Chantal Geschreven door Chantal. Foto door: bolletjeom

De meeste langeafstandstreinen in Australië bieden eersteklas, luxe en 'economy class' coupés, couchettes en slaapstoelen. Bovendien bestaat in veel treinen de mogelijkheid tot 'a la carte' diners en lichte maaltijden. De 'lounge car' heeft voor je gemak een bar met snacks.

Reserveren wordt aangeraden voor de langere treinreizen. Reserveringen voor bepaalde diensten is zelf al 9 maanden van te voren mogelijk. Je kunt de meeste kaartjes ook in Australië kopen. Daarnaast krijg je in veel gevallen flinke korting ( tot wel 50%) wanneer je meer dan 2 weken van te voren je ticket boekt.

Treinterminologie

Sleeping Berths
Beschikbaar op de meeste nachtdiensten voor $A35 - $A105 p.p/p.n extra. Reserveren wordt aanbevolen. Je dient je couchette in dezelfde klasse reserveren als uw gereserveerde zitplaatsen.

First Class
Dubbele coupés waar de zitplaatsen uitklappen tot twee couchettes. De meeste coupés hebben douche en toilet, wastafel, koud en warm water en stopcontact voor scheerapparaat. Roomettes hebben dezelfde faciliteiten, maar met slechts één couchette.

Economy Class
In Queensland zijn hierin drie couchettes met douches en toiletten aan de uiteinden van de wagons. Indien er geen couchettes zijn, worden er slaapstoelen gebruikt.

Holiday Class
Coupé met twee couchettes beschikbaar op The Ghan en de Indian Pacific en elke wagon heeft douches en toiletten aan de uiteinden van de wagons. Holiday Class reizigers hebben een eigen restaurant en kunnen gebruik maken van de 'lounge car'.

Coach Class
Coach Class wagons hebben slaapstoelen. Op de treinen naar Perth, Alice Springs en Cairns zijn er douches en toiletten voor de 'coach' en 'economy class'.

Motorail
Geeft je de mogelijkheid om uw auto mee te nemen naar je bestemming. Dit is echter niet op alle diensten mogelijk, vraag naar de mogelijkheiden bij het maken van je reservering.

Eetgelegenheid

De meeste Interstate treinen hebben restauratiewagons (maaltijden tussen $AIO-20). In de 'lounge car' worden alcoholische en andere dranken geschonken.

Toegestane bagage

Op Interstate treinen mag je maximaal 50 kg bagage. Middelgrote koffers en handbagage kunnen in de coupé. Grotere bagage moet 30 minuten voor vertrek bij de bagagebalie worden afgegeven. Deze bagage kun je bij aankomst op je eindstation weer ophalen.

Reisonderbreking

De heenreis moet beginnen op de datum die op het ticket staat. Onderbreken mag mits van te voren afgesproken en mits de hele reis wordt voltooid binnen een bepaalde tijd. Bij bepaalde typen kortingen mag de reis niet worden onderbroken.

Treinreizen

In Australie heb je de mogelijkheid om een aantal overgetelijke treinreizen te maken van de ene kant naar de andere kant van het continent. Reizen met de trein is niet alleen een prettige manier van reizen qua comfort, maar je kan ook rustig genieten van het prachtige landschap en kennis maken met de medereizigers in de trein.

De prijzen van een ticket voor deze routes zijn zeer gevarieerd, afhankelijk van de klasse en soms ook het hoog- of laagseizoen. Kijk eens rustig op de speciale websites die deze routes hebben. Hier staat de meest actuele prijsinformatie op, mogelijke arrangementen, gedetailleerde routes en impressies.

Tip: Voor de routes 'Indian Pacific' en 'The Ghan' is het soms ook mogelijk om een ticket met korting te kopen bij bijvoorbeeld de locale Tourist Information Center of travel agency. De korting is echter nooit gegarandeerd.

Indian-Pacific -> Sydney - Adelaide - Perth               Reisduur: Twee dagen en drie nachten (65 uur), enkele reis

Dit transcontinentale hotel op wielen rijdt het hele jaar door tussen Sydney en Perth. De reis van 4352km verbindt de twee oceanen de Indian Ocean en de Pacific Ocean, waar deze route zijn naam aan te danken heeft.

De trein vertrekt minimaal eenmaal per week vanuit Sydney of Perth. In drukkere periodes in het jaar is het twee keer per week. Kijk voor het actuele schema op de website. Vanuit Sydney rijdt deze trein via de Blue Mountains tot aan Lithgow en zo verder via Bathurst, Orange en Parkes. De volgende halte is Breken Hill, een mijnstadje dichtbij de ZuidAustralische grens. Vanuit Adelaide voert de route naar het noorden door het graanland naar Port Augusta aan de Spencer Gulf. Hier voert de reis verder naar het westen, naar de unieke Nullarbor Plain en de beroemde 'Long Straight': 478,4 km rechttoe-rechtaan tussen Ooldea en Nurina. De volgende halte is Cook, waar u eventjes kunt uitstappen. Vervolgens gaat u de grens met West-Australië over naar Kalgoorlie. Het laatste stuk voert door goudkleurige graanvelden die tot de kust en de Darling Ranges reiken en tenslotte bereikt u de hoofdstad van West-Australië: Perth, aan de Swan River.

Website Great Souther Rail 'The Indian Pacific'

The Ghan -> Adelaide - Alice Springs - Darwin                      Reisduur: Adelaide - Alice Springs (12 uur)

                                                                                                         Reisduur Alice Springs - Darwin (24 uur)

Deze trein is vernoemd naar de geharde Afghaanse handelaren en hun kamelencaravans die de belangrijkste verbinding tussen het Red Centre van Australië en de rest van het land vormden. The Ghan is één van de meest luxe treinen van Australië. De 1555 km lange reis van Adelaide naar "The Alice" is een levenslijn naar het art van de 'Outback'. In 1999 rijden er nieuwe diensten die Alice Springs met Melbourne en Sydney verbinden.

De trein vertrekt minimaal eenmaal per week vanuit Sydney of Perth. In drukkere periodes in het jaar is het twee keer per week. Kijk voor het actuele schema op de website (zie link hieronder).

Website Great Souther Rail 'The Ghan'

The Southern Spirit -> Adelaide - Brisbane                                 Reisduur: 6 dagen

Een nieuwe exclusieve route die in dit jaar pas aan zijn tweede seizoen begint! In een zeer comfortabele trein vol luxe rijdt je dwars door het spectaculaire landschap van Australia! Van het subtropische Brisbane tot het rode zand in de Outback. De vertrektdata voor deze route is echter zeer beperkt, alleen een aantal maal in Februari 2011. Kijk op de website voor de aangeboden arrangementen en eventule combinaties met bijvoorbeeld 'The Ghan' richting Alice Springs.

Website Great Souther Rail 'The Southern Spirit'

The Sunlander -> Brisbane-Cairns                                            Reisduur: Anderhalve dag (32 uur)

Deze prachtige treinreis van Brisbane naar het tropische noorden is een belevenis op zich. Deze trein heeft twee klasses. De 'Queenslander class' is de luxe eerste klas. Hierbij heb je de mogelijkheid om te genieten van heerlijke fine dining met absolute comfort terwijl u door het landschap van Queenland rijdt. De tweede klasse 'Sunlander class' is voor de reizigers met een kleiner budget. In deze klasse is er ook de mogelijkheid om een cabine te reserveren of alleen een stoel. In een aparte wagon zijn diverse versnaperingen.

De Sunlander vertrekt driemaal per week vanuit Brisbane of Cairns.

Spirit of the Outback -> Brisbane - Longreach                                             Reisduur: 1 dag (24 uur)

Begin aan een avontuurlijke reis en ontdek één van de laatste fantastische wildernissen van Australië. Ga naar de unieke bezienswaardigheden in de Outback, zoals het Worker's Heritage Centre in Barcaldine, het Waltzing Matilda Centre in Winton of Stockman's Hall of Fame in Longreach. In de bar kun je jezelf ontspannen met een drankje en in het Tucker Box Restaurant kunt u een stevige maaltijd krijgen, Motorail service is mogelijk.

Kuranda Scenic Railway  -> Cairns - Kuranda - Cairns                          Reisduur: Anderhalf uur (enkele reis)

Dit is een ervaring die de bezoeker niet mag missen, deze onvergetelijke reis in oude houten wagons klimt omhoog door 34km dicht tropisch gebladerte in een regenwoud, werelderfgoed. Stap over op de Skyrail kabelbaan om het woud vanuit een ander perspectief te bekijken.

Deze trein vertrekt twee maal per dag en rijdt het gehele jaar, met uitzondering van 1e Kerstdag.

Website 'Kuranda Scenic Railway

Tip: Natuurlijk zijn er nog veel meer lange (interstate) treinreizen mogelijk. Een handige website voor een goed overzicht is Rail Australia. Door middel van een virtuele kaart van Australie zie je precies van waar tot waar de routes gaan.  

Stedelijke treinverbindingen Australië

New South Wales (NSW)

Countrylink is voor een groot deel verantwoordelijk voor het treinverkeer  in de staat New South Wales. Voor  het personenvervoer over lange afstanden in New South Wales biedt Countrylink dagelijks diensten met moderne treinen die de belangrijke steden aan de oostkust, regionale centra en Canberra met elkaar verbinden. Countrylink biedt ook een populair assortiment aan Rail Holidays die treinreizen combineren met een keus aan accommodatie en tochten. De East Coast Discovery Pass biedt 'economy' treinverkeer tussen Melbourne en Cairns. U mag uw reis onderweg onderbreken, maar slechts in één richting. Countrylink reisbureaus treft u in heel Sydney en in alle grote centra op het platteland van NSW. CityRail verzorgt ook dagtochten naar bezienswaardigheden in groter Sydney, waaronder de Blue Mountains en Central Coast. Het hoofdstation is Central Railway Station, Eddy Avenue.

Website: www.countrylink.nsw.gov.au

Australian Capital Territory (ACT)

De Sydney-Canberra trein rijdt driemaal per dag van en naar de hoofdstad van Australië door de prachtige omgeving van de Southern Highlands.

Queensland (QLS)

Het stedelijke netwerk van Brisbane biedt een goede, goedkope dienst in stad en buitenwijken. De twee hoofdstations zijn Central en Roma Street. In Queensland zijn lange treinreizen prima te doen. De treinen van Queensland Rail rijden langs de kust, door natuurschoon en naar de Outback, oftewel talrijke prachtige reizen zijn er mogelijk.

Victoria (VIC)

Vanuit Melbourne, de grootste stad van de staat Victoria, gaan er onder andere treinen richting Adelaide, Canberra en Sydney. Verder zijn er nog diverse regionale treinreizen mogelijk. Melbourne heeft twee grote stations. Flinders Street, bekend van de foto's in de reisgidsen is voornamelijk voor de locale treinen (binnen Melbourne en de vele suburbs). Het tweede, maar grotere station is Southern Cross op een steenworp afstand van Flinders Station.

Metlink is het bedrijf wat verantwoordelijk is voor de locale treinen en trams in Melbourne. Het tram- en treinnetwerk is zeer uitgebreid. Het verbindt alle suburbs om Melbourne met de binnenstad. Er zijn een aantal goede deals die je als toerist kunt gebruiken om kosten te sparen. Zo kun je voor zondag een speciale 'Sunday Saver' Ticket kopen voor om en nabij $ 3,-. Hiermee kan je de hele dag in zowel bus, tram als trein (binnen de stadsgrenzen en suburbs van Melbourne) gebruiken. Kijk eens op de website van Metlink welke tickets er allemaal zijn en waar ze te koop zijn. 

De regionale trein- en busdiensten van Victoria bieden een service naar alle grote toeristenattracties en vele andere bestemmingen 'waar men niet elke dag komt'. aast de vaste routes biedt V/Line een reeks vakanties en tochten van dagtochten tot zeer uitgebreide tochten, incl. logies e.d. (Information number: 136 196 dagelijk tussen 06:00 en 22:00 uur)

Website 'V/Line': http://www.vline.com.au/index.aspx?sid=0 

Western Australia (WA)

De witte stranden van Cottesloe en Leighton bevinden zich op korte afstand van het centrum van Perth. Als u wat meer wil tien, stapt u op een trein in Perth naar de havenstad Fremantle waar het spoorwegstation zelf een histarisch gebouw is. Een assortiment aan tochten, inclusief trein- en busvervoer is verkrijgbaar bij reisbureaus die geheel verzorgde reizen aanbieden.

South Australia (SA)

Adelaide heeft een uitgebreid netwerk van transportservices. Een idee voor een stadsdagtocht begint bij het Australian National terminal in Keswick, waar u met een taxi of minibus een buitenwijklijn neemt en dan naar het oude City station reist In het centrum van Adelaide.

Hopelijk ben je nu wat meer op de hoogte over hoe je met de trein kunt reizen binnen Australie. In sommige gevallen is het een goedkopere optie dan met een bus en ook nog eens een stuk comfortabeler. Wat je ook meteen zal opvallen in de Australische treinen is dat het een stuk gezelliger reizen is dan met de NS. Mensen spreken je aan en je kunt geweldig leuke gesprekken voeren met mensen die je nog nooit gezien hebt! Alleen daarom al is het zeker de moeite waar de trein eens uit te proberen.

Tip:  Nog op zoek naar een andere website met veel informatie over alle treinreizen in Australie, kijk dan eens op  www.seat61.com