eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 56.18 naar Tel Aviv Nu boeken

De meeste reizigers zullen vanuit het vliegveld van Tel Aviv naar Jeruzalem reizen. Eenmaal in Jeruzalem kan je gebruik maken van een goed openbaar vervoernetwerk om te stad te ontdekken. Jeruzalem ligt redelijk centraal voor een aantal grote bezienswaardigheden. Hierdoor zijn er tal van opties om van en naar de stad te reizen.

Vervoer naar Jeruzalem

Vanaf Schiphol vlieg je nooit rechtstreeks naar Jeruzalem, maar naar Tel Aviv. De goedkoopste vluchten zijn met een overstap. Je bent een beetje afhankelijk van promotieacties, maar buiten het hoogseizoen is een ticket onder de €300 zeker mogelijk en in de prijsrange tussen de €300-€400 heb je vaak meerdere opties. Vanaf Tel Aviv heb je vervolgens de keuze om de bus, trein of de taxi naar Jeruzalem te nemen. Op dit moment wordt er een treinverbinding aangelegd waarmee je rechtstreeks van Tel Aviv Airport in anderhalf uur naar Jeruzalem kunt reizen. Bekijk of deze optie inmiddels al beschikbaar is. Mocht je met de auto gaan dan ben je in no-time in Jeruzalem, de afstand is namelijk maar 70 kilometer. Onderweg kom je wel over een tolweg.

Kom je vanuit Jordanië Israël binnen, dan heb je diverse opties. Wanneer je binnenkomt bij de King Hussein / Allenby Crossing dan kan je een minibusje nemen die direct naar Jeruzalem rijdt (50 Shekel). Ook is het mogelijk een gedeelde taxi te nemen. Beide zijn eenvoudig te regelen bij de grensovergang. Een andere en goedkopere optie is om te reizen via een van de steden in de Palestijnse gebieden. Je gaat dan is naar de Palestijnse controle bij Jericho. Voor de bus vanaf de grens betaal je hiervoor 13 Shekel. Vanaf Jericho kan je (met overstap in Abu Dis) voor minder dan 20 shekel naar Jeruzalem, Bethlehem of Ramallah. In alle gevallen stoppen de bussen bij Damascus Gate. 

Vanaf de andere grensovergangen kun je ook makkelijk een bus regelen. Houd er rekening mee dat de controles bij de grens streng zijn en lang kunnen duren (twee uur of meer). Met name wanneer je vanuit Jordanië of Egypte komt.

Wil je vanaf Jeruzalem richting Jordanië dan kun je uiteraard weer gebruik maken van het openbaar vervoer. Een andere optie is een minibusje. Regel dan je vervoer bij het bureautje recht tegenover de Damascus Gate (naast een telefoonwinkel). Een dag van tevoren je plek reserveren is aan te raden. Vertrek: om het half uur.

Vervoer binnen Jeruzalem

Hoewel je in Jeruzalem alle belangrijke bezienswaardigheden in het oude centrum eenvoudig te voet kan bereiken, kan het soms wel zo zijn dat je liever het openbaar vervoer wilt gebruiken. Vooral wanneer je naar de verder af gelegen attracties zoals Yad Vashem gaat. 

Bus

Wil je buiten het oude centrum van Jeruzalem reizen, dan ga je naar het busstation in Jaffastraat. Jeruzalem beschikt over een  uitgebreid busnetwerk. Een kaartje koop je in de bus voor 6,60 NIS. Met een kaartje mag je binnen 75 minuten overstappen. Je moet dit wel bij het kopen van je eerste kaartje aangeven. Voor een aantal plekken, zoals de Olijfberg, reis je met de Arabische bus. Deze hebben twee bustations net buiten de Damascus Gate. Een kaartje kost 5,20 NIS.

Citytour

Er rijdt ook een toeristische bus (Egged lijn 99) welke je naar alle bezienswaardigheden in de stad rijdt. Om een dag gebruik te maken van deze bus betaal je 100NIS, maar check de website voor eventuele acties als je via internet boekt. 

Lightrail

Sinds een paar jaar is er ook een lightrail systeem, vergelijkbaar met een tram. Deze gaat door Jaffa Road, langs het buststation en naar Mount Herzl (voor Yad Vashem). Een kaartje koop je voor het opstappen bij de automaat en moet je nog valideren in de tram. Kosten: 6,60NIS enkele reis.

Taxi

Je kunt ook kiezen voor een taxiritje. Spreek van te voren een prijs af! Een kort ritje van Jaffa Road naar het oude centrum kost je al snel 25 shekel (zo’n 5 euro). Erg prijzig dus. Spreek vooraf af dat de taxichauffeur de meter gebruikt of spreek een ritprijs af!

Auto

Reis je met eigen vervoer dan kun je natuurlijk overal naar toe rijden. Je kunt vlakbij het centrum parkeren onder het Mamilla Open Mall. Vanuit het winkelcentrum kun je dan gemakkelijk de rest wandelend of met het openbaar vervoer bereiken.