Martien Jonkers Geschreven door Martien Jonkers. Foto door: bolletjeom

  • Voor slechts € 53.08 naar Johannesburg Nu boeken

Johannesburg, ook wel Jo'burg, Jozi of JHB genoemd, is een van de bekendste steden van Afrika en met meer dan 4 miljoen inwoners ook de grootste stad in Zuid-Afrika. Het is helaas ook één van de meest onveilige steden, met veel criminaliteit. Dit maakt Johannesburg een lastige stad om te bezoeken. Mocht je als toerist hier wel heen willen, dan doe je er goed aan van te voren uit te zoeken welke plekken het meest veilig zijn en een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. De meeste toeristen kiezen echter ervoor om Johannesburg alleen als aankomst of vertrek te gebruiken en alleen het vliegveld te zien.

Bezienswaardigheden

In Johannesburg is genoeg te zien en te doen. Ook voor mensen die er wat langer verblijven. Er is een mooie mix te vinden tussen cultuur en natuur en er is voor iedereen wel wat wils. Een aantal leuke bezienswaardigheden van Johannesburg hebben we op een rij gezet. 

Apartheid museum

Het Apartheid museum geeft een uitgebreide en indrukwekkende kijk op de geschiedenis van Zuid-Afrika. Bij binnenkomst krijg je random een kaartje met ‘blank’  of ‘nie blank’, en moet je door een andere ingang naar binnen. Een bezoek aan dit museum is de moeite waard om een halve dag voor uit te trekken wanneer je alles over deze geschiedenis wilt lezen. Het museum ligt richting Soweto, aan de Cnr Northern Parkway & Gold Reef Roads. Het is dagelijks geopend van 09:00-17:00.

Constitution Hill

Consitution Hill is een verzameling van een aantal gebouwen waaronder een voormalig gevangenis en tegenwoordig is het Constitutional Court hier gehuisvest. In het oude fort hebben onder meer Nelson Mandela en Mahatma Ghandi gevangen gezeten. Constitution Hill was oorspronkelijk gebouwd als militair fort in 1893, maar diende na de Boerenoorlog vanaf 1902 en tijdens de apartheidsjaren als gevangenis. Zo had je hier een gevangenis voor blanke (The Old Fort) en zwarte mannen (zogeheten Number Four en Number Five blocks). Daarnaast werd er in 1910 een speciale vrouwengevangenis geopend. Deze gebouwen zijn heden ten dage nog te bezichtigen. Dat geldt niet voor het gebouw waar de zwarte mannen in afwachting van hun proces na 1928 werden opgesloten. Dit gebouw is gesloopt en de stenen zijn gebruikt om het huidige gebouw voor het Constitutional Court te bouwen. Het Constitutional Court is in 2004 in het totaal vernieuwde gebouw ingetrokken.

Het is alleen mogelijk om Constitution Hill te bezoeken door middel van een tour. Een tour kun je ter plekke regelen. Er worden diverse tours aangeboden. Een tour langs de highlights wordt dagelijks tussen 09:00-17:00 elk uur gegeven. De laatste tour vertrek om 16.00. De tour duurt één uur. Een volle tour (twee uur) is dagelijks te volgen om 10:00 of 13:00. Mocht je trouwens een vrouw zijn, in de maand augustus bezoek je Constitution Hill gratis. Kijk voor meer informatie over de tours en de prijzen op de website van Constitution Hill.

Top of Africa

Het Carlton Centre, gelegen aan de 150 Commissioner Street, is een wolkenkrabber en met 223 het hoogste kantoorgebouw in Afrika. In de volksmond staat het gebouw en het observatiedeck op de 50e verdieping bekend als "Top of Africa". Breng een bezoekje voor het uitzicht over de stad. Het kost slechts 15 rand. De ingang vind je via een speciale lift, één verdieping onder straatniveau.

44 Stanley

44 Stanley ligt buiten het centrum, in Milpark. Dit is feitelijk een soort 'wijk' met verschillende winkeltjes en cafés, koffietentjes en restaurants. Deze zijn gevestigd in de vroegere werkplaats van de Automobile Association. Dit is vooral een plek om overdag te bezoeken. 's Avonds is het namelijk gesloten.

Markten 

De Neighborgoods market is een indoor markt met eetkraampjes van over de hele wereld (inclusief oerhollandse poffertjes) en een sunroof terras. Heerlijk om een middagje rond te lopen en lekker dingen te eten en drinken.

Arts on Main, een leuke markt met eettentjes en kraampjes en vooral een hele relaxte vibe. Boven wordt kunst verkocht. In het zonnetje met salsamuziek op de achtergrond een cocktail uit een kokosnoot gedronken. Echt genieten. Ook elke eerste donderdag van de maand geopend.

Soweto

Soweto is een van de meest bekende townships in Zuid-Afrika. Het is op deze plek waar Nelson Mandela en Desmond Tutu in dezelfde straat woonden: in Vilakazi Street. Het huis van Mandela is tegenwoordig een museum, dat je kan bezoeken. Soweto is vooral bekend vanwege de grootschalige protesten tegen het apartheidsregime. Een bekende demonstratie is die tegen het verplichten van de Afrikaanse taal op de scholen. Deze werd in 1976 gehouden door kinderen. Tijdens deze demonstratie werden diverse kinderen gedood, waaronder Hector Pieterson. In het naar hem vernoemde Hector Pieterson Museum leer je meer over de demonstratie, de achtergronden en deze zwarte dag in Soweto.

Hoewel Soweto in opmars is, blijft het een township.  Er zijn nog echte krottenwijken (bijvoorbeeld Kilptown) maar tegenwoordig ook nettere wijken. Toch is het aan te raden om Soweto alleen onder begeleiding van een gids te bezoeken. Je kunt gebruik maken van de Hop-on-hop-off city sightseeing bus, die ook een speciale tour in een minibus organiseert door Soweto en waar je langs de boven genoemde plekken gaat. Een andere aanrader is een tour op de fiets. Je kunt een fiets en gids regelen via Lebo's Soweto Backpackers.

Buiten Johannesburg

Op ongeveer één uur rijden ligt Cradle of Human Kind. Dit gebied staat op de werelderfgoederenlijst en is vooral bekend vanwege de vele fossielen die hier zijn gevonden en in het bijzonder de vondst van een skelet van een Australopithecus africanus (aapmens) in 1936. Door de grote hoeveelheid vondsten, is het mogelijk om een beeld te geven van het ontstaan van de mensheid. Je kunt zowel het Maropeng visitors centre  als de Sterkfontein grotten, waar de botten werden ontdekt, bezoeken.  De grotten zijn alleen te bezoeken door middel van een georganiseerde tour. Kijk voor meer informatie op de website van het Maropeng Vistors Centre.

Op ongeveer 10 kilometer rijden van Johannesburg, ligt het Klipriviersberg Nature Reserve. Dit reservaat is vooral populair om te wandelen. Je kunt naast vele vogels, ook onder meer zebra's en wildbeesten tegenkomen. Wil je echter meer en onder andere de Big Five zien, dan is Pilanesberg op twee uur rijden van Johannesburg een goede optie. In dit national park vind je naast de Big Five, ook veel andere diersoorten zoals wilde honden, hyena's, nijlpaarden, cheeta’s en giraffen. Een goed alternatief dus voor het wat verder gelegen Kruger National Park.

Vervoer naar en in Johannesburg

Er is een aantal maatschappijen die naar Johannesburg vliegen vanaf Amsterdam. Wanneer je zowel heen als terug naar Johannesburg vliegt zijn tickets vaak een stuk goedkoper dan wanneer je weer vanaf een andere plek naar Nederland wil vliegen. Een van de weinige uitzonderingen zijn vliegtuigmaatschappijen als Turkish Airlines (via Istanbul) of Qatar Airways (via Dohah). De meeste mensen kiezen voor Johannesburg als start- of eindpunt van een langere trip door Zuid-Afrika en rijden meestal meteen na hun vlucht door naar een volgende locatie of rijden op de dag van vertrek pas naar Johannesburg.

Indien je van plan bent in Johannesburg te verblijven, zorg dan dat je je van te voren goed laat informeren over de veilige en onveilige plekken. Een manier om Johannesburg te verkennen is door middel van een georganiseerde tour onder begeleiding van een gids. Bijvoorbeeld via de Hop On-Hop Off Sightseeing Bus.