Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Wanneer je op reis gaat naar Zuid-Afrika en toch mobiel wilt kunnen bellen en internetten dan is dat mogelijk met je Nederlandse of Belgische telecom aanbieder. De kosten zijn helaas wel erg hoog dus daarom is roamen niet aan te raden. Ben je voor een wat langere tijd in Zuid-Afrika dan kun je jezelf beter verdiepen in de mogelijkheden voor een lokale simkaart om te kunnen internetten, smssen en bellen.

Simkaart kopen in Zuid-Afrika

Er zijn een aantal lokale telecom aanbieders in Zuid-Afrika, waaronder Vodacom (dochter onderneming van Vodafone), MTN, Cell C en Telkom. Vodacom en MTN hebben het beste bereik en de hoogste snelheden, gevolgd door Cell C. Telkom heeft een zeer beperkt bereik. Bekijk dus vooraf even goed welke aanbieder het beste bij je past. Wat ons betreft is Vodacom favoriet gezien het beste bereik in bijna alle plaatsen waar je als toerist naar toe gaat. Wanneer Vodacom geen bereik had, dan waren er sowieso ook geen andere netwerkaanbieders die wél bereik hadden. Andersom kwam wel regelmatig voor.

Reis je voor een enkele weken door Zuid-Afrika dan kun je het beste een lokale simkaart kopen en in je eigen smartphone plaatsen. Op deze manier kun je tijdens je reis of vakantie in Zuid-Afrika op een betaalbare manier gebruik maken van je apps, internet en email via het telefoonnetwerk.  Ook kun je goedkoper of zelfs gratis via internet naar Nederland of België bellen wanneer je verbinding het toelaat. Wanneer je een pre-paid sim-kaart koopt heb je ook geen hoge onverwachte kosten en rekeningen. Een gemiddelde pre-paid kaart kort ongeveer €13,- en kun je op het vliegveld kopen. 

Je kunt het beste voor een lokale data-simkaart gaan. Wanneer je af en toe wat surft, Google Maps gebruikt om je route op te zoeken, geen filmpjes bekijkt en je nachtelijke backups die automatisch gemaakt worden uitschakelt dan kun je met 50 MB per dag per persoon uit de voeten. Wil je het net als thuis kunnen gebruiken dan kom je al snel op het dubbele uit. 

RICA

Er zit wel een addertje onder het gras met het aanschaffen van een lokale simkaart. Je moet namelijk door de RICA registratie procedure dat sinds 2009 bestaat. De afkorting voor RICA is een hele mond vol namelijk: The Regulation of Interception of Communications and Provision of Communication-Related Information Act kortweg dus RICA . Deze registratie is ingevoerd om criminaliteit terug te dringen en Zuid-Afrika een veiliger land te maken. Bij de aanschaf van een lokale simkaart moet je een formulier invullen. De gegevens die je moet invullen zijn: je (oude) telefoonnummer, de laatste vier cijfers van het (nieuwe) SIM nummer, je voor en achternaam zoals in het paspoort en een lokaal adres. Wanneer je in een hotel verblijft kun je de reservering van je hotel gebruiken dat als bewijst dient. Verblijf je bij vrienden of in een AirBnb plek dan moet je een bewijs op schrift hebben dat je daar verblijft. Het kan tot 24 uur duren voordat je SIM kaart geactiveerd wordt.

Mensen met een andere nationaliteit dan Zuid-Afrikaan kunnen ook een lokale simkaart gebruiken wanneer zij de RICA registratie doorlopen. Er zijn geen kosten aan de RICA registratie verbonden. Wanneer je de registratie niet uitvoert wordt je simkaart niet geactiveerd. Dit geldt dus alleen voor lokale Zuid-Afrikaanse simkaarten en niet voor simkaarten uit Nederland of België.

B4I.travel

Wanneer je geen zin hebt om jezelf te registreren dan kun je ook gebruik maken van enkele SIM service providers die de registratie procedure voor je uit handen nemen. De kosten per Mb en minuut zijn wel iets hoger dan de echte lokale simkaart, maar het voordeel is dat je simkaart voor je klaar ligt wanneer je aankomt in Zuid-Afrika en het veel goedkoper is dan roamen.

B4I.Travel (wat staat voor Before I Travel) zijn simkaarten van Vodacom die wat meer op toeristen gericht zijn. Ze zijn niet altijd de goedkoopste, maar ze zijn relatief gemakkelijk te krijgen, het bereik is erg goed en het gemak is heel erg groot. Reizigers raden aan om dit soort simkaartjes te kopen op het vliegveld in plaats van de supermarkten, omdat de kaarten in de supermarkten niet geactiveerd kunnen worden. Je kunt je Zuid-Afrikaanse simkaart al voor je klaar laten leggen  op het vliegveld wanneer je deze vooraf online bestelt. Bij het ophalen van je lokale simkaart mag je ook in een apart rij gaan staan waardoor je sneller geholpen wordt. Wanneer je een B4I.Travel simkaart gebruikt kun je verschillende diensten opwaarderen: bellen/smssen, data en internationale gesprekken. Je kunt dit doen door een account aan te maken op de website van Vodacom of door de Vodacom app te installeren en hier een account aan te maken.  

Voordelen van internet via lokale simkaart in Zuid-Afrika

Je zal misschien denken dat je geen internet op je mobiel nodig hebt op reis. Toch is het wél heel erg handig. Zo kun je onderweg je mobiel bellen via Skype of Whatsapp of met Google Maps de kortste route naar je volgende bestemming op zoeken. Mochten er onderweg op jouw route files ontstaan, dan wordt je hier ook automatisch van op de hoogte gebracht. 

Soms moet je in de accommodatie waar je verblijft extra betalen voor internet, of er is geen wi-fi in de kamer. Ook dan is het fijn om met je lokale simkaart te kunnen internetten in heel Zuid-Afrika. In een heel aantal nationale parken waar je game drives kunt doen zijn Whatsapp groepen waarin andere reizigers kunnen doorgeven waar ze een dier hebben gezien. Ben je van plan om zelf een game drive te gaan doen kun je dankzij je internetverbinding updates binnen krijgen en dieren sneller vinden. Deze en andere voordelen maken het hebben van een lokale simkaart wel heel erg fijn waarbij de kosten betaalbaar zijn (ongeveer 1 euro per dag).

De landcode om te bellen naar Nederland is 0031, bellen naar Zuid Afrika is 0027!!