bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

  • Voor slechts € 100.44 naar Lombok Nu boeken

Komodo en Rinca

Komodo en Rinca zijn de eilanden van reuze varanen (draken). Ze kunnen drie meter lang worden en bijna honderd kilo zwaar worden. Ook zijn hier een paar hele mooie snorkel en duik locaties. Beide eilanden zijn onderdeel van een National Park. Het toegangsbewijs is drie dagen geldig voor het hele park. Als je dus met een toer alleen op Komodo komt maar daarna in Flores eventueel nog een keertje een bootje wilt regelen naar Rinca dan moet je het bewijs dus even bewaren. De toegangsprijs actueel per 2013 was 20.000 , de cameratoeslag: 50.000 en de video toeslag: 150.000. Daarnaast betaal je nog 50.000 belasting aan de lokale dorpjes plus 80.000 per groep voor een gids/ranger en 60.000/75.000 wanneer je gaat snorkelen/duiken in het park. 

Naar Komodo en Flores?

Lombok is een logische opstap plek voor een boottrip naar Flores met stops op Komodo of Rinca om de beroemde Komodo Varanen ( draken) te gaan zien. Maar de trip kan ook andersom. Perama is zo'n maatschappij met wie je op toer kan. Ietsje duurder dan sommige aanbieders maar ze staan wel bekend als heel betrouwbaar en goede service.

  • 3 dagen+ 2 nachten (deck klasse), lombok, komodo, flores: 2.000.000 rph
  • 5 dagen +4 nachten (deck klasse) terug via Rinca naar lombok: 3.000.000 rph. 4.500.000 rph (cabin)

deck klasse is dus echt letterlijk op het achterdek slapen op een matje. Soms is dat beter dan in een klein benauwd hutje. (Of je moet de bovendeck cabin zien te bemachtigen met de namen Hotensia of Gerbra. Deze 2 zijn groter en op het bovendeck dus met frisse lucht.) Zeker als er wat golven staan is het fijn om in de open lucht te zitten en wakker liggen onder een adembenemende sterrenhemel of wakker worden met een prachtige zonsopgang is ook wat voor te zeggen er is een douche aan boord (zelfde ruimte als het toilet) met uitsluitend koud (soms zout) water. De allermooiste snorkel locaties van heel Indonesië doe je aan tijdens dit tripje! Bij bijvoorbeeld red coral beach (dit strand bestaat uit allemaal kleine rode stukjes koraal waardoor het een roze/rode gloed heeft) Deze schitterende kleine baai heeft een kleurrijk rif op een paar meter van het strand, veel mooier dan alles op Bali en Lombok bij elkaar!
Wij zagen in deze baai  zelfs waterschildpadden en dolfijnen heel dicht langs de kust.

Sumbawa

Dit eiland hoort niet bij de hoogtepunten van Indonesië. Het eiland tussen Lombok en Flores heeft zo goed als niets te bieden voor de individuele reiziger. Er zijn geen echte bezienswaardigheden, het vervoer is spartaans, dun gezaaid en doet erg lang over relatief korte afstanden. Ook is accommodatie vinden niet echt makkelijk. Veel reizigers laten dit eiland dan ook links liggen en kiezen dus voor een boottoertje van Lombok, via Komodo naar Flores.