Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Haifa ligt in het westen van Israel aan de kust op de berg Carmel. Eén van de bekendste attracties is de Baha'i gardens. Maar ook vind je hier de grot van Elijah, diverse musea en het Stella Maris klooster.

Vervoer naar Haifa

Haifa beschikt over een eigen vliegveld, Haifa Airport, maar de meeste toeristen zullen op Ben Gurion Airport nabij Tel Aviv aankomen. Haifa ligt aan de spoorlijn die langs de kust loopt en heeft dan ook treinverbindingen met onder meer Ben Gurion Airport, Tel Aviv en Akko. De reistijd vanaf Ben Gurion bedraagt ongeveer 1 uur. Er zijn meerdere treinstations: Hof HaCarmel (zuiden), HaShmona (centrum) en Lev HaMifratz (oosten).

Daarnaast rijden er diverse bussen naar Akko, Tiberias, Jeruzalem en Tel Aviv. Het hoofdbusstation is Lev HaMifratz. Dit ligt in het oosten van de stad, nabij het gelijknamige treinstation.

Haifa zelf beschikt over een goed busnetwerk en er rijden sheruts die je van a naar b  brengen. Tip: Tijdens shabbat en Joods nieuwjaar rijdt er geen openbaar vervoer. Mocht je op deze dagen richting Tel Aviv Ben Gurion airport moeten reizen dan is Amal een aanrader. Dit bedrijf brengt je voor 87 NIS enkele reis in een sherut naar het vliegveld. Reserveren is vereist maar ze halen je voor de deur op. Het lokale telefoonnummer is: 8662324. Ik heb mijn hotel contact met ze op laten nemen en de reservering laten maken.

Bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheid is de Baha'i Gardens. Op de top van de Carmelberg is de tempel gebouwd; vanaf hier lopen de tuinen door tot aan de voet van de berg. Het is een prachtig gezicht. Elke Baha'i aanhanger moet ten minste één maal in zijn leven naar de tempel zijn gelopen van beneden naar boven via de 1400 traptreden. Vanaf boven heb je een adembenemend uitzicht over Haifa. Naast de tuinen in Haifa, zijn ook de Baha'i tuinen en het Bahje house in Akko de moeite waard om te bezoeken.

Een andere heilige plaats is de grot van Elijah. Dit is de plaats waar de profeet Elijah zich heeft verscholen toen hij op de vlucht was voor Koning Ahab. De grot bevindt zich aan een weg die leidt naar het Stella Maris klooster. Als je beide wil bezoeken, is het aan te raden met de kabelbaan naar boven te gaan (prachtig uitzicht!). Je kan dan eerst het klooster en de bijbehorende kerk bezoeken. Vervolgens wandel je naar beneden richting de grot. Onderweg zie je ook nog een kapel. Overigens is deze kapel niet echt bijzonder, het doet tegenwoordig dienst als jongerenhangplaats. Pas dan ook goed op waar je loopt, want er kunnen glasscherven liggen.

Ontspanning

Tijdens shabbat is er weinig te beleven in Haifa. Veel is gesloten, maar dat betekent niet dat je je hoeft te vervelen. Shabbat is een goede dag om te genieten van het strand en de zee (mits het goed weer is). Een aanrader is Carmelbeach, wat begint bij het station Hof HaCarmel en eindigt nabij Hotel Leonardo. Er is een prachtige boulevard, met allerlei leuke eet- en drinkgelegenheden en het strand is schoon. Ook is er voor de kleine kinderen een klein zwembad.

Accommodatie

In Haifa is diverse accommodatie te vinden. Bekijk onze do & don'ts voor accomodatie in Haifa!  Verder is er ook een camping in de buurt van Haifa voor wie wil kamperen in Israël.