Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Rosh HaNikra ligt aan de Middellandse Zee in het noorden van Israël. Het is een kibbutz (leefgemeenschap) nabij de grens met Libanon. Het is met name bekend om de prachtige grotten langs de zee.

Vervoer naar Rosh HaNikra

Rosh HaNikra ligt ongeveer 10 km van Nahariya. Er vertrekken vanuit Nahariya slechts enkele bussen per dag vanaf het centrale busstation. Deze bussen zijn van de maatschappij 'Nateev Express'. De website Otobusim heeft een Engelstalige dienstregeling. Bus 20 (14:30), 32 (9:30, 12:05)  en 33 (9:05, 10:30, 11:30, 13:05) gaan naar Rosh HaNikra. Let op: 20 en 32 zijn het snelst! Voor de actuele bustijden, raadpleeg de website. Er gaat ongeveer elke 60 tot 75 minuten een bus terug. Raadpleeg voor de terugtijden dezelfde website als eerder genoemd. Een enkele reis zal je ongeveer 7,40 NIS kosten. Nabij het busstation in Nahairya zijn ook taxis te vinden. Hou er rekening mee dat je bij Rosh HaNikra (in tegenstelling tot wat diverse reisgidsen beweren!) er nauwelijks tot geen taxi's of sheiruts (deeltaxi's) te vinden zijn. Je kunt dan ook het beste de bustijden goed in de gaten houden.

Bezienswaardigheden

Het gehele jaar door is het mogelijk om met een kabelbaan je te laten afdalen naar de grotten. De grotten liggen direct aan zee en zijn oorspronkelijk uitgegraven voor het spoor. Vroeger, in de jaren '40, liep hier namelijk een spoorlijn. Eenmaal afgedaald kun je de grotten bekijken. Er is ook een klein theater waar een film wordt getoond over de historie van de spoorlijn. Dit kost bij elkaar 48 NIS. Indien de kabelbaan gesloten is (dat komt soms voor door een gebrek aan toeristen), is het mogelijk om langs de weg af te dalen en een wandeling te maken naar beneden. De grotten kan je dan echter niet in. Pas wel op want er kunnen gevaarlijke kliffen zijn! De natuur is echter prachtig. Voor meer informatie kun je op de bezoekerswebsite van Rosh Hanikra terrecht.

Rosh HaNikra ligt aan de grens met Libanon. Gezien de politieke situatie is het niet mogelijk om de grens met Libanon te passeren. Door de hoge bergen kun je Libanon niet inkijken en overal staan borden dat je niet verder mag omdat je nabij een grens bent. Vlakbij de hekken is een restaurant waar je eventueel wat kan eten met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee.