Moira van den Berg Geschreven door Moira.

Vind je het kopen van een auto teveel geregel, maar wil je toch met meer zelfstandigheid rondreizen dan bijvoorbeeld afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer? Dan is voor jouw misschien een auto huren wel een goede optie. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld de tijd die je kwijt bent aan het zoeken van een geschikte auto, eventueel opknapkosten en alle registratiezaken.

Waar moet je op letten bij het huren van een auto?

Leeftijd heeft in de meeste gevallen invloed op de kosten bij het huren van een auto in Australië. Wanneer je nog onder de 21 jaar bent kan het zijn dat je nog geen auto mag huren bij sommige verhuurbedrijven. Ben je jonger dan 25 jaar, dan is de kans zeer groot dat je extra verzekeringspremie moet betalen, omdat je in de 'risico categorie' valt. Ben je ouder dan 25 jaar dan ben je hiervan vrijgesteld.

Bedenk wel dat elk verhuurbedrijf zijn eigen regels hanteert. Ik heb zelf bijvoorbeeld bij Apollo verhuur meegemaakt dat ik niks extra hoefde bij te betalen, ik was destijds 24 jaar. Informeer dus altijd goed van tevoren of er kosten bij gaan komen, zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Verder moet je goed bedenken wat voor verzekering je erbij wilt afsluiten. In Australië kennen ze verschillende systemen met verzekeringen hoe minder risico hoe meer je per dag moet betalen. De prijzen die je in advertenties of op internet ziet staan is vaak exclusief de verzekering.  Dit kan dus betekenen dat je verzekeringkosten net zo hoog uitvallen als de daghuur van de auto. Bedenk wel wanneer je besluit een 'goedkopere' verzekering afsluit dat je eigen risico een stuk hoger wordt. Wanneer je dus bepaalde schade oploopt of om andere reden kosten gaat hebben, moet je een stuk dieper in je buidel tasten.  Let bij het ophalen van de auto goed op of er al zichtbare schade opzit. In principe moet de verhuurder op dat moment een check doen en op een tekening aangeven of er al schade aan de auto zit, bijvoorbeeld een kras of een barst ergens. Vervolgens krijg jij een kopie van deze tekening mee. Wanneer je de auto weer inlevert kan je dan niet verantwoordelijk gehouden worden voor deze schade.

Bij het huren van een auto zit ook een speciaal kilometersysteem. Men werkt met twee systemen:

 • Beperkt aantal kilometers
  Dit houdt in dat je bijvoorbeeld 200 'gratis' kilometers per dag bij je daghuurprijs in hebt zitten. Ga je hieroverheen, dan brengen ze bijvoorbeeld $0,25 (AUS) per gereden kilometer die dag in rekening. Bij het ophalen van de auto staat de teller dan op 0, dus hier valt ook niet mee te sjoemelen. Ben je van plan om dagelijks geen grote afstanden te rijden, dan is dit een degelijke optie. Vaak ook goedkoper dan de onbeperkte aantal kilometers. Deze extra kilometers betaal je bij het inleveren van de auto.
 • Onbeperkt aantal kilometers
  De naam zegt het al in principe. Met dit systeem mag je zelf bepalen hoeveel kilometers je dagelijks wilt afrijden. Het maakt niet uit of je 10 of 600 kilometer rijdt, er worden geen extra kosten in rekening gebracht. Kies je voor dit systeem, dan ligt de daghuur van de auto vaak wel wat hoger. Reken dus goed uit wat voor jouw de beste optie is!

Wat erg handig is om te weten of je de auto op een andere plaats in Australië kunt inleveren dan waar je deze hebt opgehaald. Dit is vaak prettiger dan wanneer je speciaal moet terugrijden om de auto af te leveren terwijl het eigenlijk niet op je route ligt. Onderschat de afstanden in Australië niet, ze zijn groter dan dat je denkt. De meeste verhuurbedrijven eisen dat je de auto terugbrengt naar waar je deze gehuurd hebt. Of zij brengen (een hoop) extra kosten in rekening wanneer je toch wenst om de auto bij een filiaal af te leveren in een andere stad.

Reis je met meerdere mensen rond en zijn zij ook in het bezit van een rijbewijs. Dan is het handig wanneer het aantal rij uren verdeeld kan worden. In verband met de verzekering moet je dit van tevoren wel aangeven en elke chauffeur moet hiervoor tekenen in de huurovereenkomst. Doe je dit niet en krijgt een andere chauffeur schade of een ongeluk, dan kan je problemen verwachten met je verzekering. Het kan overigens zijn dat je voor de extra chauffeurs moet bijbetalen.

Vraag altijd van tevoren waar je met de auto mag komen. Wanneer je geen 4WD huurt, mag je in de meeste gevallen niet over onverharde wegen rijden. Doe je dit wel en maak je schade of krijg je een ongeluk, dan zit dit dus niet bij je verzekering in.  Ben je wel van plan om naar bijvoorbeeld veel Nationale Parken te gaan met onverharde wegen, vraag dan van tevoren aan het verhuurbedrijf met welke auto dit wel mogelijk is. 

Waar een auto huren?

Je kan direct bij de autoverhuurbedrijven zelf een auto huren of via een tussenpersoon, in vorm van een travel agency. Deze tussenpersonen sluiten vaak ook enorm goede deals met de autoverhuurbedrijven. Oftewel een beetje shoppen kan nooit kwaad. Kijk bijvoorbeeld eens bij de kleinere locale verhuurbedrijven. Deze auto's zijn net zo goed en soms zelfs goedkoper, ideaal wanneer je een auto voor een paar dagen wilt huren en in dezelfde stad wilt terugbrengen. 

Autoverhuur bedrijven

Tussenpersonen

Wat zijn de kosten van het huren van een auto in Australië?

De kosten kunnen enorm variëren, daarom is het ook van belang dat je van tevoren goed rond kijkt welke aanbiedingen er allemaal zijn. De daghuur van een auto hangt af van de volgende zaken:

 1. Is het hoog- of laagseizoen voor het toerisme in het gebied waar jij een auto wilt huren?
 2. Wat voor type auto wil je huren, 2-deurs of 5-deurs, kofferbakruimte etcetera.
 3. Welke verzekering kies je m.b.v. je eigen risico bij schade?
 4. Breng je de huruauto terug op dezelfde locatie of in een andere stad.
 5. Huur je een auto in een grote stad of een klein dorp. Hoe meer concurrentie hoe lager de prijzen over het algemeen.
 6. Huur je lastminute of al maanden van tevoren?

Zoals je kunt zien is het lastig aan te geven wat je gemiddeld kwijt bent aan een auto per dag. Op de meeste websites staan specials calculators waarmee je de kosten kunt uitrekenen voordat je een definitieve boeking maakt. Bedenk wel dat bovenop de daghuur ook de benzinekosten nog komen. Ben je van plan om voornamelijk langs de Oostkust van Australië te rijden, dan zullen de prijzen redelijk zijn. Kom je in de Northern Territory en Western Australia in de Outback zullen deze hoger liggen. Houdt dan ook rekening met stevige stijgingen in de literprijs. Dit kan makkelijk oplopen tot $0,50 (AUS) per liter. Het heeft echter geen zin om te gaan 'benzine-shoppen' in de Outback, want de eerstvolgende is vaak honderden kilometers verderop! Daarnaast is het laatste wat je wil is ook zonder benzine te komen te staan in de Outback.