toch een stuk goedkoper uit zijn dan wanneer je vooruit boekt. 

Wat voor soorten accommodatie?

Het woord ‘hotel’ duidt in Indonesië meestal een wat duurder onderkomen aan, terwijl de woorden losmen, guesthouse en homestay betrekking hebben op budgetaccommodatie. De guesthouses en homestays zijn over het algemeen goed, vooral voor de prijs. Je krijgt een double of single bed met eigen badkamer en voor een meerprijs zijn er kamers met airco te krijgen, dit is echt geen overbodige luxe in het hoogseizoen. Vraag voordat je akkoord gaat met het boeken van een kamer in een guesthouse altijd even of je eerst de kamer mag bekijken. Bekijk dan ook vooral de badkamer om te zien of de douche fatsoenlijk werkt en vraag of er warm water is. Vaak is dit niet het geval bij budgetaccommodatie in Indonesië en moet je bijbetalen voor een kamer met een warme douche. Door eerst te kijken voorkom je tegenvallers en je kunt vooraf beslissen of je akkoord gaat met de kamer of niet.

Wat kost een overnachting in Indonesië?

Een kamer in de allergoedkoopste categorie, soms met mandi en soms gedeelde faciliteiten kost €5 of 6 per nacht en vaak is een eenvoudig ontbijt bij de prijs inbegrepen. Het ontbijt bestaat dan uit Bami Goreng, Nasi Goreng, of toasts. Het ontbijt wordt vaak geserveerd met een kopje koffie of thee. Een leuk bungalowtje in de binnenlanden van Bali met een eigen douche met warm water, ruimte, echte ramen en muren, een terrasje en een zwembad kan al vanaf ongeveer €10 / 15 euro! En dan bedoelen we dus per kamer, niet per persoon.

Voor €25 euro per nacht kun je in hele luxe hotels verblijven. Zeker als je onverwacht komt aanzetten en je wat kunt onderhandelen over die paar kamers die ze anders toch niet verkocht krijgen. Ook wanneer je langer op dezelfde plaats verblijft heb je een sterkere onderhandelingspositie. Ook al voldoet alles aan de voorwaarden om op de prijs van de kamer af te dingen toch wil het dan niet altijd lukken om de prijs te verlagen. Soms wordt er simpelweg niets van de prijs afgedaan.

Bali en Java hebben over het algemeen de goedkoopste opties, op de andere eilanden zoals Sulawesi liggen de prijzen vaak net wat hoger.

Wat moet je nog meer weten?

Het is heel normaal dat je een kamer gaat bekijken voordat je akkoord gaat. Vraag of ze verschillende kamers hebben. Wat het verschil is en of je die verschillende kamers mag zien. Hou je poker face en stel kritische vragen. "Waarom is die kamer goedkoper dan deze? Ik zie geen verschil". Zo kun je onderhandelen.

Controleer of alles het doet voordat je akkoord gaat met de kamer. Wanneer je een kamer hebt met warm water (is niet altijd het geval) controleer dan ook of deze werkt. Soms moet er ergens nog een geiser aangezet worden voordat je er gebruik van kunt maken. Dit alles is niet alleen fijn omdat het fijn is dat je weet dat alles werkt, maar ook omdat het dan voor iedereen duidelijk is dat jij het niet kapot hebt gemaakt.

Vooral in de Islamitische gebieden is de moskee een puntje waar je rekening mee moet houden wanneer je een kamer zoekt. Overal zijn moskee’s  en in het begin zal je er ook vrijwel zeker (ook van een afstand) door gewekt worden. Wat je niet wilt is een losmen, hotel of guesthouse pal naast de luidspreker, het ochtend gebed is namelijk om 5.30 en soms zelfs nog vroeger.

Een centrale locatie kan in grote steden wel zo handig zijn anders ben je uren kwijt in de verkeersopstoppingen. Dit geldt met name in Jakarta.

Wanneer je een toertje boekt met overnachtingen, vraag dan ook altijd waar je verblijft. Soms heb je de keuze uit meerdere hotels, waar soms een meerprijs tegenover staat voor het betere hotel.

Niet ieder hotel heeft warm water. Als dit belangrijk voor je is vraag dit dan ook even na.

Soms zit er ontbijt inbegrepen bij de prijs van de kamer, dit is dus ook altijd nuttig om na te vragen en mee te nemen in je vergelijking met de kamer die je wilt boeken.

Soms komt er 10% belasting bovenop de kamerprijs, en soms is deze inbegrepen. Vraag hier eventueel naar wanneer dit onduidelijk is. Ook hier kun je dan afspraken overmaken. Controleer ook altijd bij het afrekenen of de afspraken nagekomen worden en niet alsnog extra belastingen in rekening worden gebracht.

Wanneer Wifi aanwezig is werkt dit vaak niet in de kamer omdat het signaal dan net te zwak is. Vind je het belangrijk dan zou je een externe ontvanger mee kunnen nemen voor beter ontvangst.

Kijk voor tips van mede reizigers over accommodatie eens in het forum van Indonesië. Wellicht vind je er wat tussen wat je wat lijkt en waarover je alvast wat meer informatie kunt verzamelen.