Overnachten in Indonesië

Indonesië is een heel populaire vakantiebestemming en dat is niet gek. Je vindt hier prachtige stranden, mooie natuur, te gekke duik- en snorkelspots, lekker eten en een vriendelijke bevolking. Omdat Indonesië zo een populair vakantieland is, vind je hier ook heel veel verschillende soorten accommodatie. Je kan in Indonesië met uiteenlopende budgetten terecht. Backpackers kunnen hier al voor 5 euro overnachten in een hostel, maar je vindt hier ook veel luxe resorts. 

Hoe makkelijk is het om hostels te vinden/boeken? 

Iedereen reist op een andere manier. Sommige mensen vinden het heerlijk om vrijheid te hebben en boeken van tevoren dus nog geen accommodatie. Toch is het op sommige momenten wel handig om vooruit te boeken. Het hoogseizoen loopt in Indonesië van juni t/m september. Het is dan druk in het land en de prijzen van accommodatie schieten omhoog. Vooral op populaire eilanden zoals Bali en de Gili eilanden zitten veel hotels vol. Als je van plan bent om in deze periode naar Indonesië te gaan zouden wij dan ook aanraden in ieder geval voor de eerste paar nachten al accommodatie te boeken. 

Het is buiten het hoogseizoen mogelijk om zelf rond te lopen op een bepaalde plek en te kijken welke accommodatie je wil boeken. Je kan dan vaak onderhandelen over de prijs en goedkoop bij een hotel of guesthouse verblijven. 

Guesthouses en hotels vind je op sites zoals booking.com. Voor hostels kan je het beste kijken op hostelworld. Ook Airbnb is een goede optie in Indonesië. Vaak vind je op de site bijzondere plekken waar je kan verblijven. Bekijk voordat je gaat boeken ook de recensies die andere gasten hebben achter gelaten, dan weet je zeker dat je fijne accommodatie boekt. 

Wat voor soorten accommodatie heb je in Indonesië?

Indonesië is een ontzettend veelzijdig land en je vindt hier dan ook veel verschillende soorten accommodatie. Hotels zijn in Indonesië de wat duurdere plekken om te verblijven. Guesthouses, homestays en losmen zijn de budgetopties. In een guesthouse of homestay kan je vaak al vanaf 10 euro per nacht verblijven. Je kan dan kiezen voor een double of een single bed. Als je extra betaalt kan je een kamer met arico krijgen. Dit is in het hoogseizoen geen overbodige luxe. 

Vraag voordat je akkoord gaat met het boeken van een kamer in een guesthouse altijd even of je eerst de kamer mag bekijken. Bekijk dan ook vooral de badkamer om te zien of de douche fatsoenlijk werkt en vraag of er warm water is. Vaak is dit niet het geval bij budgetaccommodatie in Indonesië en moet je bijbetalen voor een kamer met een warme douche. Door eerst te kijken voorkom je tegenvallers en je kunt vooraf beslissen of je akkoord gaat met de kamer of niet.

Een andere budgetoptie zijn hostels. Hostels vind je in heel Indonesië. Ze zijn vaak heel goedkoop en het zijn plekken waar je makkelijk andere reizigers kan ontmoeten. Vooral als je solo op reis gaat is een hostel dus aan te raden. 

Daarnaast vind je in Indonesië op verschillende plekken ook mooie boomhutten om te verblijven. Op Airbnb kan je bijvoorbeeld zo een overnachting boeken. 

Wat kost een overnachting in Indonesië?

De prijzen voor verschillende soorten accommodatie liggen in Indonesië heel ver uit elkaar. Zo kan je al in een guesthouse of hostel verblijven voor 5 euro per nacht. Dat is dus perfect voor reizigers die maar een beperkt budget hebben. Voor deze prijs zijn de kamers vaak heel basic of je ligt op een slaapzaal. 

Voor een tweepersoonskamer in een guesthouse betaal je ongeveer 15-25 euro per nacht. De prijzen op de verschillende eilanden verschillen erg van elkaar. Voor deze prijs heb je een mooie kamer met airco en een warme douche. 

Je kan daarnaast ook op meer luxe plekken verblijven. De prijzen hiervan verschillen heel erg en het is dus handiger om zelf op verschillende sites te kijken hoe duur het precies is en wat de beste optie voor jou is. 

Bali en Java hebben over het algemeen de goedkoopste opties, op de andere eilanden zoals Sulawesi en de Gili eilanden liggen de prijzen vaak net wat hoger.

Tips voor het boeken van accommodatie

  • Kijk altijd goed waar je accommodatie precies ligt voordat je gaat boeken. Op die manier weet je zeker dat je dicht in de buurt zit van de plekken die je wil bezoeken (bijvoorbeeld het strand). Bekijk met google hoe ver het lopen is, zodat je dat precies weet. Vaak stellen hotels de afstanden toch iets rooskleuriger voor dan ze zijn. Een centrale locatie kan in grote steden heel handig zijn, anders ben je uren kwijt in de verkeersopstoppingen. Dit geldt met name in Jakarta.
  • Als je van plan bent om langere tijd op een bepaalde plek kan je vaak een deal sluiten met een hotel of guesthouse. Geef dit dan ook aan en probeer te onderhandelen over de prijs. Veel eigenaren zijn dan blij dat ze de accommodatie voor een langere periode verhuurd hebben en gaan daarom akkoord met een lagere prijs. Hetzelfde geldt voor de huur van een scooter. Als je die voor een langere periode huurt, krijg je vaak ook een lagere prijs. Ook is het handig om op Airbnb te kijken als je langere tijd ergens wil verblijven. Je krijgt op de site vaak korting als je langere tijd ergens verblijft. 
  • Als je ter plekke op zoek gaat naar een kamer is het heel normaal dat je een kamer gaat bekijken voordat je akkoord gaat. Vraag of ze verschillende kamers hebben en bekijk ze allemaal. Vraag ook waar het prijsverschil dan aan ligt. Controleer of alles het doet voordat je akkoord gaat met de kamer. Wanneer je een kamer hebt met warm water (is niet altijd het geval) controleer dan ook of deze werkt. Soms moet er ergens nog een geiser aangezet worden voordat je er gebruik van kunt maken. Dit alles is niet alleen fijn omdat het fijn is dat je weet dat alles werkt, maar ook omdat het dan voor iedereen duidelijk is dat jij het niet kapot hebt gemaakt.
  • Niet ieder hotel heeft warm water. Als dit belangrijk voor je is vraag dit dan ook even na zodat je niet voor verassingen komt te staan. Ook heeft niet iedere kamer airco. Dit krijg je vaak voor een meerprijs. 
  • Soms zit er ontbijt inbegrepen bij de prijs van de kamer, dit is dus ook altijd nuttig om na te vragen en mee te nemen in je vergelijking met de kamer die je wilt boeken.

Geschreven door Erik van Erp op 09 May 2019 14:12.