Geschreven door . Foto door: bolletjeom

Kakadu National Park en Litchfield National Park kun je zelfstandig gaan bekijken of met een toer. Zelfstandig gaan heeft als voordeel dat je de vrijheid hebt om te gaan en staan waar jij wilt. Er zijn veel goedkope kampeerplekken met vrij goede faciliteiten. Wegen zijn goed te berijden over het algemeen en veel informatie is te verkrijgen in zowel Darwin als de national parks zelf.  En als je een 4WD tot je beschikking hebt, kun je naar plekken rijden waar je met een toer niet zult komen (al rijden sommige toers ook met 4WD). Het voordeel van een toer is dat alles voor je geregeld is, je nieuwe mensen ontmoet, je extra informatie krijgt op de plekken die je bezoekt en soms plekken bezoekt die niet in de reisgidsen staan.

Kakadu heeft sinds april 2010 een toegangsprijs; $25 voor toeristen, gratis voor bewoners van de Northern Territory.

Wanneer je in Darwin aankomt en een toer wilt doen, heb je het voordeel dat de concurrentie onder touroperators naar Kakadu National Park erg groot is. Iedereen die daar is, wil natuurlijk 2 dingen zien: Kakadu National Park en Litchfield National Park. Er zijn dan ook een heleboel maatschappijen die tours daar naartoe doen. In ons hostel, Elke’s (absoluut geen aanrader) werden we bij aankomst meteen gebombardeerd met folders en de vraag “wat willen jullie doen”. We hebben toen alle mogelijkheden bekeken en uiteindelijk zijn we 1 dag met Kakadu Dreams naar Litchfield National Park geweest en heb ik een 2 daagse tour naar Kakadu gemaakt. Wat je eigenlijk moet doen is de verschillende reisburo’s afgaan en vragen wat ze voor jou kunnen doen. Als je zegt dat je de tour bij de 1 voor $290 krijgt, zal de volgende zeggen dat je hem voor $280 krijgt. Zo kun je kortingen tot $25,- bedingen. Tevens krijg je ook nog eens korting met een YHA of VIP kaart.

De tour van 1 dag naar Litchfield National Park is lang genoeg. Je rijdt ongeveer 2 uur en stopt op verschillende plaatsen waar mooie watervallen zijn waar je meestal lekker kan gaan zwemmen. Tussen de middag kregen we een lunch aangeboden en ’s middags doe je nog wat wandelingen en rond een uurtje of 5 ga je weer richting Darwin. Als je toch voor een tour kiest is het handig Litchfield en Kakadu als pakket je nemen. Je reist dan vaak eerst een dag naar Litchfield en rijdt daarna meteen door naar Kakadu. Op die manier rij je niet heen-en-weer naar Darwin.

De tour van 2 dagen naar Kakadu National Park was erg leuk! Je betaalt ongeveer $260 maar het is zeker de moeite waard. Let op of hierin de entree van het park is inbegrepen of niet. ’s Morgens wordt je al vroeg opgehaald en in een busje ga je dan naar Kakadu wat toch wel een halve dag rijden is voordat je daadwerkelijk het park binnengaat. Toen het eenmaal zo ver was, bleek het toch wel heel anders te zijn dan ik me had voorgesteld. We hebben een aantal stops gemaakt, waaronder bij Aboriginal Art en een wandeling van een paar kilometer gemaakt. Tevens hebben we zonsondergang bekeken en daarna zijn we gaan kamperen op een camping ground waar nog meer andere groepen liggen. Wij hadden de mogelijkheid om in een tent te slapen of in de open lucht. Voor matrassen wordt gezorgd, een slaapzak moet je zelf meenemen (of kun je huren bij de reisorganisatie. Reken op ongeveer 25 dollar per toer). Bedenk wel: er zijn krokodillen in het park (salties) dus als je snel bang bent is het niet echt iets voor jou denk ik!

De volgende ochtend zijn we vroeg opgestaan en na het ontbijt (er is overigens geen douche aanwezig maar wel een chemisch toilet, waar telkens 20 vrouwen stonden te wachten) zijn we naar de Jim Jim Falls gereden over een onverharde weg. Mocht je een auto zonder 4WD hebben, dan kan je Kakadu beter overslaan want de watervallen zijn dan niet te bereiken. Ik was in september net voordat het regenseizoen begon dus helaas stond de waterval droog. Omdat er nog niemand was, was het lekker rustig en konden we lekker zwemmen maar ook hier weer oppassen voor kroks!

Ook zonder 4WD is er genoeg te zien in Kakadu, al kun je niet alles wat het park te bieden heeft bezoeken. Twin, JimJim en Gunlom falls zijn uitgesloten, maar je kunt wel naar het uitzichtpunt bij Bukbukluk, een boottocht maken over Yellow Water, naar rotstekeningen bij Nourlangie (en van daaruit met een prachtige wandeling naar Nanguluwur, wandelen bij Muirella en nabij Ubirr. Ook is er genoeg te zien en te wandelen langs de Arnhem Highway. Je kunt er allemaal zonder 4WD komen.  

Vervolgens zijn we naar de Twin Falls gegaan wat 1 van de mooiste stukjes natuur is die ik in Australië heb gezien. Je moet eerst 45 minuten zwemmen om er te komen en helaas stond het water vrij laag dus mijn knieën waren uiteindelijk bond, blauw en bloederig. Maarja dat hoort erbij. Onze tourguide had lilo’s geregeld (van die zwemplanken) en een ton waarin we onze camera’s mee konden nemen dus je kan ook nog mooie foto’s maken.

Daarna ga je eigenlijk weer richting Darwin want de Twin Falls zijn helemaal aan de andere kant van het park. Het is echt een hele mooie tour en het laat iets zien van het echte Australië, niet zoals de oostkust waar uit de grond getrokken resorts en hotels staan en alles is gebaseerd op toerisme. Dus ondanks dat Darwin een eind “uit de richting” is de omgeving echt meer dan de moeite waard!

Tips/aanraders voor mensen die deze tour willen maken:
Meenemen: zonnebrand, vliegennet, waterfles, iets van bananen of muesli repen voor energie tijdens de wandelingen, slaapzak, zonnebril! Anti-muggenspul met meer dan 20% DEET!!

Tips met eigen vervoer

Je kunt ook prima op eigen gelegenheid naar Kakadu. Hou dan wel rekening met een aantal zaken. Ik wil niemand bang maken, maar Kakadu is enorm en er komen dieren voor die je niet te dichtbij wilt hebben:

  • Zwem nooit in water waar dit wordt afgeraden ivm krokodillen en neem deze waarschuwingen zeer serieus. Ga overigens ook niet zonder meer af op het woord van een tourleider. Blijf zelf nadenken.
  • Hou met wandelingen altijd goed de route in de gaten. Weet je het niet meer zeker, keer dan liever terug dan dat je gaat zoeken.
  • Neem voldoende water en eten mee, ook voor het geval dat je terug moet lopen (over het algemeen zijn wandelingen prima aangegeven).
  • Rij niet met je gewone auto een 4WD track op. Het is niet alleen slecht voor je auto, je kunt ook echt stil komen te staan.
  • Niet alle bosbranden die je ziet zijn gevaarlijk. Vrijwel alle bosbranden in Kakadu zijn gereguleerd. Wees dus niet (te) bang.

Na deze waarschuwingen wil ik toch ook zeggen: Kakadu is over het algemeen zeer veilig en routes staan goed aangegeven. Zorg er voor dat je de Kakadu visitor guide meeneemt (gratis op meerdere plekken te verkrijgen).

Veel campings zijn vrij 'basic' met compost toiletten, niet altijd electriciteit en niet altijd (warme) douches. De camping bij Yellow Water en in Jabiru zijn wel luxe, maar ook meteen vrij duur.

De meeste wandelingen in Kakadu zijn erg kort, daardoor kun je redelijk snel veel plekken in het park bekijken. In een dag of vijf, zes heb je de meeste plekken gezien (al kun je er met gemak ook tien dagen doorbrengen).

Klimaat / Weer

De Top End van Australië kent een droog (Dry) en een nat (Wet) seizoen. Vanaf oktober begint het langzaamaan meer te regenen, maar de echte regendagen beginnen eind december en gaan door tot en met maart om in april langzaamaan minder te worden. In deze Wet blijft de temperatuur schommelen tussen de 25 en 35 graden. Het is dus warm en heel vochtig. Daar moet je tegen kunnen!

Hou je van iets meer koelte en niet van regen? Dan zijn juni, juli en augustus de beste maanden.

Een bezoek aan Kakadu kan in de verschillende seizoenen totaal verschillend zijn. Hele delen van het park zijn vaak afgesloten omdat je er simpelweg niet kunt komen vanwege het water. Twin falls is een waterval die vaak als een van de eerste NIET te bereiken is omdat je door een rivier moet om er te komen. Bepaalde wandelingen kunnen afgesloten zijn vanwege regen, achterblijvend water, krokodillen of extreme hitte.

December-maart/april: zeer warm en zeer vochtig! Prachtige ervaring, maar hou rekening met regen (heel veel regen). Als je een tropische kas in een dierentuin in Nederland al te warm vindt, dan moet je beslist niet in deze periode naar de Top End gaan.

April-juni: prachtige maanden. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn wat beter uit te houden, alles is super groen door de regen. Maar nog niet alles is begaanbaar door achterblijvend water.

Juli-september: qua temperatuur en luchtvochtigheid is het nu het beste uit te houden. Ook zijn veel bezienswaardigheden bereikbaar (maar nog steeds zal er af en toe iets afgesloten zijn).

Oktober-december: als de regen een beetje uitblijft, is bijna alles nu bereikbaar, maar sommige watervallen zullen opgedroogd zijn. Bijzonder zijn nu de poelen water waar honderden vogels (en andere dieren) samenkomen.