Geschreven door . Foto door: bolletjeom

Nitmiluk National Park is niet het park waar je het eerst aan denkt als je aan Australië denkt. Niet veel tours gaan erheen, en dat is erg jammer want het is een van de mooiste parken in de Northern Territory. Het Nitmiluk National Park is het meest bekend vanwege de Katherine Gorge die erdoor loopt. Deze bestaat uit 13 gorges (kloven waar water door stroomt) die in totaal 12 kilometer lang zijn. De wanden van de kloof zijn niet heel hoog, maar het is een prachtig afgelegen gebied waar je je alleen op de wereld kunt wanen als er niet teveel andere toeristen zijn. Je kunt de gorges op verschillende manieren bezichtigen. De avontuurlijke manier is met een kano, waarbij je zelfs meerdere dagen weg mag blijven als je van tevoren een vergunning aanvraagt om te kamperen in de gorge. Een luxer manier om de gorge te bekijken is met een cruise door de gorges. Je mag ook in de gorge zwemmen, er zitten wel krokodillen, maar dat zijn zoetwaterkrokodillen (‘freshies') en die doen geen kwaad. Van november tot maart kan de rivier echter wel wild zijn vanwege het regenseizoen, dan is zwemmen niet veilig. Een andere manier om het gebied te verkennen is te voet. Er zijn een aantal wandelroutes met mooie uitzichten over de gorge. Er staan veel bordjes met waarschuwingen dat je niet zonder water moet gaan lopen, en liever niet in de hitte, vooral in het regenseizoen (november tot maart). Toch is een tochtje naar een lookout, waar je volgens het bordje een uur voor moest uittrekken, prima te doen, wij deden er 10 minuten over! Je kunt je conditie zelf vast wel in schatten, dus doe wat je het slimst lijkt. De waarschuwing water mee te nemen is geen overbodige luxe, maar dat geldt eigenlijk voor alle wandelingen, vooral in de tropen en de outback.

Een ander, minder bekend deel van het Nitmiluk National Park zijn de Edith Falls. Dit is een plek die je echt niet mag missen! In de reisboeken wordt er niet veel over geschreven, maar het is mooier dan de Katherine Gorge (mijn mening). De Edith Falls zelf zijn niet eens zo heel groot, maar er zit een prachtig meertje onder waar je gerust de hele dag in rond kunt poedelen. Lekker temperatuurtje water en geen kroks in de buurt! Voor de actievere mensen onder ons is de wandeltrack van 2,6 km door het gebied echt een must. Je gaat eerst vrij steil omhoog, maar van daaruit heb je een prachtig uitzicht over verschillende watervallen en vuurrode rotspartijen. Echt Australië gevoel!!! Er lopen wat bruggetjes over de riviertjes, en wij moesten ook een rivier doorwaden om verder te kunnen, maar dat beetje verkoeling is wel lekker in die hitte! Omdat hier geen tours heen gaan is het gebied nog vrij onbedorven, er zijn niet veel mensen, en je kunt je ook hier weer alleen op de wereld voelen. Echt, als je naar de outback gaat met eigen vervoer moet je hier heen!

Wandelaars kunnen ook van Katherine Gorge naar de Edith Falls lopen. Dit is een 5-daagse tocht van 76 km, waar je een vergunning voor moet hebben die je kunt halen bij het bezoekerscentrum bij Katherine Gorge.

Katherine Gorge: Tel. bezoekerscentrum: 08-89721886
Kanohuur bij Nitmiluk Tours (08-89721253) voor AD 30,- tot 60,- voor een halve of hele dag. 

Gorge cruises zijn er van 2, 4 en 8 uur, de prijzen lopen tussen de AD 30,- en 80,-. De acht uur durende cruise gaat alleen van april tot november.

Edith Falls: De Edith Falls liggen 43 km boven Katherine. De makkelijkste manier om er te komen is met eigen vervoer, er loopt een verharde weg heen. Beschik je niet over eigen vervoer dan kun je met de Blue Banana Bus vanuit Katherine naar zowel de Katherine Gorge als naar de Edith Falls.