Geschreven door . Foto door: Rebec

Kings Canyon ligt in het Watarrka National Park in de Northern Territory, 323 km vanaf Alice Springs. Deze canyon (kloof) wordt wel vergeleken met de Grand Canyon in Amerika, en hoewel ik daar nooit geweest ben, ben ik hier in ieder geval van onder de indruk! De wanden van de kloof zijn meer dan 100 meter hoog en vormen een imposant plaatje in de woestijn. Je kunt een aantal wandelingen maken rond en door de Kings Canyon. Deze zijn erg aan te raden, omdat het gebied rondom de kloof werkelijk prachtig is!

Er is een twee-daagse wandeling (de Giles Track) van 22 km naar de canyon waarvoor je je van tevoren moet registreren bij de rangers. De populairste wandeltrack is de 7,2 km lange Kings Canyon Rim Walk. De eerste 100 meter gaan steil omhoog. Hierdoor kom je op één van de wanden van de kloof maar daarna is op wat trappen na vlak. Het uitzicht en de omgeving zijn echt prachtig! Het gebied is erg rotsachtig, en die rode rotsen hebben een heel apart reliëf. Het lijken allemaal laagjes rots op elkaar. Hier krijg je weer dat grootse ‘edge of the world'-gevoel! Je loopt dus aan de rand van de kloof. Voor mensen met hoogtevrees is deze wandeling misschien niet zo aan te raden. Na een tijdje steek je de kloof over, via een trap ga je eerst naar beneden, de canyon in. Erg onverwacht is daar ineens de Garden of Eden, een oase in de droogte met groene planten en een prachtig watertje waar je kunt zwemmen. Lekkere afkoeling op een (bijna altijd) hete dag. Je gaat daarna weer via trappen naar boven en via de andere wand van de kloof terug naar het beginpunt.Deze wandeling kostte ons ongeveer twee uur. Als je met een georganiseerde tour mee gaat doe je er wat langer over. Het nadeel van een tour is dat je altijd veel mensen om je heen hebt, wij waren er in maart en toen waren er niet veel andere mensen. Dat geeft je echt het ultieme Australië gevoel, als je daar met z'n tweeën loopt in de zon, in de Australische outback. 

Meer informatie

Ranger station (voor de Giles Track) tel: 08-89567488.
Het station ligt 22 km ten oosten van de canyon.

Georganiseerde tours vertrekken vanaf het Kings Canyon Resort (tel: 1800 089622)  6 km ten westen van de canyon.

Dit is tevens de dichtstbijzijnde plek waar je kunt overnachten. Er is een camping, hostel en motel, met erg hoge prijzen. Tours georganiseerd door AAT King's (tel: 08-89521700) vertrekken elke dag om 7 uur 's ochtends en kosten AD 25,- tot AD 45,-. Vanaf het resort vertrekt ook Aboriginal Tours (tel: 08-89567909) op verzoek. Hierbij neemt een aboriginalgids je mee op de Kings Canyon Rim Walk of de kortere Willy-Wagtail Tour waarbij je ook kennis maakt met aboriginal tradities.

Deze laatste tocht kost rond de AD 35,-, van de Rim Walk hebben we geen prijzen, informeer bij het resort.

Helikoptervluchten over Kings Canyon vertrekken vanaf Kings Creek Station (tel:08-8956747), 35 km vanaf de canyon. Een vlucht van een half uurtje kost ongeveer AD 165,-. Ook hier kun je overnachten in de bijliggende camping. Vluchten vertrekken ook vanaf het Kings Canyon Resort, de prijzen zijn hier ongeveer hetzelfde.

Daarnaast doen vele backpackers een gecombineerde tour met de Uluru en Kata Tjuta erbij. Ikzelf heb de driedaagse tour gedaan bij Wayoutback en dat was zeer goed.