Geschreven door . Foto door: Tikva

Over het algemeen heeft Indonesië een tropisch regenklimaat, met een gemiddelde temperatuur van ca. 28 graden Celsius. In de hoger gelegen delen kan het flink wat koeler tot zelfs koud zijn. Je wist bijvoorbeeld vast niet dat het centrale gebergte van Papua zelfs gletsjers heeft!

Van mei tot oktober waait een droge oost-moesson en van november tot april een natte west-moesson. In de Molukken is dit seizoenspatroon net andersom. In de regentijd (moessontijd) valt in Indonesië meestal in de namiddag plaatselijk enkele uren achter elkaar regenen waardoor alles opfrist en de temperatuur wat naar beneden gaat.

Beste reistijd Indonesië

Alhoewel reizen in het natte seizoen mogelijk is kan het sommige activiteiten wel moeilijker maken en worden de wegen in minder ontwikkelde gebieden er niet beter van. Het allerbeste seizoen om te reizen is dus het droge seizoen tussen mei en oktober. In deze periode is het wel erg warm, maar geheel droog is het nooit, een buitje in de middag kan alles weer opfrissen.  Ook in november kan Indonesië nog goed te bezoeken zijn, afhankelijk van de periode waarop het echte regenseizoen begint. Het weer laat zich slecht voorspellen. Voor Bali is de periode van december tot en met februari het natst. 

De meeste eilanden van Indonesië zijn islamitisch het is dus zeker handig om te kijken wanneer de Ramadan valt. Lees voor meer hierover reizen tijdens de Ramadan.