Sandra Rutjes Geschreven door sannie23. Foto door: menasil

Rote eiland (spreek uit als Roti) ligt ten zuidwesten van West-Timor. Het is het meest zuidelijke gelegen eiland van Indonesië. Ongeveer 500 km vanaf Australië. Het eiland heeft ca. 120.000 inwoners en is ca. 80 km lang en 20 km breed. De hoofdstad is Ba'a. Het verhaal gaat dat er een Portugese zeiler op het eiland kwam en vroeg aan een boer waar hij terecht was gekomen. De boer die niet snapte wat hij vroeg stelde zichzelf voor als Rote. Vandaar dat het eiland nu Rote island heet. Het eiland heeft een zeer gevarieerd landschap. Veel lontar palmbomen waar ze van het sap de lokale drank Sopi (soort arak) maken, van de bladeren maken ze daken voor de huizen, en bijv. manden. Vlakke en terrasvormige rijstvelden, glooiende heuvels, een binnenmeer systeem, mangroves, lagoons, savannes en tropisch bos. De bewoners leven voornamelijk van het verbouwen van rijst, de visserij, het (surf)toerisme en het kweken van zeewier wat ze als een soort tuintjes voor de kust uitzetten en bij laag water oogsten. De bewoners zijn iets verlegen maar zeer vriendelijk en ze vinden het erg leuk om een toerist te ontmoeten.

Wat is er te doen?

Rote island is een echt golfsurf mekka. De meeste toeristen komen hier dus ook om te surfen. Vooral in Nemberala waar de golven perfect zijn om deze sport te beoefenen. Bij Surf&Dive Resort in Nemberala vind je de enige duikschool (Padi) van het eiland: Surf & Dive resort. Vraag naar Mike (een Nederlander).

Het eiland heeft vele schitterende witte uitgerekte stranden en kleine verlaten baaitjes met  palmbomen en goede zwemplekken. In Nemberala en omgeving vind je de mooiste stranden. Een must do is een brommer huren (IDR 75.000 per dag). Ten oosten van Nemberala vind je de mooiste verlaten baaitjes, mangroves, mooie rotsformaties en schitterende lagoons. Je rijd door leuke kleine dorpjes waar de kinderen je allemaal lachend naroepen en en high five willen geven. En je komt langs het oudste huis van het eiland nadat je een oude Nederlandse brug ben overgegaan. Schitterende felgroene sawa's. Het binnenland is heuvelachtig en sommige wegen zijn soms niet al te best. Benzine koop je bij kraampjes langs de weg voor ca. RP 10.000 - RP12.000 per literfles.

Accommodatie

De meeste accommodaties vind je in het zuiden van het eiland, en zijn voor Indonesische begrippen best duur. Bij de meeste resort zijn de 3 maaltijden inbegrepen bij de prijs. Je vind overnachtingen van ca. 40 euro per nacht per kamer tot ca.300 euro. Deze liggen allemaal direct aan het strand en sommige hebben ook een zwembad. Er zijn ook een paar basic accommodatie voor ca 20 euro, maar die zijn niet direct aan de kust en serveren meestal geen maaltijden. Wij verbleven bij Surf&Dive Resort in een nette basic bungalow voor 45 euro per bungalow incl maaltijden en een heerlijk zwembad. Hangmat en een beschutte zitgedeelten op het strand. Ook kun je in een van de verlaten baaien een kamer in een privé landhuis huren. Het hele huis huren kan natuurlijk ook.

Vervoer naar Rote Island

De fast ferry vaart in ca. 2 uur van de haven Tenau (13 km ten westen van Kupang) op West-Timor naar Ba'a. Kosten: RP 150.000 economie of RP 190.000 voor een VIP ticket. (Dit waren tijdelijke aanbiedingen normaal RP 180.000 en VIP RP 220.000). Advies: koop een VIP ticket. Het verschil in klasse is enorm. Zorg dat je ruim op tijd bij het loket bent. Zo'n 2,5 uur van te voren stond er al een hele lange rij! De boot vertrekt dagelijks rond 08.00 uur. Terug naar Kupang rond 12.00 uur (werd bij ons 13.30 uur) Check ter plaatse de tijden, want die willen nog wel eens wijzigen

Vanaf de haven in Ba'a is het naar het zuiden van Rote is het nog ca. 1 uur rijden. Een Bemo van Ba’a naar Nemberala kost ca. RP 50,000 p.p. Een hele bemo charteren kan ook, dit kost ca. RP 250,000. De meeste resorts kunnen ook vervoer regelen d.m.v. een grote auto of een busje van het resort. Dit kost ca. RP 100,000 p.p.

De slow ferrygaat vanaf Bolok, een andere haven dan de fast ferry (10 km ten westen van Kupang) naar Pantai Baru op Rote island, en doet er 3 tot 4 uur over. IDR 52.000 p.p. Vertrekt dagelijks 07.30 uur vanuit Kupang, terug naar Kupang rond 09.00 uur. Vanaf Pantai Baru op Rote island is het nog zeker 2 uur rijden naar het zuiden van Rote Een Bemo kost ca. RP 100,000 p.p Vervoer via een resort kost per auto ca. RP 600,000. Er zijn diverse slow ferry's die vertrekken vanaf Kupang naar andere bestemmingen zoals bijv. Alor islands en diverse havens op Flores en Sumba. Let op: In de maanden juli en augustus kan het door de harde wind en hoge golven voorkomen dat er vertragingen zijn of zelfs boten worden geannuleerd. Iets om rekening mee te houden als je aansluitende vluchten hebt geboekt. De slow ferry zal minder snel worden geannuleerd dan de fast ferry.

Je kunt ook vliegen naar Rote island. Maar er vallen meer vluchten uit dan dat er gaan. Wings/Lion Air zou vanaf 2015 dagelijks moeten vliegen op Rote island. Als de boten niet varen gaan de vluchten meestal wel. 15.10 uur van Kupang naar Rote island 16.05 uur van Rote island naar Kupang Ca. RP 200.000 (30 minuten) 10 kilo incheck bagage