eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Visum

Wanneer je niet langer dan 3 maanden in Israël wilt verblijven heb je als Nederlander/Belg geen visum nodig.

Grensovergang Israël

De grensovergang met Israël staat bekend als lastig en tijdrovend. Dit klopt helemaal! Nog in geen enkel ander land heeft het passeren van een grensovergang mij zoveel tijd gekost als die van Israël.

Eenmaal bij de grens aangekomen dien je al je bagage af te geven. Deze wordt zorgvuldig gescand en in de meeste gevallen volledig bekeken. Wanneer jouw tas onderzocht wordt, kun je ervan uitgaan dat ze werkelijk waar alles grondig bekijken, van flesje water tot aan je vieze slipjes! Bij de grotere overgangen gebeurt dit achter de schermen maar bij de kleine wordt de inhoud van je tas (inclusief je vuile was) te midden van alle andere reizigers omgeschud en grondig bekeken!

Ben je dit stadium door dan kom je bij de daadwerkelijke grens waar je je stempeltje dient te krijgen. Dit is helaas niet zo eenvoudig als bij de meeste landen. Heb je al een stempel in je paspoort van 1 van onderstaande landen dan ben je verdacht en wordt je soms simpelweg (na al die uren wachten) de toegang tot het land geweigerd. Hoewel hier geen officiële richtlijnen voor zijn (nergens staat dat je met een stempel van deze landen het land niet in mag) lijkt dit vooral van je uiterlijk af te hangen. Zo hoorde ik op reis dat mannen met een baard al snel als verdacht werden gezien maar ook een onverzorgd uiterlijk kan al voor problemen zorgen!  Het kan zijn dat je je bezoek aan onderstaande landen moet verantwoorden en daarna gewoon doorgang krijgt.  Met een stempel van onderstaande landen ben je de toegang tot Israël niet altijd zeker:

  • Syrië
  • Libanon
  • Iran
  • Saoedi Arabië
  • Libië
  • Jemen 

Wil je na je bezoek aan Israël naar 1 van bovenstaande landen reizen, laat dan de stempel  van Israël op een papiertje zetten en zeker niet in je paspoort! Omgekeerd word je namelijk ALTIJD geweigerd met een stempel van Israël!

Update: Vanaf half 2013 heeft Israël zelf een nieuw systeem ingevoerd waardoor je paspoort standaard geen stempel meer krijgt. In plaats daarvan krijg je een apart kaartje waarom een scan van je paspoort staat incl foto. Deze lever je weer in wanneer je het land verlaat.

Dat je paspoort geen stempel heeft verzekerd je echter niet altijd van een vrije doorgang naar bijvoorbeeld Syrië. Ben je namelijk op doorreis dan zal een gat van bijvoorbeeld 2 weken opvallen in je paspoort! Ook wanneer je wel een exit stempel hebt van bijvoorbeeld Egypte kan de douane zien dat je bij die grenspost bent geweest en wordt de toegang dus geweigerd.  

Wanneer je overland reist is er maar een manier hier omheen. Namelijke wanneer je van Jordanië via de Palestijnse Gebieden naar Israël reist. Omdat Jordanië je hier niet uitstempelt kan je binnen de duur van je Jordaanse visum weer terug naar Jordanië en zal niemand weten dat je niet de hele tijd in Jordanië bent geweest maar ook in Israël. Meer weten hierover lees onze informatie vervoer van en naar de Palestijnse gebieden.