Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Akko (ook wel Acre genoemd) ligt in het noorden van Israel aan de Middellandse Zee. De oude stad staat op de UNESCO Werelderfgoederenlijst. De stad is een van de heilige steden voor de Bahá'í Faith gelovigen. In tegenstelling tot andere steden, is Akko een ‘moslim-stad’.

Vervoer naar Akko

Akko heeft een treinstation en is dan ook per trein makkelijk te bereiken vanuit Haifa (25 min/15 NIS) en Tel Aviv (80 min/ 38 NIS). Er gaan ongeveer twee treinen per uur. Ook gaan er diverse bussen van en naar Haifa. De trein is echter sneller. Als je een sherut (deeltaxi) wil, dan kun je het beste bij het busstation er een aanhouden. De sheruts staan net buiten het busstation, aan de rand van de weg richting het treinstation.

De oude stad is ongeveer 20 minuten lopen vanaf het treinstation. Omdat in de meeste reisgidsen geen grote kaart van Akko is bijgevoegd; hier een globale looproute. Als je met je rug naar het treinstation staat, loop dan rechtdoor. Je zult op een gegeven moment aan je linkerhand het busstation zien. Je slaat dan linksaf. Je loopt door tot de stoplichten en gaat bij de stoplichten rechts (deze straat heet Ben Ami). Je blijft dan rechtdoor lopen en je ziet aan je rechterzijde winkels. Op een gegeven moment zul je over moeten steken. Blijf rechtdoor lopen. Je komt nu in een gebied waar alleen voetgangers zijn toegestaan, je ziet hier nog meer winkels (ook aan de linkerzijde). Je blijft rechtdoor lopen en bij de rotonde dien je links af te slaan, richting de ‘Weizman straat’. Je loopt dan tegen de oude stadsmuren aan.

Bezienswaardigheden

In Akko valt er genoeg te zien zonder dat je ergens naar binnen gaat. Het is een typische Midden-Oosten stad met een wirwar van straten en smalle steegjes. Het leven speelt zich vooral buiten af. Je kan rustig ronddwalen zonder bang zijn te verdwalen want er zijn voldoende richtingaanwijzingen die je de juiste kan op sturen. Zo heb ik bijvoorbeeld de richting ‘Port’ gevolgd om bij de haven uit te komen en vanaf daar terug te lopen naar het begin van de oude stad.

De oude stad is omringd door de oude stadsmuur. Het is mogelijk om de oude stadsmuur te beklimmen. Vanaf  de stadsmuur heb je een prachtig uitzicht over de zee.

Bij de toeristeninformatie kun je bij de ticketoffice entree-tickets kopen voor de verschillende bezienswaardigheden. Vaak bieden ze combitickets aan, waardoor je korting krijgt. De toeristeninformatie is direct bij de ingang van de oude stad te vinden op de Wiezmann straat 1, achter het politiebureau. Je kan hier ook een kaart van de stad kopen voor ongeveer 3 NIS. Gratis kaarten zijn helaas niet beschikbaar.

Achter de toeristeninformatie ligt het Museum Of The Underground Prisoners. De citadel heeft in 1948 een tijdje dienst gedaan als gevangenis. Er zaten hier onder andere Joodse verzetstrijders gevangen. Daarnaast heeft ook de grondlegger van de Baha'i religie hier gevangen gezeten.

Een andere interessante bezienswaardigheid zijn de Knights Halls. Deze liggen ongeveer 8 meter beneden de huidige stad. Vroeger was het een hoofdkwartier maar in de 13e eeuw is het verwoest. De oude stad is in de 17e eeuw opnieuw opgebouwd en men heeft besloten bovenop de ruines te bouwen, vandaar dat deze hallen lager liggen.

In de oude stad vind je ook een Turks badhuis, waar je helaas niet kan baden maar wel kennis kan maken met hoe het geweest zou moeten zijn in de 18e eeuw. Er staat ook een aantal moskeën in de oude stad. De Al Jazzar Moskee is te bezichten en kost ongeveer 6 NIS. Je dient discreet gekleed te zijn dus bovenarmen/benen bedekt!

Tip: Als je een bezoek aan Akko gaat brengen, is het verstandig om als vrouw sowieso discreet gekleed te gaan. Dit voorkomt ongewenste aandacht van mannen. In het donker is het niet verstandig alleen op straat te gaan.

Bahje House en Baha'i Gardens

Het Bahje House en de Baha'i Gardens zijn de heiligste plaatsen voor de Baha'i aanhangers. De grondlegger van deze religie heeft hier geleefd na zijn gevangenschap in de Akko Citadel. Je kan het huis bezichtigen op vrijdag tot en met maandag van 9:00-12:00. Gedurende de hele week kun je de tuinen bekijken van 9:00-16:00. De entree is gratis. Hou er rekening mee dat het voor kan komen dat het Bahje huis gesloten is. Dit gebeurt met name als het slecht weer is. Als het huis open is, worden er slechts een aantal mensen per keer binnen gelaten. Eenmaal voorbij het hek, dien je respect te tonen door stil te zijn en je schoenen uit te doen. Bij de ingang zal je wat uitleg krijgen over het Baha'i geloof en krijg je een korte rondleiding in stilte. Omdat men over de hele wereld naar deze plaats komt om te bidden, mag je de kamers niet in. Dit om te voorkomen dat deze mensen gestoord worden tijdens hun gebed.

Het Bahje House en de Baha'i Gardens liggen langs de weg van Akko naar Nahariya. Vanaf Akko kun je vanaf het busstation bus 271 richting Nahariya nemen. Vraag aan de buschauffeur of hij je wil waarschuwen als je bij de halte bent. De halte is namelijk direct nadat je de tuinen ziet en dan ben je vaak al te laat om op het knopje te drukken. Een enkele reis kost 5.30 NIS. Het is ook mogelijk om een sherut te nemen maar dan moet je er wel een hebben die richting Nahariya gaat. Bij ons lukte het niet en werd er door een sherut aangeraden om de bus te pakken. Op de terugweg was het echter geen probleem om een sherut te nemen naar de stad.