Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: eefje

Around the Globe heeft een aantal veel gestelde vragen voorgelegd aan het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme, die zij voor alle geïnteresseerde reizigers voor Israël hebben beantwoord. 

Ik wil graag werken op de Kibboets hoe moet ik dat aanpakken?

Werken op een kibboets is een unieke ervaring en een ideale manier op nieuwe vrienden te maken van over de hele wereld. Een kibboets is een beschermde omgeving waar je midden in de Israëlische samenleving staat. Er worden een hoop leuke activiteiten, excursies en feesten georganiseerd.

Je kunt je in Nederland aanmelden als kibboetsvrijwilliger bij Oppenheim Travel.  Ook zijn er enkele Internationale Kibboetsvrijwilligersorganisatie waar je terecht wanneer je wil werken op een Kibboets in Israël. Zo is er bijvoorbeeld Kibbuts.org en Kibbutz Program Center.

Israël is wel veilig om nu te bereizen?

Israël is regelmatig in het nieuws en daardoor ontstaat er bij veel mensen een vertekend beeld. De beelden van een toerist die een geweldige vakantie in Israël heeft zie je immers zelden terug in de media. Israël is absoluut een veilig land! Er zijn wel wat meer veiligheidsmaatregelen dan dat we in Nederland gewend zijn. Zo merk je dat je tas gecontroleerd wordt als je bijvoorbeeld een restaurant of winkel bezoekt en zijn de controles op de luchthaven strikt. Ook zal je meer militairen op straat zien dan je hier gewend bent, dat komt omdat er in Israël een diensplicht geldt voor zowel mannen als vrouwen. Hier moet je misschien even aan wennen maar naar twee dagen weet je niet beter.

Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft als reisadvies aan dat er geen onveilige gebieden in Israël zijn, op de directe grens met Gaza na. De kans dat je onverhoopt in een onveilig gebied terecht komt is vrijwel nihil. Ook als je een auto huurt en daarmee door Israël reist hoef je niet bang te zijn dat je bij het nemen van een verkeerde afslag per ongeluk in Autonoom Palestijns gebied belandt.

Voor een actueel advies kun je de website van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken bekijken.

Is het ook veilig om als vrouw Israël te bereizen?

Israël is het ideale land in het Midden Oosten om als vrouw alleen te bereizen. Alleenreizende vrouwen kunnen op eigen gelegenheid het land ontdekken en met een gerust hart ’s avonds alleen over straat. Je hoeft dan ook niet bang te zijn om lastig gevallen te worden tijdens je vakantie. 

Welke bezienswaardigheden moet ik in Israël zeker gezien hebben?

Tel Aviv

Tel Aviv is een absolute must. De relaxte sfeer van Tel Aviv zorgt ervoor dat je je direct thuis voelt. Onder andere de combinatie van een geweldig strand en een levendige stad maakt je verblijf in Tel Aviv onvergetelijk. De bevolking is jong en houdt van feesten, het liefst de hele nacht door. Na het stappen nog een hapje eten? Geen probleem, veel restaurants zijn 24/7 open. Ook uniek, er zijn zelfs restaurants die dag en nacht ontbijt serveren.

Door middel van een handig huurfietssysteem kan je op je gemak de stad bezichtigen zonder dat je gebruik hoeft te maken van een auto of bus. Door de stad staan fietsenstallingen en daar kan je fietsen huren met een creditcard. Je mag de fiets op een andere locatie weer achterlaten, heel handig. Zo kun je ook gemakkelijk een uitstapje maken naar Jaffa, wat net om de hoek ligt.

In Tel Aviv zijn gratis stadswandelingen waar je aan kunt deelnemen. Bevalt de tour en heeft de gids goed werk gedaan? Dan kan je een fooi achterlaten. Hierdoor moeten de gidsen echt voor hun best doen om geld te verdienen. Hier is de link voor de gratis rondwandelingen: http://www.newtelavivtours.com/. De gemeente Tel Aviv biedt overigens ook gratis stadswandelingen aan: http://www.visit-tlv.com/?CategoryID=191
Andere tips voor Tel Aviv zijn:

  • Night life!!
  • Loungen in strandtenten ’s avonds onder het genot van een waterpijp
  • Een concert meepikken bij jazztent Shablul in de old port
  • Jaffa bezoeken, inclusief de dagelijkse vlooienmarkt
  • Hatachana, het oude treinstation in Tel Aviv is helemaal opgeknapt en is de nieuwste hotspot. Hie vindt je boetiekjes, restaurants, barretjes en leuke winkels
  • Arts & Craft markt op Nachalat Binyamin
  • Shoppen naar hartenlust in één de vele boetiekjes die Tel Aviv en Jaffa rijk zijn
  • Ontbijten en brunchen bij allerlei leuke coffeeshops (nee, niet zoals hier in Nederland..)

 

Jeruzalem

Een reis naar Israël is niet compleet zonder een bezoek aan Jeruzalem. Of je nou religieus bent of helemaal niet, het is een indrukwekkende stad. Deze eeuwenoude stad wordt niet voor niets “het middelpunt van de wereld” genoemd. De Klaagmuur, de Heilig Grafkerk en de Gouden Koepelmoskee zijn toonaangevend voor de stad en zeker een bezoek waard. Loop door de Via Dolorasa, ding af in de shouk, de Arabische markt, en proef de lekkernijen op de levendige Machanee Jehoedamarkt. Tip: bezoek deze markt vrijdagochtend als de locals hun inkopen doen voor de shabbat, die vrijdagavond begint.

Een uniek panoramisch uitzicht over de hele stad (neem je camera mee!) heb je vanaf de Olijfberg en Haas Promenade. Deze laatste plek kan je ook bezoeken tijdens een segwaytour. Tijdens deze tours heb je een geweldig uitzicht op de oude stad en krijg je, al rijdend op een segway, uitleg van een gids. Deze segwaytours kan je hier boeken:
Andere bezienswaardigheden in Jeruzalem zijn, onder andere:

Dode Zee

Je hebt er ongetwijfeld over gehoord en kunt je nog zo goed hebben ingelezen maar het moment dat je in de Dode Zee stapt en echt blijft drijven is een onwerkelijke en onvergetelijke ervaring. Het hoge zoutgehalte van dit meer (en eigenlijk dus helemaal geen zee) zorgt ervoor dat zinken onmogelijk is. Waar het zoutgehalte in een normale zee ongeveer 3% is het bij de Dode Zee meer dan 33%. De Dode Zee is verreweg de laagste plek op aarde, het ligt op 417 meter onder zeeniveau. Het is hier de hele jaar zonnig en warm, er zijn zelfs minder dan 5 dagen regen per jaar!

Naast het zwemmen in de Dode Zee kan je hier ook schitterend hiken: Ein Gedi is een oase in deze woestijn. Er zijn hier wandelroutes uitgezet waar je prachtige wandelingen kunt maken door de groene natuur. Daarbij kan je een verfrissende duik nemen in een van de vele watervallen en beekjes. De Dode Zee is een unieke en een “once in a life time” ervaring.

Heeft Israël nog altijd het karakter en de historie waardoor velen naar het land reizen?

De volledige vraag was: "Vergane glorie is zo langzamerhand een veel gehoord begrip geworden in de reiswereld. Veel historische steden en adembenemende steden verliezen - ondanks de inzet van organisaties - hun karakter. Authentieke hotelletjes worden dan verruild voor megaresorts waardoor de locals uitwijken naar omliggende plaatsen. Heeft Israël nog altijd het karakter en de historie waardoor velen naar het land reizen?"

Jeruzalem is uniek. Iedereen die ooit in Jeruzalem is geweest kan er over meepraten, al lopend door de stad waan je je in een heel andere tijd. Je stapt als het ware drie duizend jaar terug in de tijd. Een van de redenen hiervoor is dat alle gebouwen in Jeruzalem gebouwd moeten worden van dezelfde steen: de zogenaamde Jeruzalemsteen. Hierdoor krijgt de stad een uniform karakter. Je zult niet dus snel een hypermodern gebouw gemaakt van glas en staal naast een eeuwenoude kerk of synagoge vinden. Natuurlijk worden er ook grote hotels gebouwd, deze worden echter allemaal dus gebouwd in de stijl van de stad. Een goed voorbeeld hiervan is een chique winkelstraat en het hypermoderne, vijfsterren Mamilla hotel, net buiten de oude stad van Jeruzalem. Het is van alle gemakken voorzien. In elke andere stad zou dit hotel opvallen, maar niet hier. Hoewel het hotel en de winkelstraat pas een paar jaar in gebruik zijn lijkt door de bouw met Jeruzalemstenen het alsof het hier al honderden jaren staat.

Tel Aviv is ook een goed voorbeeld van een stad met een eigen, authentieke stijl. Deze jonge stad, iets meer dan honderd jaar oud, staat bekend om een heel karakteristieke bouwstijl, de zogenaamde Bauhausstijl. Deze witte , asymmetrische gebouwen hebben Tel Aviv de bijnaam “the white city” bezorgd en staan inmiddels op de Unesco werelderfgoedlijst. Ook worden veel vervallen bauhausgebouwen opgeknapt. Een goed voorbeeld hiervan is een voormalig bioscoopgebouw dat nu dienst doet als boetiekhotel. Bij het inchecken krijg je naast je kamersleutel ook een bak popcorn in je handen en kan je in de lobby kijken naar oude speelfilms.

Heb je zoiets als een ranking voor falafelbars?

Ja, als je op google zoekt naar “Ranking falafal bars Israel” krijg je vele hits te zien. Een aanrader is dit artikel. Hier staat per regio aangegeven wat de beste falafelbar is en vooral, wat het geheim is dat die falafelbar zo speciaal maakt.

Israël heeft echter zoveel meer te bieden op culinair gebied dan alleen falafel. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en tradities, hierdoor is de eetcultuur in Israël buitengewoon divers en van een hoog niveau. Immigranten vanuit de hele wereld hebben hun eetgewoontes en gerechten meegenomen naar Israël en dat kun je tot op de dag van vandaag proeven. Zo vind je veel bijzondere restaurants. Goed eten hoeft echt niet duur te zijn. Er zijn talloze restaurantjes te vinden die heerlijke gerechten voorschotel voor prijzen waar we in Nederland van opkijken.

Veel vruchten, groente en fruit komen vers van het land, dat proef je. Denk maar aan de Jaffa sinaasappels. Maar ook andere citrusvruchten en granaatappels. In veel steden zie je sapwinkeltjes waar fruit op bestelling vers voor je wordt geperst.

Leuk weetje: per hoofd van de bevolking heeft Tel Aviv de meeste sushirestaurants, op Tokyo en New York na.

Op Shabbat ligt een groot deel van het leven stil. Hoe kun je Shabbat (als niet-jood) het beste doorbrengen?

De zaterdag in Israël is inderdaad een andere dag dan we hier in Nederland gewend zijn. In Jeruzalem zijn vrijwel alle musea, restaurants en openbare gelegenheden gesloten. Ook rijden er geen bussen. Taxi’s en shiroets (groepstaxi’s) rijden wel. Je kunt er voor kiezen om deze rustdag mee te maken in Jeruzalem. Zo kan je de bijzondere sfeer bij de Klaagmuur proeven waar religieuze diensten worden gehouden. Let wel op dat je uit respect hier geen foto- of filmopnames van maakt. Op elke andere dag van de week is dit uiteraard geen probleem. Overigens, het ontbijt wordt gewoon geserveerd in het hotel. Ook zijn alle Christelijke en Arabische bezienswaardigheden toegankelijk. Je kunt dus een bezoek brengen aan de Heilig Grafkerk of rondstruinen over de Arabische shouk in de oude stad. In de Christelijke en Arabische wijk zijn de restaurants overigens gewoon geopend.

Tel Aviv is een ander verhaal. De stad heeft een seculier karakter, dit merk je zeker tijdens de shabbat. Hier zijn veel restaurants, strandtenten en cafés gewoon geopend. Het Israëlische weekend bestaat maar uit één vrije dag, op zondag wordt er gewoon weer gewerkt. Hierdoor willen de locals hun vrije dag optimaal benutten. Ze trekken naar het strand, gaan barbecueën in het park of drinken een kopje (ijs-)koffie op één van de vele terrassen. Je kunt je hier bij aansluiten of bijvoorbeeld een mooie stadswandeling maken.

In Eilat merk je weinig van de shabbat. De stad richt zich op toeristen en zijn vrijwel alle toeristische attracties geopend. Zo is bijvoorbeeld het Dolphin Reef open, zij het met aangepaste openingstijden.

Je kunt er ook voor kiezen om lekker de natuur in te trekken. Zo zijn er door het hele land schitterende hikes te maken in één van de vele Nationale Parken. Een andere optie is een excursie naar de Dode Zee en Massada. Rond het Meer van Galilea vind je veel Christelijke bezienswaardigheden die je tijdens de shabbat gewoon kunt bezoeken. In steden met veel Christelijke en Arabische inwoners, zoals Haifa en Nazareth, merk je overigens minder van de shabbatrust. Zo is er hier gewoon openbaar vervoer. Een uitzondering is de Grote Verzoendag (Jom Kippoer), dat in het najaar valt. Dan ligt het openbare leven in heel het land volledig stil. Er rijden geen taxi’s en bijna alle restaurants zijn dicht.

Is er zo iets als een beste reisseizoen voor Israël?

Israël is een echte year round bestemming. Tijdens de wintermaanden is het klimaat in het zuiden van Israël aangenaam, in het noorden is het een stuk frisser. In Jeruzalem kan het dan zelfs sneeuwen. Het voor- en najaar zijn populaire reistijden, dit kan je merken aan het prijsniveau voor je ticket en accommodatie. Het klimaat is dan in heel Israël prima! In de zomermaanden kan het kwik snel oplopen, in Tel Aviv wordt het dan zo’n 30-35°C. In Eilat kan het zelfs boven de 40 °C worden.

In hoeverre is Israël wat accommodatie gericht op budgetreizigers?

Het maakt niet uit met welk budget je naar Israël reist, er is voor elke portemonnee wel wat te vinden. Voor de budgetreiziger zijn er goedkope (en schone!) hostels, zowel dorms die je deelt als privékamers. Een aanrader in Tel Aviv is Hayarkon48 op een schitterende locatie. Mocht je iets meer te besteden hebben, huur dan een appartementje.

Deze vind je verspreid over het hele land en zijn vaak goedkoper dan hotels. Landelijk gelegen bed & breakfasts worden in Israël ook wel zimmers genoemd. Kleinschalig, romantisch en zeer persoonlijk. Bovendien een leuke manier om in contact te komen met lokale bewoners. Kijk op: www.zimmeril.com.

Reis je met kinderen, dan is een zogenaamd kibboetshotel ideaal. Op de kibboets kunnen kinderen heerlijk vrij rondlopen en spelen, vaak is er een zwembad en speeltuin. De prijzen van kibboetshotels liggen over het algemeen lager dan de gangbare hotels.

Hoe reis je het beste rond in Israël?

De meeste toeristen die individueel door Israël reizen doen dat per huurauto. De wegen zijn goed begaanbaar en de bewegwijzering is naast het Hebreeuws en Arabisch, overal in het Engels. Tomtom biedt geen kaarten aan voor Israël, maar er zijn genoeg alternatieven. Bij het huren van je auto is het altijd mogelijk om een navigatiesysteem erbij te huren. In steden als Jeruzalem en Tel Aviv is een auto eerder een last dan een lust. Parkeerplaatsen zijn schaars en je kunt alles prima te voet bereiken.

Openbaar vervoer is zeker in de grote steden goed geregeld en stukken goedkoper dan in Nederland. Ook tussen de steden is het openbaar vervoer goed geregeld. Een buskaartje van Jeruzalem naar Tel Aviv kost je zo’n EUR 3,-. De shiroet is taxibusje voor maximaal negen personen die vertrekt op het moment dat hij vol zit. Soms moet je even wachten, maar dat is vaak niet langer dan een paar minuten. De shiroet rijdt een vaste route, maar je mag op elke hoek van de straat in- en uitstappen.  Uiteraard rijden er in Israël ook gewone taxi’s zoals wij die in Nederland kennen. Vraag altijd aan de chauffeur of hij zijn meter aan wilt zetten. Fooien geven aan taxichauffeurs is niet verplicht.

Het netwerk van de Israëlische spoorwegen is modern en luxe maar niet heel uitgebreid. Het loopt langs de kusstrook in het westen en noorden van het land. Er liggen plannen om het netwerk uit te breiden naar Eilat. Raadpleeg de website van Israrail www.israrail.org.il voor routes, tijden en tarieven.

Ben je van plan om binnen Israel wat grote afstanden af te leggen? Overweeg dan een binnenlandse vlucht. De binnenlandse routes richten zich voornamelijk op Eilat. Zo vlieg je van hartje Tel Aviv in half uurtje naar Eilat centrum. 

Hoe zit het met de “beroemde stempel” die je vooral niet wilt hebben in je paspoort?

Voorheen kon je bij aankomst in Israël er voor kiezen het entreevisum niet in je paspoort te laten stempelen. De stempel werd dan geplaatst op een apart inlegvel. Tegenwoordig is dat wat voor iedereen gedaan wordt. Het is overigens geen probleem om een stempel van Israël in je paspoort te hebben. Echter, er zijn een aantal landen waaronder Syrië, Libanon en Iran die je de toegang tot hun grondgebied ontzeggen als je wel een stempel van Israël in je paspoort hebt.

Landen als Egypte, Jordanië, Marokko, Turkije en Indonesië kun je gerust bezoeken met een stempel van Israël in je paspoort. Israël weigert niemand de toegang tot het land op basis van stempels in het paspoort. Mocht je bijvoorbeeld een stempel van Syrië in je paspoort hebben, dan zul je hier wel vragen over krijgen. De ondervraging kan enkele minuten of een stuk langer duren, wees hier op voorbereid. Zie je hier erg tegenop, kijk dan hoe lang je paspoort nog geldig is en vraag eventueel een nieuw paspoort aan.

Zorg dat je paspoort bij vertrek uit Israel nog minimaal 6 maanden geldig is.