Chantal Geschreven door Chantal. Foto door: bolletjeom

Dat Australië bijna gemaakt is voor backpackers dat is bij de meesten al wel bekend. Het openbaar vervoer is voor zo´n groot en uitgestrekt land dan ook best goed geregeld. Naast de vele treinverbinding tussen de grote steden, kun je ook prima de bus pakken om Australië rond te reizen. Bedenk van tevoren wel goed wat je wilt. Wil je alleen van A naar B reizen of ben je echt van plan om je hele reis (bijvoorbeeld langs de Oostkust) met de bus te doen. Er zijn namelijk ook een aantal dat Tours of speciale buspassen aanbieden. 

Greyhound Bus

Greyhound is een busmaatschappij waar mensen van alle leeftijden mee reizen. De passagiers die gebruik maken van de Greyhound bussen die rechtstreeks van A naar B gaan zijn dan niet alleen backpackers, maar vooral ook de Australiërs zelf. De Greyhound heeft een uitgebreid netwerk van buslijnen door heel Australië, waar de normale wegen lopen, dus niet over de onverharde wegen dwars door de outback. In sommige gebieden kan het mogelijk zijn dat er alleen maar Greyhound bussen rijden en geen bussen van andere bedrijven. Greyhound heeft erg luxe bussen met onder andere airconditioning en ze vertrekken vaak diverse malen per dag. Dit is zeker een van de grote voordelen van Greyhound bussen! In de  steden kun je of bij een Greyhound kantoor rechtstreeks of bij één van de vele travel agencies een speciale buspas aanschaffen. Dit kan natuurlijk ook via internet. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Bedenk dus goed van tevoren waar je naar op zoek bent en bekijk alvast de mogelijkheden. Een voorbeeld is een buspas waarmee je van A naar B reist binnen een vast gestelde periode. Je mag dan in alle tussengelegen plaatsen waar de bus stopt uitstappen en met een latere bus weer verder reizen.

Dit wordt ook het 'hop-off en hop-on' concept genoemd. Je dient echter wel van tevoren je plek (vaak telefonisch of via internet) te reserveren voor een latere bus. Het voordeel van zo'n pas is dat je geen verdere kosten aan transport gaat hebben op de betreffende route. Zitten er ook nadelen aan, ja. Kom je onderweg een aantal leuke plekken tegen waar je wilt blijven of eventueel werken of  wil je compleet van route veranderen omdat je met andere backpackers wilt gaan reizen, dan zit je toch met de beperking van je buspas omdat deze alleen binnen een vastgestelde periode gebruikt kan worden. Bedenk dus goed wat voor jouw situatie het beste is om je geld zo efficiënt mogelijk te besteden! Een buspas van Sydney naar Cairns met de Greyhound bus is voor veel reizigers een handige optie. Deze buspas kost ongeveer AUD $350 en hiermee kun je zo vaak als je wilt en waar dan ook uit- en instappen, maar je kunt maar in 1 richting reizen. Deze buspas is 90 dagen geldig.

Wil je weten waar je naar toe kunt bekijk dan even de kaart met routes en bestemmingen.

Buspassen in combinatie met hostelvouchers

Greyhound heeft in de afgelopen jaren geprobeerd, in verband met de concurrentie, om de passen steeds aantrekkelijker te maken voor de reizigers. In samenwerking met YHA hostels, Nomads hostels en Base hostels in Australië biedt Greyhound nu buspassen aan waarbij overnachtingen in één van de bovengenoemde ketens bij de prijs zijn inbegrepen. Handig, je betaalt één bedrag vooruit en hoeft in de dagen erna je overnachtingen niet meer apart bij te betalen. 

Ook hier zijn weer vele opties in mogelijk. Een voorbeeld een buspas met YHA hostel vouchers. Je kunt bijvoorbeeld een pas kopen voor de afstand Melbourne - Sydney - Cairns. De buspas is 6 maanden geldig en afhankelijk van het aantal overnachtingen dat je erbij wilt kan de prijs variëren.

Soms krijg je de korting wanneer je met een speciale kortingspas zoals die van VIP of YHA de boeking maakt. Dit houdt in dat je een membership kaart van de YHA Hostel keten (of Hostelling International) van rond de $32 (AUD) in je bezit moet hebben bij het kopen van deze buspas. Naast korting in de YHA hostels, geeft deze membership kaart ook korting op vele andere activiteiten en transportmiddelen.

Een overnachting kost dan teruggerekend zo'n $27 (AUD) per nacht, je slaapt dan in een dorm met meerdere reizigers. Wil je een eigen kamer dan moet je het verschil in prijs zelf bijbetalen. Vergeleken met losse overnachtingen is zo'n buspas voordeliger, in Sydney betaal je voor een YHA hostel al gauw tussen $33 - $48 dollar pp voor een dorm! Scheelt dus een hoop dollars met een voucher. De gemiddelde prijs van een YHA dorm ligt zo rond de $30 (AUD). Reizigers zonder membership kaart betalen zo rond de $2 - $3 dollar meer per nacht. .

Het ligt er dus weer aan wat voor type reiziger je bent of deze combi-pas wat voor jou is. Vind je het makkelijk om niet elke keer opnieuw voor je kamer te hoeven betalen en wil je graag in de, vaak goede, YHA hostels verblijven, dan is dit een prima optie. Wil je niet gebonden zijn aan de YHA hostels, dan is het wellicht voordelig om alleen een buspas te kopen. Je kunt altijd nog kiezen om een membership kaart te kopen van een van de hostelketens om zo toch van de kortingen gebruik te kunnen maken in de hostels. 

Oz Experience

De Oz Experience of ook wel Ozzie Explorer is een echte backpackers bus. Het ligt er zeker aan wat type reiziger je bent. Ben je een echte partyganger of ga je toch liever voor de rust, natuur en de locals. Afhankelijk hiervan zul je deze bus helemaal te gek vindt of er een bloedhekel aan zult krijgen. Over het algemeen zijn het meer de feestgangers, die wel erg houden van enige alcohol die gebruik maken van de Oz Experience. Ik heb zelf nooit met de Oz Experience gereisd, maar heb wel een aantal verhalen gehoord die met elkaar overeen komen. Het is een prima manier van reizen, maar het moet wel bij je passen. 

Met de Oz Experience bus reis je niet meteen van A naar B, maar in plaats daarvan stop je op vooraf bekend gemaakte plaatsen, zodat je meer van Australië kunt zien! Je reist voornamelijk met andere backpackers, dus een ideale wanneer je alleen reist om een maatje zoekt om mee rond te trekken. Behalve het bezoeken van de toeristische plekken, zal de buschauffeur je tijdens de hele trip voorzien van achtergrond informatie over de route, de plaatsen die je bezoekt en eventuele verdere vragen die je hebt. 

Nadeel van deze manier van reizen kan zijn dat wanneer niet veel geld op zak hebt en je met deze maatschappij reist je mogelijk niet aan alle activiteiten mee kan doen, bijvoorbeeld bij toeristische attracties die niet inbegrepen zijn in de prijs. Ga je niet mee met de tour, zul je enige uren moeten wachten voor de tocht weer word voortgezet. Zorg dus voor voldoende budget wanneer je voor de Oz Experience bus kiest.  

Ook bij Oz Experience is het mogelijk vooraf speciale buspassen te kopen. Net zoals bij de Greyhound zijn er enorm veel variaties. Ook veranderen alle aanbiedingen, acties en samenstelling van deze passen regelmatig. Kijk dus ook weer hier eerst goed rond wat er mogelijk is en wat de kosten overal zijn. Met een beetje 'shoppen' langs de travel agencies kan je nog wel eens leuke kortingen scoren! 

Naast de Greyhound en Oz Experience zijn er natuurlijk ook kleinere busmaatschappijen of reisorganisaties die door verschillende delen van Australië touren. Deze zijn makkelijk te vinden via een zoekmachine of loop gewoon een travel agency in Australië binnen!