eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en voor de Joden, Moslims en Christenen één van de heiligste plaatsen ter wereld. Dit maakt de stad een bijzondere plaats die je absoluut gezien moet hebben!

Jeruzalem is het best te omschrijven als een groot openluchtmuseum wat nog steeds bewoond wordt. De stad heeft een rijke geschiedenis en wanneer je jezelf daar een beetje in verdiept, wordt het bezoeken van de stad alleen maar interessanter. Gelovig of niet, deze stad is het bezoeken waard door de bijzondere sfeer, gebeurtenissen en gebouwen. Je kunt de stad bezoeken als onderdeel van een grotere reis door Israël of het Midden-Oosten, maar het is ook prima te doen als stedentrip. Je vliegt dan altijd op Tel-Aviv en reist daarna per trein, taxi of huurauto verder naar Jeruzalem. Je kunt kiezen voor een georganiseerde trip, maar ook voor de backpackers en zelfstandige reizigers is Jeruzalem eenvoudig te bezoeken.

De bekendste bezienswaardigheid van Jeruzalem is de Tempelberg. Wie kent ze niet: de foto's met de Klaagmuur en de Al-Asqa moskee op de achtergrond. Maar de stad heeft veel meer te bieden! In het oude centrum kun je jezelf dagen vermaken met de vele kerken, moskeeën en historische bouwwerken. Zelfs moderne winkelcentra (uiteraard gebouwd in de oude stijl) zijn aanwezig. Buiten het oude centrum zijn ook nog vele interessante musea en bezienswaardigheden, zoals het bekende Yad Vashem (Holocaustmuseum), het Israël Museum met de Dode Zee rollen, de Dode Zee en de Machana Yehuda Open Market. Omdat er zo veel te zien is in de stad hebben we een apart artikel met alle bezienswaardigheden van Jeruzalem.

Aangezien Jeruzalem geen vliegveld heeft, zullen de meeste reizigers via Tel Aviv komen of via een van de landsgrenzen met de buurlanden. Jeruzalem is een compacte stad en veel van de bezienswaardigheden, zeker in het historische hart, zijn gemakkelijk te voet te bezoeken. Verdwalen in de smalle straatjes is volgens sommige reizigers zelfs een must-do. Toch zul je ook een aantal keer gebruik willen maken van de bus of het light-rail systeem. Het openbaar vervoer is in Jerusalem goed geregeld. Wil je weten hoe je het gemakkelijkste door en rond de stad reist, dan kun je dat vinden in ons artikel over vervoer in en naar Jeruzalem.

In vergelijking met de buurlanden is Israël, en dus ook Jeruzalem, duurder dan de buurlanden. Een grote kostenpost is overnachten in Jeruzalem. Voor een dormbed betaal je tussen de €15 en €20. Prijzen voor een tweepersoonskamer starten vanaf €50. Wil je een eigen badkamer en meer service, reken dan op minimaal het dubbele. Reserveren is meestal niet nodig, maar kan handig zijn tijdens het hoogseizoen of rondom feestdagen. Je hoeft dan niet met je rugzak in de hitte rond te lopen op zoek naar een slaapplaats.

Wat betreft eten en drinken kun je terecht bij prima kwaliteitrestaurants. Maar is budget belangrijk, dan kan je er beter voor kiezen om te eten bij lokale tentjes die bijvoorbeeld falafel serveren. De echte partygangers kunnen beter naar de beroemde nachtclubs in Tel Aviv gaan, maar ook Jeruzalem heeft enkele bars om je een avond te vermaken. Het hele jaar door worden ook diverse festivals georganiseerd, waarbij de stad feestelijk verlicht wordt, muziek door de kleine straatjes klinkt en je overal dansende en feestende Israëliërs ziet.

Wat veel mensen niet weten, is dat Jeruzalem heel geschikt is voor een stedentrip. Vergeleken met stedentrips binnen Europa is Jeruzalem redelijk betaalbaar. Ook kun je er jezelf gemakkelijk enkele dagen vermaken. Mocht je meer tijd hebben, ga dan langer en bezoek ook enkele andere bijzondere highlights in het land.