Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Indonesië is een fantastisch vakantie land en is ook goed te bereizen voor de zelfstandige budget reiziger.

Land

Indonesië is een republiek in Zuidoost-Azië. De Indonesiërs noemen hun land Tanah Air Kita, oftewel 'ons land en ons water'. Er wonen zo'n 238 miljoen mensen in Indonesië waardoor het het op vier na "grootste" land is. De bevolking groeit jaarlijks met 3%. 60% van de bevolking woont op de eilanden Java en Madura, die slechts 6% van het totale landoppervlak beslaan. De regering probeert aan die ongelijke spreiding van de bevolking wat te doen door de zogenaamde transmigratie, een programma waarbij gezinnen vanuit Java worden verhuisd naar minder bevolkte gebieden op Sumatra, de Molukken en Irian Jaya. Op dit moment heeft Jakarta ca. 10 miljoen inwoners, Surabaya ca. 2,7 miljoen en Bandung ca. 1,7 miljoen.

Geografie

Indonesië ligt tussen het Zuidoost-Aziatische vasteland en Australië en tussen de Indische en de Stille Oceaan. Het land bestaat uit 18108 eilanden waarvan er circa 6000  bewoond zijn toch heeft Indonesië  ook een paar landsgrenzen. Indonesië grenst aan Maleisië op het eiland Borneo, aan Papoea-Nieuw-Guinea op het eiland Nieuw-Guinea, en aan Oost-Timor op het eiland Timor.

Wat de landoppervlakte is blijft nogal onduidelijk en hangt sterk af van wat je allemaal mee telt. Alle eilanden of ook de aller kleinste en reken je al het water tussen deze eilanden ook mee. Ik vond de volgende getallen op het internet: 1.926.000 km2 = 56x Nederland, zo'n 2 miljoen km2 = 48 x Nederland, 1.919.440 km2 = 60 x Nederland en 1.950.000 km = 50 x Nederland . We kunnen dus gewoon wel tot de conclusie komen dat het groot is.  Van oost naar west is Indonesië 5.120 km lang en van noord naar zuid 1.760 km breed.

Er zijn zo’n 128 actieve vulkanen op de zogenaamde Ring van Vuur. Tussen Bali en Lombok ligt de zogenaamde Walllace-lijn, omdat sommige eilanden in het oosten vroeger aan Australië vastzaten en die in het westen aan het vasteland van Azië. Hierdoor is er op de eilanden een grote variatie aan flora en fauna te vinden die je ook terug kan vinden in Australië.

Bossen zijn de oorspronkelijke begroeiing van Indonesië en bedekken nog steeds meer dan de helft van het land.  circa 140 miljoen hectare is regenwoud, na Brazilië het op een na grootste ter wereld. Er wordt circa een miljoen hectare grond per jaar ontbost, omdat de bevolkingsgroei nieuwe landbouwgronden vereist. Verbranding van bomen om een stuk grond bouwrijp te maken, veroorzaakte weinig schade aan het bos, maar ontbossing door nieuwe bewoners richt daarentegen grote schade aan. Een verwoestend effect op de natuur heeft echter ook het feit, dat tropisch hout een belangrijke inkomstenbron is.