Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 277.47 naar Flores Nu boeken

Tikal is de grootste Maya site van Guatemala in een wel heel bijzondere setting. Het ligt namelijk midden in een heel groot stuk regenwoud, waardoor de tempels vaak in mystieke mist omringt zijn. Tikal is daarom ook heel anders dan Chitchen Itzá, Cópan en Uxmal.

Vanuit Flores of El Remate kun je makkelijk vervoer of een tour regelen om in Tikal komen. Overnachten in Tikal is ook mogelijk, zodat je aan de rand van de jungle de nacht doorbrengt. Wanneer je Tikal bij zonsopkomst wilt bekijken scheelt het je een of twee uur rijden en kun je langer slapen dan wanneer je vanaf Flores of El Remate moet komen. Ook is de omgeving waarin sommige hotels liggen is erg mooi.

Tikal is niet echt een plaatsje waardoor er beperkte accommodatie en eetgelegenheden zijn. Hierdoor zijn de prijzen ook hoger dan in Flores of El Remate. Pinnen of internetten is ook lastig(er), dus houd daar rekening mee wanneer je hier wilt overnachten.

De meeste reizigers overnachten in Flores dat op 2 uur rijden van Tikal ligt en vertrekken ’s morgens vanuit Flores naar Tikal. Met minibusjes vertrek je vanuit Flores vroeg in de ochtend en vanuit Tikal terug naar Flores in de middag.

El Remate, dat tussen Flores en Tikal in ligt, ziet ook steeds meer toeristen naar het plaatsje komen en scheelt je toch weer tijd wanneer je vroeg in Tikal wilt zijn. Ook El Remate heeft verder geen faciliteiten maar wel een mooi uitzicht op het meer. Vanuit El Remate gaat er maar 1 busje richting Tikal, maar je kan proberen om een busje te stoppen dat vanuit Flores passeert al is de kans niet groot dat daar nog een plaatsje in vrij is.  Informeer hier dus vooraf ook even naar.

Zonsopkomst toer

Officieel bestaat onderstaande beschrijving van de zonsopkomst tour niet meer. Het park gaat namelijk pas om 6:00u open en door de vele problemen met de zonsopkomsttours (overvallen / verstoring van de rust van de dieren) zijn ze verboden. Toch worden de tours nog steeds aangeboden. Ter informatie laten we daarom de informatie toch nog staan. Mocht jij meer informatie hebben laat het ons weten.

Als enorme nadeel is het opstaan om 3.00 ‘s morgens, maar dit word rijkelijk beloond door de voordelen. Je zit om 5.30 bovenop de hoogste tempel die uitkijkt over de boomtoppen van het regenwoud en twee toppen van andere tempels. Dan rustig wachten tot de zon opkomt. Op zich is dit al een mooi plaatje maar daar komen de meeste mensen niet voor. Je komt om de natuur wakker te horen worden. Overal om je heen hoor je groepen howlermonkey's naar elkaar brullen. De vogels worden wakker en vliegen in groepen rondjes voor je neus.  Wanneer iedereen op de tempel stil is, is dit een machtige ervaring.

Om een uur of 6.00 daal je af en ga je met een gids op pad. Het hebben van een gids is erg prettig omdat het anders toch alleen maar hopen steen zijn waar je naar kijkt. De gids zoekt ook actief naar dieren en wijst je op bijzonderheden. De kans bestaat dus dat je Howler Monkeys en Spider Monkeys te zien krijgt tijdens de tour, als is de kans niet heel erg groot. Horen doe je ze zeker. Ook toekans, papegaaien en neusbeertjes kun je in deze jungle spotten.

De rondleiding is afgelopen rond 10.00. Dan komen de eerste touringcars binnen en begint het heet te worden. Je hebt dus het park voor jezelf gehad en in alle koelte. Afhankelijk van je ticket ga je nu terug naar Flores of je mag blijven en 1 van de shuttles terug nemen.

Shop rond voor een ticket! De prijzen kunnen sterk variëren. Vraag ook op welke manier je weer terug reist. Met de bus van 11.00 of met een shuttle van je keuze

Tour vanuit Flores

Vanuit Flores worden er meer dan genoeg tours aangeboden naar Tikal. Ze vertrekken op verschillende tijden. De vroegste is om 5:00u. Het lijkt uiteindelijk weinig uit te maken waar je boekt aangezien je overal bij elkaar in de busjes gestopt wordt. Het loont dus om wat rond te shoppen. Wanneer je Spaans niet top is, heb je minder keuze uit tourbureautjes dan wanneer je de taal wel spreekt. Toch zijn er enkele Engelstalige bureautjes die je graag vooruit helpen.

Waar je wel op moet letten is wat je boekt. Zorg dus bij het uitzoeken van de tours dat je appels met appels vergelijkt. Een tour met vervoer vanuit Flores naar Tikal, een gids en een lunch kost Qtl $150,-, deze prijs is exclusief het park entree van Qtl $150,- Je vertrekt tussen 5:00u en 7:30 en bent terug in Flores rond 16:00u. De gids begeleid je vier uur rond in Tikal en vertelt tijdens de rit van Flores naar Tikal ook al allerlei dingen over het gebied.

Een gids is een toegevoegde waarde, ze begeleiden je op de meest “efficiënte” manier door Tikal, weten waar je dieren kunt spotten en begeleiden op een prettige manier hoe lang je waar het beste kunt blijven. Na de tour ga je lunchen en na de lunch rijd je weer terug naar Flores waar je om 16:00u aankomt.