Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 62.03 naar Kaapstad Nu boeken

Dagtrips vanuit Kaapstad over het Kaapse Schiereiland

Vanuit Kaapstad kun je hele mooie dagtrips maken om meer te zien dan alleen de stad zelf. Eigen vervoer is hierbij erg prettig omdat je zelf kunt bepalen hoe lang je ergens wilt blijven. Het is gemakkelijk om een auto te huren in Zuid-Afrika en betaalbaar. Reken op ongeveer een volle dag wanneer je onderstaande bezienswaardigheden wilt zien.

Houtbaai

Houtbaai is een vissersplaatsje op het Kaapse schiereiland. Je ziet in de haven nog veel oude (nog in gebruik  zijnde) vissersboten. Verder zijn er veel restaurantjes waar je even wat kunt lunchen. Mogelijk kun je in de haven al zeehonden zien zwemmen. Houtbaai is namelijk de plek om een boottocht te maken naar 'zeehonden eiland'. Hier kun je tientallen zeehonden zien liggen luieren of zien zwemmen in de oceaan. Vanuit de haven vertrekt meerdere keren per dag een boot die langs dit eiland vaart. Hou er rekening mee dat de boot meestal in de ochtend vertrekt en 's middags niet of nauwelijks afvaarten heeft. De tocht duurt ongeveer 45 minuten.  Een ticket koop je bij Drumbeat Charters. Een ticket kost 80 Rand per persoon.

Houtbaai is een leuke stop onderweg naar Kaap de Goede Hoop. Ook is het mogelijk deze plaats te bereiken met de Hop On Hop Off Sightseeing bus.

Chapman's Peak Drive

Chapman's Peak Drive (ook wel Chappies genoemd) is een 9 kilometer lange route tussen Houtbaai en Noordhoek, bekend vanwege de vele mooie uitzichten. De weg bestaat uit allerlei bochten en na elke bocht volgt weer opnieuw een fantastisch uitzicht.Om de weg te kunnen onderhouden, wordt er tol geheven. De enige mogelijkheid om de tol te ontwijken is door in Houtbaai een 'Daypass' te halen. Dan mag je ongeveer 3 kilometer rijden, uitstappen bij een picknickplaats, eventueel picknicken en weer omkeren. De toll tarieven zijn te vinden op de website.

Kaap De Goede Hoop Natuurreservaat

Op het zuidelijke Schiereiland, vind je het Kaap de Goede Hoop natuurreservaat. Bekend van Kaap Die Goeie Hoop en Kaap Punt. Dit schitterende natuurgebied is beschermd en kent een rijke flora en fauna. Het bekendste punt is Kaap Die Goeie Hoop. Het zuidwestelijke puntje van Zuid-Afrika. Hier staat het wereldberoemde bord waarmee iedereen graag op de foto gaat. Er is één gouden regel en dat is dat je netjes op je beurt wacht en dus in de rij gaat staan. Helaas houdt niet iedere toerist zich hieraan. Vanaf hier kun je wandelen naar Kaap Punt. Deze route is ongeveer 3,5 km maar is geen lange weg rechtdoor en kent hoogteverschillen. Gemiddeld genomen duurt deze wandelroute 2-3 uur als je heen en weer zou wandelen. Vanaf Kaap Punt kun je natuurlijk ook deze wandeling maken. Je kunt met de auto naar Kaap Punt rijden en vanaf de parkeerplaats de bordjes 'Kaap Die Goeie Hoop' of 'Cape of Good Hope' volgen. Een andere leuke route vanaf Kaap  Punt is een wandeling richting de vuurtoren. Dit is wel een pittige wandeling omdat er een aantal steile stukken inzitten, maar hij is goed begaanbaar. Heen en weer kost je een klein uur, de geoefende wandelaar kan het in 40 minuten. Er gaat ook een treintje naar de vuurtoren.

Bij Kaappunt is ook het Two Oceans restaurant gevestigd. Hier kun je terecht voor een à la carte menu. Wil je goedkoper eten, dan zit er naast een take away food met sandwiches en pizza. Mocht je hiervoor kiezen dan kun je buiten of onderweg je eten op eten. Pas wel op voor de bavianen. Deze verwende apen zijn erop getraind om eten van mensen af te pakken. Dit geldt ook voor de vogels. Voor je het weet pikken ze je stukje pizza zo uit je handen!

Wanneer je met eigen vervoer vanuit Kaapstad naar Kaap De Goede Hoop Natuurreservaat gaat, vul dan in Kaapstad eerst “Strandfontein” in. Aankomen in deze plaats vul je Kaap de Goede Hoop in. Je rijdt nu via een scenic route naar het natuurreservaat waar je onderweg af en toe kunt stoppen voor een foto.

Entree tot het park kost 125 Rand per persoon.

Simonstown en Boulders Beach

Simonstown is een leuk stadje, vernoemd naar Simon van der Stel, een Nederlandse Gouverneur van de Kaapse Kolonie eind 17e eeuw. De meeste mensen komen echter niet hier naar toe voor het stadje zelf maar voor het nabij gelegen Boulders Beach. Hier leven namelijk duizenden Jackass Pinguïns en het is een leuk gezicht om ze te zien zwemmen, te zien luieren en rond te zien waggelen. Wie goed tussen de bosjes kijkt, ziet soms een nest met babypinguïns. De entree bedraagt 65 Rand per persoon.