Eten en drinken in Indonesië

Indonesië staat natuurlijk bekend om zijn fantastische keuken. Zo heeft ongeveer elke Nederlander wel eens Nasi Goreng gegeten en ook een kipsaté is bekend.

In Indonesië speelt rijst een belangrijke rol bij elke maaltijd. Een rijsttafel zoals bekend in Nederland is zeker niet standaard in Indonesië. Waar wij Nederlanders wanneer we veel Indonesisch eten vooral veel bijgerechten eten en weinig rijst is dit in Indonesië in de meeste gevallen net andersom!

Rijst wordt door de Indonesiërs voor ontbijt, middag en avondeten gegeten. Grote kans dus dat je regelmatig rijst voorgeschoteld gaat krijgen. Of je ook ieder moment van de dag rijst te eten krijgt hangt af van het budget waarmee je reist. Hoe lager het budget en hoe meer je bij lokale tentjes eet hoe groter de kans op een rijstgerecht.

Reis je dus door Indonesië dan zul je erg veel rijstgerechten tegenkomen. Enkele gerechten die je vaak op straat kan eten en echte aanraders zijn:

Nasi Goreng

Is eigenlijk gebakken rijst (fried rice). In de meeste gevallen geserveerd met een gebakken ei en kroepoek. Wanneer je in Indonesië bent kun je dit eigenlijk niet overslaan. Leuk om te weten is misschien dat men in de nasi goreng vaak de resten van de vorige maaltijd gebruikt en deze dan als ontbijt gegeten wordt.

Bakso

Bijna overal op straat zul je ze zien: de uithangborden met daarop bakso voor een paar duizend rp. Je kunt op vrijwel iedere straathoek  al voor een paar cent een soepje krijgen. Mocht je Bakso niet kennen, het is een soort bouillon met hele grote rundvleesballen en vaak geserveerd met kroepoek of ander gefrituurde deegwaren. Erg lekker als middageten en vooral ook leuk om samen met de inwoners te lunchen aan een grote tafel!

Gado gado

Wederom een bekend gerecht afkomstig uit Indonesië. Dit gerecht kun je ook in bijna alle restaurantjes kopen. Het is een groentegerecht met ei dat is overgoten met satésaus. Wil je voorkomen enge ziektes oid te krijgen dan is dit misschien een aanrader aangezien er geen vlees in wordt verwerkt!

Dange

Dit is een lekkernij uit Sulawesi. Het bestaat uit zwarte kleefrijst met kokos, gebakken op een houtskool vuurtje.

Fruit

Bij diverse eettentjes zijn stukken fruit te verkrijgen, vaak al voorgesneden. Op de lokale markt is allerlei fruit te vinden. Je zult merken dat het fruit in Indonesië veel sappiger en beter van smaak is. Dit doordat het veel langer aan de plant kan blijven rijpen, omdat het niet nog per boot of vliegtuig naar Nederland vervoerd hoeft te worden. Als je een keer geen zin hebt in rijst als ontbijt zijn mango en ananas uitstekende alternatieven. Een kokosnoot is een uitstekende dorstlesser. Zorg wel dat je een goed mes hebt en laat de kokosnoot anders op de markt voor je open maken. Verder is er nog veel meer te vinden, probeer vooral eens wat nieuws.

Bokong

Dit zul je niet zo snel tegenkomen bij de vele eettentjes die Sulawesi rijk is. Dit is gebakken rijst ingepakt in een palmblad en is het reispakketje dat mensen meenemen als ze ergens naar toe gaan. Het is erg voedzaam en vult de maag.

Sara'bba (Serbat of ook wel Sherbet)

Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is dit geen Sorbet. Het is heet water met een enorme hoeveelheid donkere palmsuiker en een flinke lading gember. Het is volgens mij alleen te krijgen in Makassar en omgeving.

Juice Lemo

Limoensap, maar dan met suiker. Als je van zuur houdt, bestel dan "tidak gula" (zonder suiker).

Hot Lemon

Ik ben het al meerdere malen tegengekomen op menu's, echter alle keren zonder lokale benaming. De manier waarop het geserveerd wordt varieert elke keer maar in principe is het gewoon een kop gekookt water waarbij je naar eigen smaak plakjes of stukken limoen doet. Het helpt erg goed tegen de dorst en is ook lekker als het heet is en het schijnt zo te zijn dat warme dranken juist goed zijn als het heet is. Absoluut een aanrader!

Kopi Luwak

Java is het eiland waar deze koffie vandaan komt en het is de duurste koffie ter wereld. De koffie wordt gemaakt door civet katten. Meer info over de koffie vind je hier. Op Java betaal je ongeveer 100.000 roepia voor een goede kwaliteit Luwak. Er is voor zover ik weet geen enkele plek in Nederland waar je deze koffie kan drinken, dus als je op Java bent is dit zeker een must-do. 

Twijfel overigens nooit iets onbekends te nemen in Indonesië! De keuken van Indonesië is zo goed dat het vrijwel nooit een tegenvaller zal worden en je in de meeste gevallen een heerlijk gerecht zal krijgen. Mocht een gerecht om wat voor reden dan ook toch tegenvallen, probeer het dan toch nog eens in een andere plaats uit. Grote kans dat het weer totaal anders bereid is en wél beter smaakt. 

Op het eiland Bali is over het algemeen wat meer westers eten te krijgen dan op bijvoorbeeld Java. Mocht je dus na een aantal weken geen rijst meer kunnen zien dan kun je altijd daar terecht voor een ander gerecht. 

Geschreven door Erik van Erp op 22 May 2017 14:59.

  1. Mirjam74 31 May 2009 07:12

    Rijsttafel is ook niet Indisch maar een Hollandse uitvinding. Nederlandse kolonisten lieten hun cookies uitgebreide maaltijden (rijsttafels) bereiden om te laten zien hoe goed ze het hadden en hoe hun cookies waren.

  2. wim van brink 23 Apr 2012 19:00

    Jammer is dat de gemiddelde toerist geen weet heeft van sambal. Sambal Oelek en trassi worden gebruikt tijdens het bereidden van de maaltijd en zijn zeker niet bedoeld om om er een kwakje van op de rand van je bord te leggen. Daarvoor kun je beter een badjak, manis en voor de mensen met een leren tong, brandal nemen. De naam zegt het al.