Geschreven door . Foto door: bolletjeom

Als je net bent geland in Sydney wil je natuurlijk meteen zoveel mogelijk van Australië zien. Het is vanuit Sydney goed mogelijk om allerlei uitstapjes te maken, en de populairste is toch wel een trip naar de Blue Mountains. 

De Blue Mountains is een park met prachtige uitzichten, groene bossen, bergen, gombomen en allerlei dieren die je in een Europees bos niet tegen zult komen. Het park dankt zijn naam aan de blauwe waas die boven de bergen hangt. Deze waas wordt veroorzaakt door een fijne mist van olie die wordt afgescheiden door de eucalyptusboom. Het toeristisch centrum van het nationaal park is Katoomba. Katoomba is een vrij alternatief plaatsje, totaal anders dan Sydney. New age is ook hier doorgedrongen, en je kunt overal yogaklasjes vinden. Ook het klimaat is hier totaal anders, met regelmatig sneeuw in de winter. Vanuit Katoomba kun je allerlei activiteiten ondernemen zoals abseilen, rotsklimmen, mountainbiken en canyoning. Ook is er een redelijk aanbod van overnachtingsmogelijkheden, variërend van campings tot luxe hotels. 

Als je niet zo veel tijd hebt kun je ook een dagtrip naar de Blue Mountains maken waarbij je ´s morgens vroeg vertrekt en tegen de avond weer terug wordt gebracht naar je hostel. Een aanrader is een trip met de Oz Experience (de groene bus die je al snel zult leren kennen en je overal tegenkomt). Onderweg naar de Blue Mountains stop je eerst in Windsor, een historisch dorpje, wat nu helaas vooral commercieel is. Maar het is voor velen wel het eerste Australische dorpje, en dat is toch een gaaf gevoel! Eenmaal in het park stopt de bus regelmatig zodat je goed rond kunt kijken en om foto's te maken. Als het weer een beetje goed is kun je de blauwe waas goed zien. Bij de tours zit vrijwel altijd een lunch inbegrepen net zoals een stop in Katoomba. Vanuit daar volgt een korte bushwalk en kun je de Three Sisters zien. Dit zijn drie vreemd uitstekende rotsen naast elkaar. Onderweg zie je met een beetje geluk allerlei bontgekleurde papegaaien! Weer terug de berg op valt erg mee, je kunt plaatsnemen in de Scenic Skyway. Dit is een soort kooi op wielen die razendsnel de supersteile berg weer oprijdt, onder een hoek van maar liefst 45 graden! Gaaf joh! De laatste stop is in het Featherdale Wildlife Park, waar je een voorproefje krijgt van alle dieren die je in Australië tegen kunt gaan komen. Het is een soort dierentuin, maar het verschil met een dierentuin zoals wij die kennen is dat de dieren veelal vrij rondlopen (op de krokodillen na natuurlijk) of in grote ruime verblijven zitten. Er lopen kangeroes, emu's, koala's, wombats, tasmanian devils, pelikanen en nog veel meer bekende en onbekende dieren. Je kunt de kangeroes en koala's aaien, nogal toeristisch natuurlijk, maar wel heel leuk! Vooral als dit je eerste kennismaking is met de Ozzie dieren is het erg leuk. Aan het eind van de dag wordt je weer teruggebracht naar je hostel. Mocht je na een dag nog niet genoeg van de Blue Mountains hebben dan kun je natuurlijk naar Katoomba reizen en vanuit daar alles op je gemak bekijken.

Bij je hostel kun je meer informatie krijgen over de trip met Oz Experience, net als bij Backpackers World en de meeste andere reisagenten. Deze trip kost ongeveer 60 dollar en er zit een lunch en een pick up bij je hostel bij.
Een andere optie is de Wonderbus (tel: 02-92475151) die vergelijkbaar is met de Oz Experience, maar als er plek is kun je hiermee ook een overnachting in Katoomba regelen waarna je de dag erna weer opgehaald wordt.