Spaans leren in het buitenland

Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld. Ruim 400 miljoen mensen spreken het. Niet gek dat er onder backpackers veel belangstelling is om Spaans te leren. Wel zo handig als je eens de weg moet vragen of een praatje wilt maken met iemand in de bus. Nu kun je op veel plekken Spaanse les volgen of het zelf proberen op internet of met een app, maar het is natuurlijk leuker dat te doen in Spanje,Midden- of Zuid-Amerika. Je kunt dan ook meteen oefenen met wat je geleerd hebt.

Waar moet je over nadenken voordat je aan een cursus Spaans begint?

De eerste vraag zou moeten zijn: Waarvoor wil ik het Spaans gebruiken? Er zit namelijk verschil tussen het Spaans uit Spanje en dat van Zuid- en Midden-Amerika. Wil je Spaans grammaticaal correct leren zoals je het bijvoorbeeld op het HBO of de universiteit leert, dan moet je naar Spanje. Wanneer je je graag verstaanbaar wilt maken in de streek waar je gaat reizen, volg je de cursus het beste daar aan het begin van je trip.

Wil je een diploma of certificaat behalen, wat een interessante toevoeging voor je CV is, let daar dan op bij het kiezen van een cursus. Niet alle scholen kunnen erkende certificaten uitgeven.

Hoe kies ik een cursus Spaans?

Je kunt je online inschrijven voor een cursus voordat je op reis gaat. Heb je veel tijd op reis, dan kun je ter plekke bij verschillende scholen langsgaan en daar een keuze maken. De meeste scholen nemen je gewoon op in hun lesprogramma wanneer je op de bonnefooi komt. Ter plekke een school regelen is meestal goedkoper en de scholen zijn vaak kleiner. Via een grote organisatie heb je meestal wel kwaliteitsgarantie maar het is ook duurder.

Hoe wil ik leren?

De meeste scholen bieden vier uur les per dag en dat vijf dagen per week. Meer dan vier uur per dag is vaak mogelijk, maar het wordt afgeraden omdat je concentratie na vier uur waarschijnlijk op is. Daarnaast heb je tijd nodig voor huiswerk of het oefenen met je gastgezin.

Er zijn ook scholen waar je in het weekend les kunt volgen waardoor je in de week twee dagen vrij hebt. Dat kan prettig zijn als je bezienswaardigheden op rustige momenten wilt bezoeken.

Privéles of klassikaal?

Er zijn scholen die uitsluitend één op één lesgeven en scholen waar je groepslessen kunt volgen. Groepslessen hebben als voordeel dat je van andermans fouten kunt leren en dat je elkaar kunt motiveren. Een nadeel van klassikale lessen is dat het tempo soms wat lager ligt en jouw specifieke problemen niet voldoende aan bod komen.

Stel jezelf de vraag: hoe studeer ik? Je stopt best wat geld in je cursus en je wilt wat leren. Wanneer je lui aangelegd bent, is één op één les geen slecht idee. Je moet dan actief leren. In een groep verschuil je je misschien achter anderen.

Ben je onzeker of leer je niet zo snel, dan kan een groep zowel in je voordeel als in je nadeel werken. Ben je een partybeest en kom je in een te gezellige school terecht, dan komt er misschien niets meer van je lessen terecht.

Twijfel je, informeer dan bij de school of er mogelijkheden zijn om tussentijds van lesvorm te veranderen.

Accommodatie

De meeste scholen bieden je een aantal soorten accommodatie aan. Let ook op of de accommodatie bij de prijs van de cursus inbegrepen is.

De meeste scholen stimuleren hun studenten om bij een gastgezin te overnachten; een zogenaamde Homestay. Dit zijn vaak middenklasse gezinnen die een tot drie studenten in huis hebben. Je oefent op deze manier de hele dag Spaans, want gastgezinnen spreken meestal niets anders. De maaltijden zijn over het algemeen inbegrepen maar soms heeft het gastgezin op zondag vrij, dan moet je zelf voor eten zorgen. De meeste gastgezinnen stellen een aparte kamer ter beschikking, zodat je privacy hebt.

Bij sommige scholen kun je je wensen voor een gastgezin opgeven; vind je het leuk als ze kinderen hebben of juist vreselijk, ben je allergisch voor honden, wil je niet in een huis met andere Nederlandse cursisten omdat je dan nooit je Spaans oefent, dan kun je dit aangeven.

De talenscholen hebben vaak een eigen appartementencomplex of hostel waar ze hun studenten onderbrengen. Dit is erg gezellig. Je ontmoet veel medestudenten. Hierdoor oefen je waarschijnlijk nauwelijks Spaans in je vrije tijd, maar je hebt wel leuk gezelschap. In zo’n hostel deel je meestal een kamer met een tot drie andere studenten. Koken doe je zelf of je eet buiten de deur. Hoewel verblijf in een hostel vaak goedkoper is dan een homestay, moet je de kosten van je eten niet onderschatten.

Vrije tijd

Met vier uur les per dag hou je wat tijd over. Bijna alle scholen organiseren activiteiten in de avonden en weekenden. Tripjes naar de bezienswaardigheden in de omgeving en kookcursussen, kroegentochten en salsalessen. Erg leuk maar je moet er je school niet op uitzoeken. De meeste van die dingen kun je namelijk erg gemakkelijk zelf regelen. 

Daarnaast zijn er scholen die vrijwilligerswerk bieden. Dit is erg populair. Het idee is dat je iets terugdoet voor je gastland terwijl je je taalvaardigheden oefent.

Waar ga je een cursus Spaans volgen?

Populairste plaatsen om Spaans te leren zijn onder andere Quito (Ecuador), Cusco (Peru), Antigua (Guatemala), Lago Atitlan en Madrid (Spanje).

Sommige scholen staan bekend om hun kwalitatieve lessen en andere meer om hoe leuk de tuin en de activiteiten zijn: bijvoorbeeld Antigua versus Lago Atitlan/San Pedro). Dit wil niet zeggen dat de lessen slechter zijn op een school met een leuke tuin, maar het trekt wel de wat minder serieuze student aan, die jou misschien net iets te vaak overhaalt om gezellig iets te gaan drinken. Niets mis mee, behalve als je van nature minder geneigd bent huiswerk te maken.

Wanneer ga je Spaans leren?

De week van pasen is een grote feestweek in katholieke, Spaanstalige landen (vrijwel allemaal). Die feesten zijn geweldig om bij te wonen. Het is daarom altijd erg druk in de grote plaatsen rond pasen. Wanneer je in die periode een cursus Spaans wilt volgen, boek je het beste ver vooruit. Vergeet ook niet je accommodatie te boeken!

Aantal grote aanbieders van cursussen Spaans

Als je je vanuit Nederland wilt inschrijven voor een cursus Spaans, zijn de volgende adressen interessant.

Plus taalreizen heeft scholen in Spanje, Argentinië, Costa Rica, Chili en Mexico. De cursussen zijn redelijk geprijsd en er zijn geen inschrijfkosten. 

Don Quijote heeft scholen in Spanje, Mexico en Peru.

Spaans cursus biedt al jaren Spaanse taalcursussen aan op scholen in de Spaanse regio’s Alicante, Galicië, Castillië, Cataluña en Andalusië.

Estudio Hispanico biedt een brede waaier van Spaanse cursussen op een vriendschappelijke school aan in vele plaatsen in Latijns-Amerika en Spanje.

Via Spanishe language travel kun je Spaans leren en reizen in Zuid- en Midden-Amerika, gratis vrijwilligerswerk doen en online Spaanse beginnerslessen volgen.

Kleinere scholen om Spaans te leren

De kwaliteit van het taalonderwijs van Ail Madrid is hoog. De lessen worden gegeven aan een kleine groepjes die niet groter zijn dan acht personen. Ail Madrid staat in Madrid, Spanje.

Ecole travel ecuador huist een school in Quito en een school in de jungle van Ecuador. De scholen worden deels door Nederlanders gerund. Ecole travel Ecuador stimuleert studenten het leren en vrijwilligerswerk te combineren. Ook na de cursus is het mogelijk allerlei projecten te doen.

La union is een van de beste scholen in Antigua, Guatamala. De sfeer is serieus en officiële certificering is mogelijk.

Amauta spanish school heeft scholen in Cusco, in de pittoreske Heilige Vallei en in regenwoud Manu. Alle locaties zijn in Peru.

Natuurlijk zijn er nog veel meer scholen waar je Spaans kunt leren. Gewoon even zoeken op het internet en je zult ze vinden.

Geschreven door Ronny ... op 26 Sep 2017 14:50.

Eindredactie door: Ilse Govers, Kaja Coenen, Erik van Erp, bolletjeom, Tikva ..

 1. Tikva 007 Mar 2008 03:10

  Goed stuk! :)

 2. Erik B 020 Jun 2008 14:37

  Ik vind het ook een goed stuk! Ik wou we even aan toe willen voegen dat je een beetje moet uitkijken met de landen waar je les neemt. Argentinie en Chili (vooral Buenos Aires) zijn geen echte aanraders. Ze spreken daar heel snel, en dat bevorderd het leren niet echt, en vooral in Buenos Aires hebben ze een heel gek accent (Cazje ipv Calle) dat je je eigenlijk niet aan wilt leren. Barcelona is eigenlijk ook geen aanrader, omdat ze daar Catalaanse spreken....

 3. Jos 018 Aug 2008 17:38

  een erg goed stuk, dankjewel!

  Ik heb twee toevoegingen, ten eerste de website http://www.123teachme.com/ hier kun je online al veel over het Spaans leren, onderandere via een online spaans cursus (gratis) maar veel belangrijker volgens mij is de zoek optie naar de talenscholen. Hier kun je per land en per stad zoeken naar de daar aanwezige talenscholen en krijg je algemene informatie en beoordelingen en ervaringen van (ex-)studenten. Werkelijk zeer informatief en zeer behulpzaam om thuis of vanuit een internet cafe een goede talenschool op de plek van bestemming op te zoeken.

  Ten tweede een beetje specifieke informatie. Ik heb voor twee weken een talencursus gevolgd aan de Cooperativa Spanish School in San Pedro La Laguna, Guatemala. En ik ben er zeer over te spreken. De kosten voor 20 uur per week, 4 uur per dag waren 78 dollar. Drie uur is het minumum, 5 het maximum per dagdeel al is het mogelijk om zowel ochtend als middag lessen te volgen tot een totaal van 8 uur per dag (niet aan te raden, maar als je geen tijd hebt, leef je uit). Daarnaast is het voor 60 dollar per week mogelijk om 7 dagen per week bij een gastgezin te wonen, met 3 maaltijden per dag behalve op zondag.

  De lessen zijn individueel en elke leraar heeft zijn eigen methodes. Het Spaans wordt uitgelegd en de leraar houdt duidelijke notities bij zodat jij als student alleen maar hoeft op te letten. De lessen zijn volledig in het Spaans al kunnen alle leraren redelijk tot goed Engels en als je dus in de knoop zit kom je er makkelijk weer uit. De studiematerialen krijg je te leen, weer terug te geven aan het einde van de studie. Ze zijn zowel in Engels als volledig in het Spaans (een speciale editie opgezet door de leraren van de school).

  Daarnaast is er elke avond behalve op maandag een naschoolse activiteit in de vorm van een discussie avond, salsa avond, film avond etc. Allemaal bedoeld om Spaans te leren en de Guatamalteekse cultuur te leren kennen.

  De school is betrekkelijk jong, slechts vier jaar oud, opgericht door ex leraren van de San Pedro School die uit onvrede met het beleid en de kwaliteit zijn vertrokken en een eigen school hebben opgericht.

  Wij, mijn vriendin en ik, waren er zeer over te spreken. Ik kan de school van harte aanbevelen.

 4. Jos 018 Aug 2008 17:41

  en natuurlijk vergeet ik de website van de school... dus bij deze: http://cooperativeschoolsanpedro.com/