Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Jericho is een stad op de westelijke jordaanoever die dankzij een aantal bezienswaardigheden zoals de mountain of temptation en hisham's palace interessant is voor toeristen. De stad is een van de oudst bewoonde steden. 10.000 jaar geleden was hier ook al een stad. 

Bezienswaardigheden Jericho

Mountain of temptation

De bekendste bezienswaardigheid van Jericho is de berg waarop Jezus volgens de bijbel 40 dagen en nachten vaste. Vanaf de heuvel heb je een super uitzicht over Jericho en de regio. Je kunt naar boven lopen maar er makkelijker is om gebruik te maken van de kabelbaan. Op het uitzicht punt zijn er een aantal restaurantjes en souvenirs stalletjes. Er is ook een Grieks Orthodox klooster, deze is echter niet altijd open en te bezoeken. Kabelbaan 55 NIS

Tell el sultan

De resten van het oude Jericho liggen naast het vertrekpunt van de kabelbaan. Er is niet mega veel te zien voornamelijk funderingen. Maar het gaat natuurlijk om het idee dat hier zo lang geleden mensen woonden. Entree 10 NIS

Hisham's Palace

Het paleis van werd in 743AD gebouwd en nog geen 10 jaar later alweer verwoest door een aardbeving. Er is nu nog steeds een paleis in te herkennen met een aantal pilaren en zelfs nog baden met een mozaïekvloer. Helaas werd deze world heritage site in 2010 op de lijst met gezet van de 12 sites die het meest bedreigd zijn. Entree voor de site en klein museum 10 NIS

Sycamore Tree of Jericho

Deze grote boom zou volgens de verhalen nog stammen uit de tijd van jezus. 

Wadi Qelt

Tussen Jericho en Jeruzalem loopt de Wadi Qelt. Behalve het natuurschoon zijn er in de wadi ook een aantal gebouwen zoals een Grieks klooster en een Joodse synagoge. Om door de Wadi te wandelen wordt aangeraden een gids te huren. 

Madaba, Dode zee en omgeving

Er zijn vanaf Jericho nog een aantal andere bezienswaardigheden zoals de dode zee  en Madaba die hemelsbreed helemaal niet ver weg zijn. Helaas is een bezoek vanuit Jericho met het openbaar vervoer niet mogelijk dit door de huidige situatie met zones. Je zou eventueel wel een taxi kunnen huren of je bij de grote weg laten afzetten door de Arabische bus en dan overstappen op een Israëlische bus voor de rest van de route. 

Vervoer Jericho

Wanneer je met de bus in Jericho aankomt zal dit waarschijnlijk op het centrale busstation zijn (ook wel bekend als de Palestine bridge). Vanaf dit busstation gaan ook de grote rode bussen naar de grens met Jordanie. Taxi chauffeurs proberen je te vertellen dat je vanaf hier alleen met een taxi naar het centrum van Jericho kunt. Dit klopt niet de vele gele busjes (Sheruts) die er staan met bestemmingen zoals Ramallah en Bethlehem rijden vaak wel door het centrum heen. 

Wanneer je van Jericho naar Jeruzalem gaat met het openbaar vervoer moet je overstappen. De snelste route is die via Abu Dis. De sheruts chauffeurs zijn erg vriendelijk en zetten je over op de goede bus. 

In het centrum van Jericho  zijn rondom het plein ook diverse stops met Sheruts naar verschillende lokale bestemmingen. Vraag even rond en ze wijzen je de weg. Een normale prijs binnen Jericho is 2,5 Shekel. Je kunt de Sheruts ook gebruiken om naar de diverse bezienswaardigheden toe te gaan. 

Een andere leukere optie is het huren van een fiets. Aan het centrale pleintje zit een zaak die fietsen verhuurd (4 shekel per uur). In een halve dag kan je langs de belangrijkste bezienswaardigheden (rondje ongeveer 9 km) De omgeving van Jericho is heuvelachtig en het is heet (zorg voor voldoende water), dus fietsen is best pittig maar ook leuk. De route is redelijk makkelijk omdat er overal bruine borden staan die de weg wijzen. Bevalt het fietsen je goed dan kan je overwegen naar de dead sea te fietsen (12km enkele reis)

Overnachten Jericho

Er is in Jericho maar weinig keuze wat betreft overnachtingsmogelijkheden zeker niet wat de zelfstandige budgetreiziger aan zou spreken. Rondom het centrum zijn wat basic opties en verder is er het luxe intercontinental hotel. Er komt de laatste jaren wel steeds meer bij dus kijk zeker op internet en niet alleen in je reisgids. Zo vonden wij sami guesthouse, betaalbaar, schoon en met als pre de een eigenaar met goede praktische tips voor de backpacker.  

Eten en drinken Jericho

Er zijn in Jericho genoeg straatstalletjes en hole-in the wall opties. De meeste serveren vooral lunch en zijn als je na zes uur wilt eten al dicht. Echte restaurants kan je vinden aan de grote weg vanaf het centrum richting het intercontinental hotel. In het centrum zelf aan het plein zit een echt restaurant met uitzicht over de stad. Je kunt hier en in de andere restaurants vooral de standaard Midden-Oosten gerechten krijgen zoals shoarma.