Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: bolletjeom

Als je aan Australië denkt is toch wel een van de eerste dingen die in je opkomt Uluru, ofwel Ayers Rock. Dit is die grote rode steen die ineens vanuit het niets opduikt uit de woestijn. Uluru is de grootste monoliet ter wereld. Het steekt 348 meter boven de grond uit en wetenschappers zeggen dat nog twee derde ervan onder de grond ligt. De omtrek is ongeveer 9 kilometer. Een hele steen dus!

Vandaar dat er elk jaar zo’n 400.000 mensen “het hart van Australië” komen bekijken. En eigenlijk mag je, als je de tijd hebt, een bezoek hieraan ook niet missen. Het aparte aan Uluru is dat de kleur lijkt te veranderen als de zon onder gaat. De gloed wordt steeds roder, met het roodste punt net voor de zon onder gaat. Het omgekeerde treedt op als de zon op komt. Als je er dan toch bent, is het zeker de moeite waard om vroeg op te staan en naar de zonsopkomst te gaan kijken. Al is het niet echt zo dat je daar als een eenzame comboy (of cowgirl) rustig kan zitten genieten van de zonsopkomst. Met jou zijn er nog honderden andere toeristen met camera’s die met bussen tegelijk aangevoerd worden. Desondanks is het toch een unieke ervaring. Behalve van een afstandje kijken kun je de Rock ook van dichterbij zien.

Er zijn verschillende wandelroutes rondom de Uluru, waaronder de 10 km lange Base Walk. Deze wandeling loopt rondom en je krijgt zo nog een beter beeld van hoe groot het is. Ook wordt duidelijk dat de monoliet helemaal niet zo vlak is als de foto’s doen geloven. Er zijn veel uitsteeksels en inhammen, en stukken die verweerd zijn. Het is wel verstandig om wandelingen te doen in de morgen of de namiddag. Wij deden de wandeling om 13.00 uur ’s middags en toen was het toch wel heel heet. Voordeel was dat er weinig andere mensen liepen en je Ayers Rock dus wat meer “voor jezelf” hebt. Neem in ieder geval weer veel water mee! Een andere optie om Ayers Rock van dichtbij te zien is om deze te beklimmen. Echter, denk daar wel even over na voordat je er aan begint. Naast het feit dat het niet ongevaarlijk is (er zijn een aantal mensen overleden aan een hartaanval of omdat ze van de rots afvielen) is de Uluru een heilig symbool voor de Aboriginals. Zij nemen het dan ook zeker niet in dank af als jij als toerist “hun” heiligdom gaat beklimmen. Het is niet verboden, maar overal staan verzoeken het niet te doen. Uluru beklimmen kan ook niet altijd, de klim is gesloten tussen 8.00 uur ’s morgens en 16.00 uur ’s middags vanwege de hitte, en op de heetste dagen kan de klim zelfs de hele dag gesloten zijn. Omdat sommige delen van de rots nog meer heilige betekenis hebben dan andere stukken is het verboden bepaalde stukken te fotograferen en die plekken betreden kan gezien worden als grafschennis. Respecteer de Aboriginal cultuur en hou je aan deze regels. Wij zijn er geweest en ik kan je zeggen, toen ik Uluru vanuit de auto vanuit het niets zag oprijzen kreeg ik echt kriebels in m’n buik, het ultieme Australië-gevoel! 

Vervoer naar Uluru

Je kunt naar Uluru met je eigen vervoer. Je moet dan wel een toegangsprijs betalen van AUD 25.- voor drie dagen per persoon. Een kaartje kun je kopen bij de toegangspoort van het park waar je vanzelf voorbij komt. Je moet het kaartje altijd bij je hebben omdat je gecontroleerd kunt worden.

Als je geen eigen vervoer hebt kun je met één van de talloze tours vanuit Alice Springs meegaan. Het beste is om in Alice Springs te starten met een 3 daagse tour. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte bedrijven:
- The Rock Tour (Hoscar award 2012) : $355.- inclusief park entry fee
- Outback Safaris                                  : $350.- inclusief park entry fee (prijs tot 1 april 2012,                                                                           daarna $375.-)
- Emu Run                                             : $350.- inclusief park entry fee

Deze 3 zijn het meest op backpackers gericht en dus ook zo ingericht. Je overnacht in een swag, de Australische manier van kamperen, iets wat je eigenlijk niet mag missen als je hier bent. Het is een canvas slaapzak met een ingebouwd matras en je ligt in het open veld waar het mogelijk is de geweldige sterrenhemel te bekijken.

Er is één plaats waar je kunt verblijven bij Uluru, en dat is Yulara (Ayers Rock Resort). Het is een klein plaatsje met een aantal overnachtingsmogelijkheden, een benzinestation, een informatiecentrum, een postkantoortje, een supermarktje en een internetcafé. De prijzen voor een overnachtingsplaats zijn erg hoog in vergelijking tot andere plaatsen, maar je hebt geen keus als je de zonsopkomst of ondergang wil zien. Er is één camping, de Ayers Rock Resort Camp Ground, waar je al snel zo’n AD 30,- betaald voor een plaats voor je tentje of campervan. Ook is er een YHA hostel, waar je ongeveer AD 35,- betaald voor een bed in een 4-persoons slaapzaal. Er rijdt een gratis shuttle bus over het resort die bij alle accommodaties stopt en je naar de supermarkt en restaurantjes kan brengen.

Meer informatie over de betekenis van Uluru voor de Aboriginals en over de Aboriginal cultuur in het algemeen kun je vinden in het Uluru-Kata Tjuta cultural centre, ongeveer 1 km voor Uluru vanaf Yulara. Hier vind je allerlei displays en filmpjes die je meer vertellen over deze oorspronkelijke bewoners van Australië. Ook kun je er echte Aboriginal-souvenirs kopen zoals kunst, didgeridoo’s en boomerangs. De toegang is gratis.