Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Erik

 • Voor slechts € 62.03 naar Kaapstad Nu boeken

Kaapstad, een bezoekje waard als je in het mooie Zuid-Afrika bent. Dankzij de prachtige ligging bij de Atlantische Oceaan en aan de voet van de Tafelberg is Kaapstad een must-see voor veel toeristen. Maar waar moet je zijn en wat moet je zien in Kaapstad? Ook is Kaapstad een prima plek om je rondreis door Zuid-Afrika te beginnen of te eindigen. 

Bezienswaardigheden Kaapstad

Kaapstad heeft een heleboel bezienswaardigheden in en rondom de stad die het bezoeken meer dan waard zijn. Of je nu een van de townships wilt bezoeken of de beroemde Tafelberg, er is voor iedereen wel iets te vinden.

Tafelberg

De bezienswaardigheid in Kaapstad is natuurlijk de beroemde Tafelberg. Het is altijd spannend of je het geluk hebt om hem met strakblauwe lucht te bewonderen. De meeste dagen van het jaar is de Tafelberg namelijk verminderd of helemaal niet zichtbaar doordat er een tafelkleed van wolken over heen hangt.  Het gebeurt dus regelmatig dat mensen teleurgesteld uit Kaapstad weg gaan, omdat ze dit mooie natuurverschijnsel niet hebben kunnen zien.

Is het weer wel goed dan kun je bovenop de Tafelberg lekker wandelen. Dat is zeer de moeite waard. Het uitzicht over Kaapstad en de oceaan is adembenemend. Op de berg zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Ook kom je overal 'dassies' tegen.

De makkelijkste manier om de Tafelberg op te gaan is met de kabelbaan. Een retour ticket kost 240 Rand. Omdat de kabelbaan bij harde wind niet open is, doe je er goed aan van te voren de weersvoorspelling te vragen. Mocht het weer op de berg uiteindelijk omslaan, dan zal je zo snel mogelijk weer naar de kabelbaan terug moeten, voordat deze niet meer gaat. Zowel bij het kabelbaan station als op de website van de kabelbaan kun je de actuele weersvoorspellingen vinden. Houd er ook rekening mee dat het weer heel snel kan omslaan. Soms binnen een half uur van stralend blauwe lucht naar donkere wolken met harde wind en regen. Afhankelijk van welke periode dat je reist doe je er dan ook goed aan ook wat warms of een winddicht jack mee te nemen.

Een ticket kun je op de dag zelf bestellen via de website óf via het opstappunt 5 van de Hop on Hop Off Sightseeing bus bij hun kantoor aan 81 Long Street. Dit is aan te bevelen want het scheelt weer wachten. De rij voor mensen zonder tickets is namelijk langer.

Een andere manier is om de berg zelf te beklimmen. Dit is niet voor iedereen weggelegd want het is een pittige klim. Omhoog zal je zo'n 2 à 3 uur bezig zijn. Je kunt eventueel weer met de kabelbaan naar beneden voor 125 Rand.

Om bij de Tafelberg te komen, kun je een taxi nemen. Een leukere manier is de Hop On Hop Off Sightseeing bus te nemen. De rode lijn brengt je naar de Tafelberg. Dit is een makkelijke manier van reizen en je krijgt bovendien via de audioguide leuke interessante informatie over de bezienswaardigheden onderweg. Na de Tafelberg kun je de rode lijn verder nemen richting Waterfront. 

Wanneer je met eigen vervoer naar de Tafelberg gaat houd er dan rekening mee dat het erg druk kan zijn en parkeren een uitdaging kan vormen. Er zijn maar een beperkt aantal parkeerplaatsen. Veel mensen zetten hun auto dan ook ergens aan de kant van de weg wat ook (bijna) onderaan de berg kan betekenen. Hier staan dan ook een heleboel slimme taxi chauffeurs te wachten om je naar boven te rijden.

Signal Hill

Op Signal Hill heb je een mooi uitzicht op de Tafelberg. Vooral vlak voor de zonsondergang is dit een mooie uitkijkplek. Het kan ook hier behoorlijk druk zijn met auto’s waarbij de kleine parkeerplaats en de weg er naar toe muurvast met auto’s kan komen te staan. Met de Sightseeing bus kun je hier in ieder geval naar toe, en anders ook met een van de taxi’s die onderaan bij de Tafel berg staan. Het is een prachtige plek om de zonsondergang in Kaapstad te bekijken dus laat je niet door wat parkeer- en vervoersproblemen tegenhouden.

V&A Waterfront

Het Victoria & Albert Waterfront ligt aan het water en is de plek om uit eten te gaan. Vroeger zat hier alleen de haven, maar sinds de jaren '80 is dit gebied ontwikkeld tot een populaire hotspot om uit te gaan.  Hier vind je dan ook talloze restaurants en een grote shoppingmall. Ook zijn hier veel banken met bewaakte pinautomaten. Dat maakt het een relatief veilig gebied om te pinnen.

Pan African Market

Schuin tegenover het kantoor van de Hop On Hop Off Sightseeing bus in Long Street kun je de Pan African Market vinden. Ben je gestart in Johannesburg of je laatste dag in Kaapstad dan kun je hier wat leuke souvenirs scoren. Je kunt zien hoe de spulletjes  in de Pan African Market gemaakt worden aangezien veel van de workshops zich ook in het zelfde gebouw bevinden.

Gratis Cape-Town walkingtours

Bij het kantoor van Cape-Town Tourism kun je verzamelen voor gratis city walk tours. Wil je wat meer van de stad weten en de leuke hotspots ontdekken dan is deze tour een aanrader. Onder andere CitySightseeing Cape Town, en Cape Town Big 7 bieden deze tours gratis aan.

Camps Bay

Er zijn erg veel leuke baaitjes in de buurt van de Kaapstad één daarvan is Camps Bay. Camps Bay is een mooi strand met een park waar je even lekker kunt relaxen met uitzicht op zee. Aan de boulevard vind je een aantal restaurants om een hapje te eten of wat te drinken.

Wanneer je met de je met de Hop On Hop Off bus reist kun je uitstappen bij bus stop 8 en langs de verschillende baaien naar Camps Bay lopen. Je bent met deze wandeling wel een tijdje bezig en het is dan ook vooral aan te raden wanneer je voldoende tijd hebt.

Robbeneiland

Robbeneiland ligt aan de kust van Kaapstad. Dit eiland is met name bekend doordat Nelson Mandela hier ruim 18 jaar va zijn 27 jaar gevangenschap gevangen gezeten. Het eiland diende vanaf 1959 tot 1991 als gevangenis voor politieke gevangen tijdens het Apartsheidsregime. Het eiland kent echter een lange geschiedenis als eiland waar mensen naartoe werden verbannen. Zo was het eerder een leprakolonie. Ook zaten hier criminelen vast. In 1996 werden de laatste criminele gevangenen vrij gelaten.

Tegenwoordig kun je het eiland bezoeken. Vanaf de Nelson Mandela Gateway bij de Clock Tower vertrekken er dagelijks meerdere boten naar Robbeneiland. Afhankelijk van of je de snelle of langzame boot hebt duurt de vaartocht 30 tot 60 minuten enkele reis. Je hebt helaas van te voren geen keuze in welke boot je zal nemen. Zorg ervoor dat je uiterlijk 30 minuten voor vertrek aanwezig bent. Deze tijd heb je nodig om door de beveiligingscontroles heen te komen.

Op Robbeneiland wordt de groep gesplitst. Eén deel begint met een excursie over het eiland. Eén deel begint met de tour door de cellen. De excursie over het eiland is per bus. Je wordt een klein uur over het eiland rondgereden en krijgt uitleg over de verschillende plekken en ook over het hedendaagse leven op Robbeneiland. Tijdens de tour mag je een keer de bus uit en heb je bij goed weer prachtig uitzicht over Kaapstad en de Tafelberg. De gevangenistour is onder leiding van een ex-gevangene. Deze ex-gevangene zal je meenemen door de voormalige cellenblokken en je uitleggen welke soort gevangenen hier zaten en hoe het er in de gevangenis aan toe ging. Ook neemt hij je mee naar het cellenblok waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten en zal  je deze cel ook zien. Je zal merken dat door de grote hoeveelheden toeristen de tour door de gevangenis redelijk gehaast is. Elke rondleider krijgt een tijdschema mee waaraan ze zich strikt moeten houden. Je vraagt je haast af of men niet teveel toeristen binnenhaalt.  Desalniettemin is de rondleiding indrukwekkend en is het de moeite waard om een bezoek aan Robbeneiland te brengen.

Een gemiddeld bezoek duurt inclusief de overtocht duurt 3 tot 4 uur. Een ticket inclusief de genoemde tours kost 320 Rand voor volwassenen.  Gelet op de toegenomen populariteit, is het aan te raden van te voren je ticket online te boeken via  http://www.robben-island.org.za/ of webtickets.co.za. In het hoogseizoen zijn tickets soms al 3 weken van te voren uitverkocht.

Tip: Robbeneiland en de Tafelberg combineren is mogelijk. Zorg dan dat je de eerste boot hebt óf (indien je in het hoogseizoen bent en deze boot ook vaart) om 15.00. Je zal dan wel voor 10.00 bij de Tafelberg moeten zijn en gebruik moeten maken van een taxi of de Hop On Hop Off bus. Een lange wandeling is dan niet mogelijk natuurlijk.

Kirstenbosch Botanical Gardens

Op een relatief klein oppervlak kun je op je eerste dag in Kaapstad al kennis maken met veel van de prachtige natuur van het land in de mooi aangelegde Kirstenbosch Botanical Gardens. De Kirstenbosch Botanical Gardens was de eerste botanische tuin ter wereld om er voor te zorgen dat de waardevolle flora beschermd en bewaard zou blijven. Achter de schermen wordt nog altijd hard gewerkt om planten die met uitsterven bedreigd wordt te beschermen. Een taak dat nu misschien nog belangrijker is geworden dan toen het park in 1913 werd aangelegd. 

De slingerende wandelpaadjes begeleiden je bij binnenkomst al direct langs de verschillende grasveldjes om te relaxen of picknicken, kabelende waterstroompjes of beeldentuinen. Lopend door het park zie je enorm veel mooie vogels die in soms ook alleen maar in Zuid-Afrika voorkomen. Houd je camera dus bij de hand!

Wil je het park goed bezichtigen dan kun je er gemakkelijk enkele uren voor uit trekken. Hoe lang je ook de tijd hebt we kunnen je de Canopy walkway aanraden. Deze wandelroute is op grote hoogte waarbij je tussen de boomtoppen loopt en tal van verschillende vogeltjes nectar uit de bloemen kunt zien halen. In de zomermaanden (November tot en met April) worden er in het park concerten gegeven, kijk dus even op de website of er wat leuks te doen is wanneer je in Kaapstad bent. Tickets boeken kan op http://webtickets.co.za .

Je kunt gemakkelijk naar de Kirstenbosch Botanical Gardens met de Hop On Hop Off bus door stop 20 te nemen op de blauwe route. Of met eigen vervoer wanneer je een huurauto hebt.

Entree tot het park kost 60 Rand per persoon voor volwassenen, 30 Rand voor studenten en 15 Rand voor kinderen tot 17 jaar. Wil je graag een plattegrond dan kun je deze voor 5 Rand extra aanschaffen. Een plattegrond is handig als je van plan bent lang te blijven maar niet noodzakelijk.

Overige bezienswaardigheden

Voor leuke souvenirtjes moet je op Greenmarket Square zijn! Hier vind je alles van klein tot groot.

Als je nog meer wilt zien dan kun je jezelf nog verdiepen in de volgende bezienswaardigheden. Green Point Stadium, hier hebben wedstrijden van het WK plaatsgevonden. Two Oceans Aquarium, de mooiste vissen en koralen uit de zee kan je hier veilig achter het glas bewonderen. Kasteel de Goede Hoop, gebouwd in opdracht van de VOC. District Six Museum is een bezoek waard voor wie meer wil weten over de apartheid in Kaapstad.

Als je het echte leven wil zien moet je een tour boeken door een Township. Doe dit echt niet op eigen houtje want dat kan gevaarlijk zijn!

Hon On Hop Off Sightseeing bus

De meest makkelijke manier om Kaapstad te verkennen en alle hoogtepunten te zien is om de Hop On Hop Off Sightseeing bus te nemen. Voor 190 Rand (ter plaatse, online krijg je 20 rand korting) kun je de hele dag gebruik maken van deze bus. Mocht je twee dagen willen, dan betaal je 290 rand (online wederom 20 rand korting). Er zijn drie lijnen. De rode lijn is de meest populaire lijn. Deze lijn brengt je namelijk in 90 minuten (zonder uitstappen)  vanaf V&A Waterfront via de Tafelberg naar Camps Bay en weer terug naar V&A Waterfront. Dit is de meest populaire manier en ook de makkelijkste manier om naar Tafelberg te geraken. De gele lijn rijdt door Downtown en de tour duurt 30 minuten. Je ziet onderweg onder meer Kasteel De Goede Hoop en de Grand Parade. Verder stopt deze bus bij een aantal musea. De blauwe lijn is een lijn die alleen aan te raden is als je de tijd hebt en verder niet veel wil doen in Kaapstad zelf. Deze lijn gaat namelijk naar Houtbaai via de Kirstenbosch Botanical Gardens en Imizamo Yethu Township. Terug rijd je langs de kust naar Waterfront via Camps Bay. 

Ook wanneer je een huurauto hebt kun je overwegen om met deze tour mee te gaan. Je kunt je auto dan gemakkelijk parkeren in de parkeergarage recht tegenover waar sight seeing tour bus begint.  Kosten voor een hele dag parkeren zijn ongeveer 50 rand.

Eten en drinken in Kaapstad

In Kaapstad zijn talloze restaurantjes te vinden. De populairste plekken om te eten zijn Kloofstreet,  Long Street en aan het Waterfront. Een aantal suggesties:

 • Mama Africa; 178 Long St. Zuid-Afrikaans, iets duurder van prijs, maar je krijgt dan ook typisch Zuid-Afrikaans eten en onder het genot van een show (wel van te voren reserveren).
 • Gold; 15 Bennett Street. Ook Zuid-Afrikaans en zelfde idee als Mama Africa. Ook hier van te voren reserveren.
 • Once; 73 Kloof St. Italiaans restaurant.
 • Davincies; Vlak naast Once. 70 Kloof St. Ook een Italiaans restaurant.
 • Nur; Victoria Wharf Centre. Een afhaalzaak voor sushi. Goedkoop en een van de beste sushi restaurants.
 • Belunga; The Foundry, Prestwich St. Ook een sushirestaurant. Hier kun je echter aan tafel genieten van je sushi. Wel chique en daardoor ook wat duurder.
 • Madam Taitou; 77 Long St. Een klein restaurantje in Afrikaanse sferen. Het eten daar is een hele ervaring op zich. Je eet met je handen allerlei soorten gerechtjes te eten binnen in de “jungle”.
 • Beefcakes; Quay, 40 Somerset Rd. Dit is een restaurant voornamelijk voor de vrouwen. Het is simpel eten (hamburger en patat), maar de show is geweldig. Draqueens die optreden en mannen met sixpacks die je drankjes serveren, best fijn toch?
 • Den Anker; Pierhead, V & A Waterfront. Dit is een Belgisch restaurant. Hier vind je vol-au-vent met frietjes of stoofvlees. De kwaliteit is goed. Als je absoluut zeker wil zijn van een plaatsje is reserveren aangeraden. Op de muren zie je foto's en handtekeningen van bekende Belgen die dit restaurant al bezocht hebben, zoals bijvoorbeeld Jean Luc Dehaene en andere politici.
 • Quay Four; V&A Waterfront. Een restaurant aan het water. Op de eerste verdieping is een luxe restaurant. Op de begane grond is een meer casual zaak te vinden. Hier kun je allerlei soorten vis eten en burgers. Ook de toetjes zijn een aanrader. Ze serveren hier ook lokale bieren.
 • Vovo Telo; V&A Waterfront. Eigenlijk van oorsprong een bakkerij en bekend om de lekkere baksels en brood. Je kunt hier goed ontbijten en lunchen. Ook kun je er avondeten. Pizza, pasta, salade, burgers en vleesgerechten  vind je op de menukaart. Ze gaan echter wel al om 20.30 sluiten.

Hou er rekening mee dat de fooi 10% is, maar als je met een grotere groep bent, wordt er een toeslag gevraagd als service charge. Een enkel restaurant verwacht dit ook als je al met twee personen bent.

Op Longstreet heb je verschillende soorten kroegjes/clubs. Deze straat is in de afgelopen jaren ook uitgegroeid als echte backpacker plek en het is er dan ook altijd gezellig druk. De meeste zijn gratis en voor sommige moet je misschien 50 rand betalen (€4). Naast Longstreet heb je ook nog Club31 wat op de 31e verdieping is van een bankgebouw ABSA, super mooi uitzicht een echte aanrader. Daarnaast zijn er ook nog genoeg studenten die feestjes geven!

Veiligheid

Net als in veel andere steden in Zuid-Afrika is veiligheid een belangrijk aandachtspuntje in Kaapstad. Niet alle gebieden in Kaapstad zijn veilig en waar je als toerist zeker niet wilt zijn wanneer het donker is. Verdiep je bij het boeken van je accommodatie ook in de veiligheid van het gebied. Verblijf je in Down Town Kaapstad dan is het sterk aan te raden om zodra het donker wordt jezelf alleen nog in een auto of in een taxi of Uber Black te verplaatsen. Dit is heel normaal en accommodaties en restaurants regelen vaak het vervoer voor je wanneer je er om vraagt.

Welke andere veiligheidstips moet je rekening mee houden?

 • Neem geen grote geldbedragen mee wanneer je over straat loopt.
 • Berg je camera weer op wanneer je een foto gemaakt hebt en draag geen kostbare sierraden.
 • Vraag in je accommodatie, in het restaurant of bij de Tourist Office wat je kunt doen en vooral wat je moet laten. Ze helpen je allemaal graag verder voor een veilig verblijf.
 • Ga niet in je eentje de straat op in het donker.
 • Accepteer geen hulp van vreemden bij het pinnen. Pin alleen op plaatsen waar beveiliging voor de deur staat.
 • In de avond parkeer je het beste op goed verlichte paarkeerplekken die beveiligd zijn.
 • Neem geen belangrijke papieren zoals paspoorten mee en zorg dat je ergens een kopie hebt.

Je kunt net als in Nederland 112 bellen om de hulpdiensten in te schakelen.

Accommodatie

Het kan even puzzelen zijn om leuke accommodatie uitzoeken in Kaapstad. Welke accommodatie het meest geschikt is hangt er van af of je met eigen vervoer gaat reizen of niet en wat je budget is. Ook zal je rekening moeten houden met veiligheid en hoe je gemakkelijk de bezienswaardigheden kunt bezoeken vanuit de plek waar je overnacht.

De wijk Tafelzicht is relatief veilig en heeft een aantal verschillende accommodatie opties. Elements Lodge is een van de opties. Deze nette lodge heeft private-rooms voor koppels en dorms voor backpackers. Wat meer opties kun je vinden in Bloubergstrand. Je zit in dit gebied wat verder van de centrum van de stad af maar je hebt wel een prachtig uitzicht op de Tafelberg en je kunt vanuit hier gemakkelijk naar de verschillende plekken in en buiten de stad reizen met eigen vervoer.

Goedkoop vliegen naar Kaapstad

Het vinden van een goedkoop ticket dat aansluit bij je reisplanning kan soms een uitdaging zijn. Toch kun je al een ticket voor €550,- retour vinden, wanneer je een beetje flexibel bent met de data en een overstap niet erg vindt. Een rechtstreekse (retour) vlucht van Schiphol naar Cape Town International Airport is ongeveer €200,- duurder. Voor een rechtstreekse vlucht ben je ongeveer 11 uur kwijt, reis je via een stop-over reken dan op een reistijd van tussen de 15 en 20 uur. 

KLM vliegt rechtstreeks vanaf Schiphol, met de vliegtuigmaatschappijen Air France, Qatar Airways, Emirates or Turkish Airlines kun je vliegtickets met een stop-over vinden. Voor alle beschikbare vluchten kun je het beste op sites zoals Tix.nl kijken of jezelf aanmelden bij de nieuwsbrieven van deze  maatschappijen.