Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Kuta is het meest toeristische gebied van Bali. Het gebied staat bekend om zijn stranden, goede golven, resorts, en de backpackers-hangout. Toch heb je met Kuta nog lang niet het echte Bali en zijn vriendelijke bewoners gezien. Blijf vooral niet te lang hangen in Kuta (sla het eventueel zelfs over). Er is zoveel meer op Bali te zien en te doen. Kuta is namelijk ontzetten toeristisch en ook de stranden zijn zeker niet zo paradijselijk als dat je doet vermoeden!

Bezienswaardigheden Kuta

Zeetempel, de Tanah Lot

Vlakbij Kuta ligt de belangrijkste zeetempel van Bali, de Tanah Lot. Langs de hele zuidkust van Bali zijn er de zeetempels zo neergezet dat je bij helder weer vanuit de ene zeetempel de volgende zeetempel kan zien. Tanah Lot is gebouwd op een rots voor de kust. Het is een van de meest karakteristieke tempels van Bali. Tanah Lot is een van de grote toeristische trekpleisters. Je kunt de tempel het beste bekijken in de late namiddag.

Winkels in Kuta

In Kuta vind je grote warenhuizen met alles wat je thuis ook kunt vinden zoals Europese schoenen, designkleding, merkparfums etc. Ook de internationale modehuizen zijn in Kuta rijk vertegenwoordigd. In Kuta zijn ook veel winkels gespecialiseerd in de verkoop van antiek. Voor de leek is het echter moeilijk echt van nep te onderscheiden.

Eten en uitgaan in Kuta

In Kuta heb je een ruime keus als je trek hebt. Uiteraard struikel je hier over grote gele M's maar je kan ook lokaal eten vinden op de Pasar Malam (avondmarkt). Stappen is ook geen enkel probleem in Kuta. Bij veel barretjes en cafe's kan je overdag terecht voor je ontbijt, lunch of avondeten en 's avonds veranderen ze in discotheken. De Clubs zijn open van 22:00 tot een uur of 4:00.

Stranden bij Kuta

Kuta beschikt over de beste stranden van Bali. uitgestrekt en wit. Het grootste deel van het strand wordt beschermd door een koraalrif aan het zuidelijke einde waardoor de golven worden afgezwakt. Meer naar het noorden bevinden zich sterke onderstromingen en golven die zeer gevaarlijk kunnen zijn. Jaarlijks vallen er een aantal doden door deze onderstromingen. Standwachten patrouileren het gedeelte van het strand tussen de rode en de gele vlaggen. Dit is het enige gebied waar je veilig kan zwemmen. Op het strand bevinden zich helaas ook veel te veel verkopers die je van alles proberen aan te smeren. Pas in het bijzonder op voor de mensen die je drugs proberen te verkopen. Het komt voor dat de deals nep zijn en opgezet zijn om je te kunnen melden bij de politie.

Surfen bij Kuta

De hoge golven en de sterke stroming zijn ideaal voor zowel de beginnende als de meer ervaren surfers. Voor het strand van Kuta kun je goed surfen op Kuta Reef, door de drukte op het strand kan het hier echter snel vol raken met surfers. De beste surfspot voor de ervaren surfer ligt bij Ulu Watu meer naar het zuiden vanaf Kuta. Een andere goede spot voor een ervaren surfer is Padang Padang Surf. Er zijn voldoende plekken waar je een surfboard kunt huren en Juni, juli en augustus zijn de beste maanden om te surfen in Bali.