Kim van Dijk Geschreven door Kims. Foto door: Kims

Op je reis door west-Australie moet is de regio van Kalbarri via Shark Bay naar Coral Bay een aanrader met extreme landschappen en een schitterende ruige kust.

Kalbarri

Dit populaire vakantiestadje ligt zeer mooi aan een beschermde baai. De ruige kust is schitterend. Je kunt hier allerlei watersporten beoefenen en mooie paardrijtochten doen. Het Kalbarri National Park is een divers gebied met verschillende wandelingen en mooie landschappen. Er is geen kampeerplek in dit park. Hou rekening met de extreme hitte hier voornamelijk in de zomer en neem meer dan genoeg water mee!! Elk jaar overlijdt er hier helaas wel iemand door de hitte en uitdroging. In de periode rond juni / juli trekken de Humpback walvissen, die tussen de 12 en 16 meter lang kunnen worden, door de regio. Een andere attractie zijn de dolfijnen. Surfers hebben hier de kans om met dolfijnen door de golfen heen te surfen. 

Shark Bay

Hamelin Pool is de eerste interessante plek om te stoppen. Hier kun je ‘stromatolites’ zien; de oudste en grootste levende fossielen op aarde.  

Shell Beach ligt een klein stukje rijden verderop. Dit strand bestaat alleen maar uit witte kleine schelpjes. Gecombineerd met het aquamarijne water is het een mooi contrast. Aan het begin van de 20e eeuw werden de schelpen samengeperst tot bouwblokken waarmee huizen en gebouwen werden gemaakt. Een voorbeeld hiervan is te zien bij Hamelin Pool.

Ocean Park heeft onder andere verschillende aquariums met allerlei vissen en schildpadden die in de wateren rondom Shark Bay voorkomen. Het is een leuk, klein en informatief park.

Monkey Mia is de voornaamste plek waarom toeristen naar Shark Bay gaan. In dit national park worden elke morgen een paar keer dolfijnen gevoerd tussen 7:30 en 12:00. Je kunt ze zo van dichtbij bewonderen. Als je geluk hebt, mag je ze ook een visje geven. De dolfijnen krijgen maar een klein deel van hun dagelijkse behoefte waardoor ze niet afhankelijk worden van mensen. De dolfijnen zijn in heel Shark Bay te vinden net als de zeekoeien.

Denham is een klein stadje met de noodzakelijke winkels. Let op voor de automonteurs hier, sommige proberen backpackers graag op te lichten. Vraag altijd na bij andere automonteurs of ‘locals’ of de prijs en wat ze zeggen ongeveer klopt.

Francois Peron National Park (4WD!) is een park op de punt van het Shark Bay schiereiland. De wegen in dit park bestaan voornamelijk uit zand dus het is een noodzaak om je banden te laten zakken naar zo’n 25 PSI (of lager als je het aandurft om naar het zeer zanderige Herald Bight te rijden). Aan het begin van het park staan sinds 2011 bandenpompen om je banden leeg te kunnen laten lopen en later weer op te pompen. Rijdt niet te hard want je kunt tegenliggers tegenkomen op de zanderige weggetjes. Het park heeft een aantal schitterende stranden waar rode duinen overgaan in wit strand in blauw water. Er zijn meerdere rustige kampeerplekken, weinig mensen blijven hier ’s nachts. Helemaal op de punt van het park en het schiereiland zijn uitkijkplatformen vanwaar je het waterleven in de baaien onder je kunt bekijken. Als je de tijd neemt zie je dolfijnen, mantaroggen, schildpadden, een zeekoe, haaien en heel veel vissen langskomen. In het juiste seizoen zijn er ook walvissen te zien.

Een minder toeristisch gedeelte van Shark Bay is het andere schiereiland naar de Zuytdorp Cliffs en Steep Point. Ook hier is een 4WD essentieel, sommige delen van de weg zijn zeer zanderig, andere rotsachtig. Dirk Hartog Island is een eiland net voor de kust waar veel gevist wordt. Met een beetje geluk neemt een ‘local’ je mee op zijn boot en kun je een hengeltje uitgooien of het ruige eiland bewonderen.

Carnarvon

Dit stadje is prima punt om je verse boodschappen in te slaan, maar verder heeft het weinig te bieden. In de regio rondom Carnarvon wordt veel fruit en groente verbouwd, voornamelijk bananen. Je kunt ook lekkere verse vis en garnalen kopen in de buurt van de haven.

Point Quobba ligt ten Noorden van Carnarvon. Langs de kust kun je op verschillende plekken kamperen, maar ten Noorden van Quobba wordt de weg ‘4WD only’. Je kunt hier zwemmen en snorkelen in de beschermde baai. In het juiste seizoen komen walvissen heel dicht langs de kust voorbij zwemmen. Een spectaculair gezicht!

Coral Bay

Coral Bay ligt aan het begin van het Ningaloo Marine Park. De nederzetting bestaat uit een camping, hostel, hotel, wat winkels en een paar huizen. Je kunt erg mooi snorkelen in de baai waar veel tropische vissen en koraal te zien is. Als je richting het Noorden loopt via het strand kom je bij een haaien ‘nursery’. Babyhaaien leven hier dichtbij het strand tot ze groot genoeg zijn om met eigen vinnen te zwemmen (variant op ‘op eigen benen staan’). Ze zijn totaal ongevaarlijk. Coral Bay is een zeer populaire vakantiebestemming voor Australiers, dus hou daar rekening mee.

In het juiste seizoen kun je mee met boottoers om met de grote mantaroggen te zwemmen. En er is een mogelijkheid om te duiken.