Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Erik

Het Tsitsikamma Nationaal Park ligt op een klein uur rijden van Plettenbergbaai. Dit mooie natuurpark heeft een prachtige ligging, namelijk aan de kust van de Indische Oceaan. Het park is zo’n 80 kilometer ‘lang’ en staat bekend om de mooie uitzichten over de oceaan. Het park is onderdeel van de Garden Route. Je kunt hier deze route zowel beginnen als eindigen, afhankelijk van waar je vandaan komt.

Wandelen in het Tsitsikamma National Park

Het park staat bekend om de mooie flora en fauna. Zo vind je hier het fynbos, maar ook heel erg veel vogels. Wie naar de zee kijkt, zal zien dat er ook zo nu en dan dolfijnen en walvissen (in het seizoen september – maart) voorbij zwemmen. Ook zijn hier dassies en zie je soms een otter.

Het park staat bekend om de beroemde Otter Trail, een wandeling van 42 kilometer tussen Storms River en Nature Valey. Voor deze wandeling heb je wel een aantal dagen nodig (gemiddeld vijf) en slaap je onderweg in hutten. Dit geldt ook voor de Tsitsikamma trail. Deze is maar liefst 60 kilometer en gemiddeld 6 dagen wordt geadviseerd om de volledige trail uit te wandelen. Tenslotte heb je nog de Dolphin Trail, waar je in wat luxere accommodatie slaapt.

Natuurlijk heeft Tsitsikamma nationaal park ook genoeg te bieden voor dagbezoekers. Zo zijn er meerdere kortere wandelingen te vinden. Eén bekende wandeling is de Mouth Trail, die start bij het informatiepunt van Storms River. Deze route is heen en weer ongeveer 2 kilometer lang en je zal er gemiddeld zo’n  1 uur tot 1,5 uur over doen. Er liggen vlonders en er zijn trappen dus de route is aardig goed te doen. De route is bijzonder omdat hij je over de hangbrug brengt die over de monding van de Storms rivier heen is gebouwd. Deze rivier mondt uit in de zee en je loopt dan ook letterlijk over de oceaan. Het is wel wiebelig. Als je de lange brug, circa 77 meter lang, over bent gelopen dan kun je nog naar boven klauteren voor een mooi uitzicht over oceaan. Bij slecht weer is dit laatste stukje niet aan te raden en kun je het beter weer omkeren en de brug weer over gaan en je weg terug vervolgen. Bij het informatiepunt is ook een restaurant gevestigd; The Cattle Baron. Voor circa 35-40 rand kun je hier een lekkere wrap krijgen met frietjes of onder de 50 rand een sandwich. Een koffie kost 17 rand.

Een andere leuke wandeling is de Waterfall Route. Actieve wandelaars doen ongeveer twee uur over de route heen en terug.  Ben je een wat minder ervaren wandelaar reken dan op zo’n drie uur. Je moet namelijk op verschillende plekken flink wat klauteren en klimmen over rotsen. Halverwege de route kom je ook een grote grot tegen. Houd je ogen goed open op de route, overal op de struiken of op het pad zelf vind je tal van grote en kleine beetjes die een oversteek maken.

De entree voor het park kost 196 Rand per persoon. De weg er naar toe is een tol weg waarvoor je ook twee keer 45 rand betaalt. In het park kun je ook kamperen bij Storm River Mouth Rest Camp. Er zijn maar een paar plekken dus in het hoogseizoen doe je er goed aan om op tijd te reserveren. Lees meer over Tsitsikamma National Park en de Gadenroute op de officiële website van SAN parks.

Plettenbergbaai

Plettenberg heeft tal van handige voorzieningen, supermarkten, winkels, pinautomaten en tankstations dus hier kun je al je voorraden weer aanvullen. Er is ook een aantal restaurants gevestigd. Aanraders zijn LM in Plett (een Mozambikaans restaurant) en Ghillies (een Italiaans restaurant met ook wat Zuid-Afrikaanse gerechten). Beide restaurants zijn gevestigd aan de Mainstreet, waar je overigens wel meer cafés en restaurants vindt, evenals de winkels.

Robberg Nature Reserve and Marine Protected Area

In het Robberg Nature Reserve, dat op 8 kilometer van Plettenberg Bay ligt, kun je een prachtige wandeling maken, die ongeveer een halve dag duurt. Je betaalt 40 Rand entree per persoon wanneer je het park binnen rijdt. Net als bij de meeste natuur parken zijn er beperkte parkeergelegenheden waar je je auto kwijt kunt. Belangrijk om bij binnenkomst te bekijken zijn de tijden voor hoog en laagtij. Delen van de route kunnen namelijk onderwater staan wanneer je niet op tijd aan je route begint. De Robberg  Nature Reserve is een werelderfgoed.