Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Deventer een oude Hanzestad is een van de mooiste oude steden in Nederland om te bezoeken. De stad komt nog eens extra tot leven tijdens jaarlijkse evenementen zoals het Dickens Festijn en Deventer op Stelten.

Bezienswaardigheden

Het oude centrum

Op het centrale plein van Deventer,:"De Brink" bevindt zich de Waag. Dit gebouw uit 1528 is het oudste gebouw in Nederland dat speciaal voor dit doel werd gebouwd. Deventer heeft nog veel meer oude gebouwen. Zo staat er zelf het oudste stenen huis van Nederland in Deventer. Het leukste stukje oud-Deventer is het zogenaamde bergkwartier. Een oude wijk die in de 12e eeuw ontstond. Veel panden waren in de jaren 60 totaal verpauperd maar door een stichting van lokale bewoners werd de wijk van de sloop gered. Nu is het een van de weinige historische wijken in Nederland. 

Er zijn in Deventer diverse kerken en een tweetal is regelmatig open en de moeite van een kijkje waard. De grootste kerk de Lebuineskerk heeft een toren vanwaaruit je een top uitzicht hebt over de stad. De kerk is gebouwd in Gothise stijl en heeft veel muurschilderen en zelf nog een crypte. De bergkerk is een romantische kerkje met binnen nog enkele muurschilderen uit de 13e eeuw. Deventer heeft ook nog een joodse Synagoge die enkele keren per jaar open is. 

Een leuke manier om de stad te leren kennen is met een stadwandeling. Elke woensdag en zaterdag worden deze georganiseerd door de VVV Deventer.

Musea  

Er zijn diverse musea in Deventer maar er is geen echte Must-see. Maar ben je toch in Deventer dan kan je altijd een bezoekje brengen. Zo is er een speelgoedmuseum, leuk voor kinderen of wanneer je benieuwd ben waar je opa en oma mee speelden. Een ander museum het historische museum kan je vinden in de waag en geeft de geschiedenis van de stad weer. Het Geert Grote Huis is een museum met aandacht voor deze beroemde Deventenaar.

Winkelen & overige activiteiten in Deventer

Winkelen in Deventer is vooral leuk wanneer je niet op zoek bent naar grote ketens maar lekker wilt snuffelen bij allerlei kleine boetiekjes. De grote ketens zijn wel te vinden maar de vestigingen zijn vaak redelijk klein. Naast kleding kan je in Deventer "boekenstad" heel veel 2e hands boekhandels & Antiquariaten vinden. Ook zijn er veel brocante & antiek winkels. Daarnaast heeft Deventer ook en heleboel "aparte" winkels wat dacht je van een winkel waar je alleen maar stempels kunt kopen. 

Deventer heeft ook een bioscoop voor de nieuwste films. De voetbalclub Go Ahead Eagles is een grote trots van veel Deventenaren. Het kleine stadion midden in een woonwijk is een van de gezelligste in Nederland. Verder kan je nog naar de overdekte IJsbaan of naar het tropische zwemparadijs "De Scheg".

Evenementen

Deventer is een stad die op evenementen gebied een uitstekende reputatie heeft. Terecht want enkele van deze evenementen behoren tot de Europese top in hun gebied en zijn daarnaast ook nog eens gratis. Bedenk wel dat het enorm druk is in de stad tijdens deze evenementen. Er wonen in Deventer nog niet eens 100.000 mensen maar tijdens bijvoorbeeld het Dickens Festijn wringen zich in drie dagen tijd 150.000 mensen door een paar straatjes.

Deventer op Stelten

Een jaarlijks festival in juli. Tijdens Deventer op Stelten wordt de stad in genomen door straat theater. Veel voorstellingen zijn zoals de naam al aangeeft “op stelten”. Er komen veel top-acts speciaal voor dit festival naar Deventer toe. Er is de hele dag van alles te zien maar de echt grootste en vaak spectaculaire optredens vinden normaal gesproken plaats op de Brink en op het Grote Kerkhof in de avonduren. Doordat veel optredens tegelijkertijd plaatsvinden heb je minimaal 2 dagen nodig om een groot gedeelte te kunnen zien. Welke acts er ook zijn elk jaar ben je weer verbaasd, ontroerd en vol bewondering na alle optredens. Wil je een heerlijk weekend vol vermaak dan is dit een perfect weekend om in Deventer te zijn.

Boekenfestijn

Op de eerste zondag van augustus is het tijd voor de grootste boekenmarkt van Europa. In Deventer komen vele boeken handelaren en antiquariaten om hun waren tentoon te stellen. Als je op zoek bent naar iets speciaals dan heb je goede kans het hier te vinden. Er zijn ook genoeg nieuwe boeken die tegen leuke prijzen verkocht worden.

Dickensfestijn

In december is het tijd voor het Dickensfestijn. Je kunt waant je hier in een het boek van Charles Dickens. Het bergkwartier dat toch al een van de mooiste stukjes van Deventer is wordt nog eens extra aangekleed in kerstsfeer. Ruim 900 mensen, zoals acteurs en nog veel meer Deventer vrijwilligers hullen zich in de kleding uit de 19e eeuw. Weeskinderen, zwervers, ouderwetse fietser en zelfs de dood je komt ze allemaal tegen. Verder zijn er veel kraampjes waar je wat kunt kopen. Warm lekker op met bijvoorbeeld een traditionele “hot wine” te haal hem voor de Bergkerk dan gaat de opbrengst ook nog eens naar een goed doel. Dickensfestijn is gewoon een erg sfeervol plaatje en een must voor fotografen. Zorg wel dat je juist heel vroeg of helemaal aan het einde van de dag komt anders kan je wel eens 2 uur in de rij staan voordat het het bergkwartier in mag.

Overige evenementen

Behalve de bovengenoemde grote drie zijn er nog andere evenementen in Deventer. Ze is er een Humorfestival, een Irish pub festival en een Tour de Terras. Bekijk voor meer informatie de website van de VVV: http://www.vvvdeventer.nl

Eten, drinken en uitgaan in Deventer

Deventer heeft zeker voor de grote van de stad erg veel restaurantjes en cafés’s. De grootste selectie restaurants zit geclusterd rondom de Brink maar ook in de diverse zijstraatjes zijn opties genoeg. Aan te raden restaurants waar iedereen wel bij van wordt zijn Moskou en Jackie’s. Wil je exotisch eten dan is Havana Bay een Cubaans restaurant een aanrader of ga naar Le Thai voor Thais eten.

Het uitgaansleven in Deventer speelt zich vooral af rondom de Brink, er zijn een aantal cafe’s en een aantal restaurants veranderen ’s avonds in danscafé. Je kunt prima rondkijken om te zien wat je bevalt maar let op het beleid in Deventer is dat je om 02:00 ergens binnen moet zijn ga je daarna naar buiten dan mag je nergens meer in. Ben je binnen dan kan je tot 4:00 blijven. Voor een ruime keuze aan biertjes ga je naar Biercafé de Heks. Het Burgerweeshuis is de plek om naar toe te gaan in Deventer voor de bekende artiesten. Café Vrienden van Vroeger een leuk huiskamerachtig kroegje aan de Grote Markt heeft vaak singer-songwriterachtige liveoptredens.

Overnachten in Deventer               

Er zijn in Deventer acht hotels, prijzen voor een tweepersoonskamer starten vanaf ongeveer 80 euro. Tijdens de jaarlijkse evenementen zijn alle hotels ver van te voren volgeboekt.

In de zomer maanden kan je echter ook terecht bij de stadscamping. Aan de overkant van de IJssel heb je perfect uitzicht over de Deventer skyline en met het pondje ben je binnen 5 minuten lopend in hartje centrum. Bekijk voor meer informatie over kamperen in Deventer: http://www.stadscamping.eu/