Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: bolletjeom

Er zijn verschillende vervoermiddelen in Indonesië waarvan je gebruik kunt maken. Wij hebben een aantal opties op een rijtje gezet, zodat je kunt terugvinden welke mogelijkheden er zijn.

Trein

De trein is een zeer gemakkelijk en snel openbaar vervoermiddel waar je grote afstanden mee kunt afleggen tussen de grotere steden op Java. In vergelijking met Nederland betaal je maar een fractie van de prijs voor dezelfde afstand dus het is ook nog eens een goedkoop vervoermiddel. In de trein zijn verschillende klassen. De meeste toeristen maken gebruik van de 'Executive' klasse. Hier heb je ruime, zachte zitplaatsen op nummer met airconditioning en de mogelijkheid om maaltijden te bestellen. Ook deze klasse is goedkoop, dus aan te raden. 
Grappige extra als je met meer dan twee personen reist: je kunt een zitje van twee stoelen 180 graden draaien, zodat je een zitje voor vier personen kunt creëren.

De echte budgettijger kan gaan voor de 'Economy' klasse. Dit is de goedkoopste klasse, waar voornamelijk Indonesiërs mee reizen. Je hebt hier geen airco en geen vast stoelnummer maar het scheelt weer een paar euro. Voor de langere ritten is echter de Executive klasse wel aan te raden.

Voor meer informatie over vertrektijden en mogelijkheden kun je  kijken op de website vande Indonesische Spoorwegen.

Shuttlebus

Veel van de afstanden worden afgelegd met een shuttlebus. Deze busjes deel je met andere toeristen en brengen je van plaats naar plaats. Deze optie is goedkoper dan privévervoer dat ook veel aangeboden wordt, maar men brengt je naar vaste punten op de route. Het laatste stukje zal je dan vaak zelf moeten afleggen. Vaak geen probleem, maar goed om te weten.

Privé vervoer / tours

Veel van het vervoer in Indonesië verloopt via tourtjes omdat veel toeristische attracties niet met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Je boekt bijvoorbeeld in Bogor een tour om het Halimun National Park te bekijken. De prijs-kwaliteitverhouding van deze privétours is voor westerse begrippen erg goed. Je betaalt natuurlijk wat meer dan met het OV, maar je krijgt er ook veel voor terug. Een auto met chauffeur en evt. gids kun je boeken bij vrijwel alle toeristenkantoortjes. Veel chauffeurs werken voor zichzelf, zij bieden zich op straat aan met de zin die je kunt gaan dromen na een paar dagen Indonesië: 'You need transport?". Vaak hebben ze een prijslijst. Shop wel even goed rond, de prijzen per chauffeur, tijd van het jaar en bestemming kunnen flink varieëren! Het komt in Indonesie ook veel voor dat mensen een chauffeur boeken voor een hele dag. Dit is in verhouding heel goedkoop als je meerdere plekken op een dag gaat bezoeken. Voor een auto met chauffeur voor een hele dag betaal je rond de 50 a 60 euro. Vooral als je dit met een groep doet, kan dit een goedkope oplossing zijn. 

Groot voordeel van Indonesië (in elk geval Java, Bali, Lombok) is dat privévervoer overal zo makkelijk te regelen is. Hierdoor kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er naartoe.

Motorbike

Een zeer geschikt vervoersmiddel is de 'motorbike', in feite gewoon een scooter. In de grote steden is het druk en chaotisch, dat is dus vaak niet de beste plek om scooter te leren rijden. De scooter is vooral handig op kleine afstanden; je kunt bij een 'motorbike driver' achterop springen of zelf een scooter huren. Dat laatste heeft een aantal voordelen; het is goedkoop, je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt en je ziet veel meer van de omgeving. Een nadeel is dat de wegen lang niet zo goed zijn als in Nederland en dat weinig mensen zich aan de verkeersregels houden, daarnaast moet je een scooter altijd terug brengen op de plaats waar je deze gehuurd hebt; afstanden overbruggen is dus lastig.

Bij het huren van een scooter is het belangrijk om even te vragen of je de scooter voor een dag ('s avonds terug brengen) of voor 24-uur (volgende dag zelfde tijdstip terug brengen) huurt. Ook is het vaak mogelijk om een scooter voor langere tijd (tegen een voordeliger tarief) te huren. Ook erg leuk; een week een scooter huren en een soort road-trip doen (zo is Yogya - Pandangaran in een 1 à 1,5 dag te doen).

Benzine kost aan gemiddeld zo´n 7500 tot 8500 rp per liter (mei 2017). Tanken langs de weg kan leuke taferelen opleveren als er een auto voor je is. Je zult regelmatig politie-fuiken tegenkomen; als je netjes je helm draagt en een internationaal en Nederlands rijbewijs bij je hebt zullen ze meestal een vriendelijk praatje met je maken. Als dat niet het geval is; dat is om te beginnen niet zo handig van je, blijf vooral vriendelijk; dat werkt het beste. Drive safely!